Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravimo karamelizovane jabuke

Kako da napravimo karamelizovane jabuke

Nina NordNina Nord
Džedaj
1086
Karamelizovane jabuke

Da spremite karamelizovane jabuke, trebaće vam dosta strpljenja. Ovo je tradicionalni zimski desert, kojem će se obradovati deca, ali i odrasli.

Bez karamelizovanih jabuka ne može proći nijedan zimski praznik. Iako izgleda teško, karamelizovane jabuke se mogu napraviti i kod kuće.

Za karamelizovane jabuke je poželjno da se koriste kisele sorte jabuka. Za 5 jabuka je potrebno 250 g smeđeg šećera, 110 ml vode, 1 kašičica sirćeta, 1 kašika kravljeg maslaca, 5 drvenih ražnjića, papir za pečenje i pola kašičice cimeta.

U šerpi pomešajte šećer sa vodom. Kada sirup proključa, smanjite vatru, dodajte maslac, sirće i cimet. Ostavite sirup da ključa 10 minuta, ali ga mešajte sve vreme.

Jabuke sa karamelom

Možete dodati crvenu jestivu boju, da jabuke dobiju tradicionalniji izgled. Sipajte vruću vodu u veću posudu i zagrejte je.

Ražnjiće probodite svaku jabuku i stavite ih u kipuću vodu. Ostavite tako 2 minuta. Tako će omekšati i otopiće se nevidljivi sloj voska, kojim su prekrivene, kako ne bi istrulele.

Izvadite jabuke i osušite ih. Kada u karamelu počnu da se prave mehurići, proverite da li je gotov, tako što ćete kapnuti jednu kap na tanjir. Ako se ne razliva, onda je karamel gotov.

Nagnite posudu da karamelom i brzo umočite jednu po jendu jabuku, tako da ih vrtite oko njihove ose, kako bi se karamel svuda lepo rasporedio.

Stavite jabuke na papir za pečenje. Jabuke možete ukrasiti tečnom čokoladom.

Konzumirajte jabuke nekoliko sati nakon što ih spremite i nemojte ih čuvati više od 2 dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest