Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako karamelizovati povrće?

Kako karamelizovati povrće?

HrisiHrisi
Početnik
40
karamelizovano povrće

Karamelizacija je kulinarski izraz, popularan među onima koji vole da provode vreme u kuhinji. Ako ste i vi jedan od njih, verovatno ste pokušali da poslužite jelo sa ukusnim prilogom od karamelizovanog povrća, na primer. One koji nisu upoznati sa ovim procesom, ali žele da ga probaju, savetujemo da to urade, jer ovom tehnikom jelo zaista izgleda fenomenalno.

Karamelizacija je topljenje šećera sadržanog u namirnicama ili dodavanje dodatnog šećera za karamelizaciju. Ovaj proces daje drugačiji ukus i izgled hrani. Postoji nekoliko načina na koje možete karamelizovati povrće.

U dubokom tiganju možete zagrejati maslac, u njemu propržiti povrće do zlatno smeđe boje, a zatim dodati šećer. Promešajte i držite na ringli dok se šećer ne istopi. Ceo proces traje 5 do 10 minuta u zavisnosti od veličine i vrste povrća.

Drugi način na koji možete postići karamelizaciju je sledeći: napunite posudu vodom u koju ćete dodati šećer. Prokuvajte. Zatim stavite povrće unutra. Proces može potrajati malo duže - oko 10 do 20 minuta.

Obično se karamelizovanje povrća vrši u tiganju od livenog gvožđa sa dubokim i debelim dnom. Svo voće, povrće, čak i neki orašasti plodovi mogu biti podvrgnuti ovom tretmanu.

karamelizovan luk

Namirnice je dobro iseći na krupno, na trake ili veće komade. Mogućnosti za eksperimentisanje su velike. Možete dodati druge sastojke, kombinovati već gotovu hranu u razne deserte i druge slane i slatke specijalitete.

Karamelizovano povrće deo je mnogih recepata u elitnim restoranima, prisutno je na meniju vrhunskih kuvara i obavezno je iskustvo svakog kuvara amatera i profesionalnog kuvara koji poštuje sebe.

Dakle, ako imate afiniteta prema kuhinji i prihvatate hranu kao umetnost, ovom tehnikom možete lako da kreirate svoja lična remek-dela. Fascinirajte rođake i prijatelje neverovatnim večerama i jelima od kojih će poželeti da poližu prste!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest