Bez gubljenja vremena, ovde ćemo vam ukratko predstaviti šta se krije iza imena Lolo Rosso.
Suština Lolo Rosa
Iza ekscentričnog imena Lolo Roso zapravo se krije kod nas takozvana crvena kovrdžava salata. Njenii listovi počinju da rastu obojeni u delikatnu bledo zelenu boju, ali na kraju poprimaju završnu obradu boje crepa. U Italiji se uzgaja tokom cele godine, ali ako imate dvorište ili zimski vrt, lako je možete uzgajati kod kuće.
Koristi Lolo Roso
Kao i sve druge zelene salate, Lolo Roso je prirodni antioksidans. Kao i luk, ova salata je takođe bogata kvercetinom, supstancom koja prirodno jača vaš imuni sistem i preporučuje se za astmu i alergije.
U studiji se pokazalo da kombinacija kvercetina sa vitaminom C ima blagotvoran efekat na ljude koji pate od parodontoze. I na kraju, ali ne i najmanje važno – konzumacija Lolo Rosso u kombinaciji sa hranom bogatom vitaminom C smanjuje rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i raka.
Primena Lolo Roso salate
Lolo Roso se koristi za pripremu svih vrsta zelenih salata, ali zbog blago gorkog ukusa radije se koristi kao dodatak. Zanimljivo je napomenuti da se salate pripremljene sa Lolo Rosom odlično slažu sa svim vrstama voća, što bi, s jedne strane, ublažilo pomenuti blago gorak ukus, a sa druge strane dalo egzotičniju i svežiju teksturu salata.
Tako na primer možete napraviti salatu od Ajsberg salate, Loro Rosa i borovnica. Veoma pogodna kombinacija je ajsberg, lolo roso i dresing od maslinovog ulja, pavlake, izmrvljenog belog sira i malo senfa. Pomešajte sve sastojke za preliv, pomešajte sa salatom i poslužite sa krutonima.
Možete koristiti Lolo Rosso za ukrašavanje sendviča ili kao kanape za razne priloge ili meso.
Važno je znati da se, kao i druge vrste zelenih salata, Lolo Roso mora oprati pre konzumacije (najbolje uz pomoć centrifuge za povrće) i poslužiti ohlađena kako bi se moglo uživati u njoj kada je hrskava.
Komentari