bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kurkumin - suština i koristi

Kurkumin - suština i koristi

AdminAdmin
Glavni urednik
24336
Kurkumin

Kurkumin je aktivna supstanca koja se nalazi u začinu tipičnom za indijsku kuhinju poznatom kao kurkuma.

Kurkuma je osnovna namirnica u stvaranju začina karija, koji se sastoji od nekoliko različitih začina koji se kombinuju u određenim razmerama.

Osim što se koristi kao začin u indijskim jelima, kurkuma se vekovima koristi i zbog svojih lekovitih svojstava, a zbog blagotvornog dejstva kurkumina.

Kurkumin je fenol koji je moćan antioksidans. On je razlog zašto je kurkuma žuta. Kurkumin je u najvećoj količini prisutan u kurkumi, ali se može naći i u drugim srodnim biljkama.

Kurkuma je vekovima poznata kao biljka koja se koristi za lečenje rana. Zahvaljujući kurkuminu, rane tretirane kurkumom brže zarastaju.

Kurkumin ima veoma moćno antioksidativno dejstvo, štiti od dejstva slobodnih radikala na telo i tako ga štiti od starenja.

Prehlada

Kurkumin se može uspešno koristiti u lečenju prehlade jer mnogo pomaže kod kašlja, upale grla i prehlade.

Kurkumin deluje umirujuće na želudac, pa se koristi kod smetnji, grčeva, kao i kod kolitisa i bolova u stomaku. Kurkumin je takođe koristan kod gastritisa i gorušice.

Kurkumin deluje veoma brzo na ubode insekata. Takođe je veoma koristan za različite vrste alergija, koje karakteriše kožni osip.

Kurkumin može imati pozitivan efekat na stanja kao što su psorijaza i anoreksija. Veoma je koristan kod artritisa i raznih problema sa zglobovima, kao i kod reume. Kurkumin je dobar profilaktički lek protiv dijabetesa.

Kurkuma

Pored toga, kurkumin pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i može smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti.

Međutim, sa konzumacijom kurkume ne treba preterivati, jer tada kurkumin može izazvati niz neželjenih efekata kao što su upale, stomačni poremećaji i alergije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest