Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako marinirati povrće

Kako marinirati povrće

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
216
Marinirano povrće

Pogrešno je misliti da se mogu marinirati samo proizvodi od mesa, ribe i morskih plodova. Većina povrća se takođe može marinirati. Ovo se možda ne odnosi na zelene salate, na primer, ali povrće kao što su pečurke, šargarepa i tikvice može da se marinira, čime se obogaćuje njihov ukus.

Dodatno, mariniranje povrća se pokazalo veoma praktičnim u smislu produženja roka trajanja povrća. Samo treba znati koje začine i koje marinade koristiti. Evo nekoliko opcija:

Mariniranje pečuraka, tikvica, šargarepe, paradajza, luka, itd.

Potrebni proizvodi: 5 kašika maslinovog ulja, 1 kašika soka od limuna, 1 kašika origana, 1 kašika bosiljka, 1 kašika belog luka u prahu, biber i so po ukusu

Način pripreme: Svi proizvodi se pomešaju u posudi i dobro izmešaju u avanu. Povrće koje ste izabrali za mariniranje prelijte dobijenom smesom i ostavite da odstoji oko 15 minuta, a zatim se može jesti pečeno u rerni, pečeno na roštilju, prženo ili dinstano.

Marinirana šargarepa

Neophodni proizvodi: 1 kg šargarepe, 25 g soli, 50 g šećera, 200 ml sirćeta, 10 zrna bibera, 20 čena belog luka

Način pripreme: Svi začini osim šargarepe se izmešaju i zajedno sa malo vode prokuvaju. Nakon što se smesa ohladi, prelije se preko šargarepe i ostavi oko 20 minuta da se začini upije u njih. Zatim se ocede i mogu da se konzumiraju i sveže i posle termičke obrade.

Mariniranje pečuraka za konzerviranje

Potrebni proizvodi: 1 kg pečuraka, 1 kašika vinskog sirćeta, 30 g soli, 150 ml jabukovog sirćeta, 2 lista lovora, 15 zrna bibera, 4 zrna pimenta, 2 karanfilića, 15 g šećera, voda

Način pripreme: Oprane pečurke staviti u ključalu vodu zajedno sa 15 g soli i vinskog sirćeta da se blanširaju. Ocedite i poređajte u tegle. Posebno pripremite marinadu od svih ostalih proizvoda zajedno sa 1 litrom vode. Dovede se do ključanja i nakon što je sve omekšalo, njome se pune tegle sa pečurkama. Zapečaćene su poklopcima i sterilisane 90 minuta.

Evo još jedne

Klasična marinada za povrće

Potrebni proizvodi: 6 kašika soja sosa, 4 kašika maslinovog ulja, 1 kašičice soli, 1 kašičica origana, 1 kašičica bosiljka, 2 kašike soka od limuna i biber u zrnu.

Povrće iseckate, pomešate sve sastojke za marinadu, dobro promešate i sipate u posudu preko povrća. Dobro izmešajte da svo povrće upije marinadu i stavite u frižider na 2 sata. S vremena na vreme promešati radi veće zasićenosti aroma iz marinade.

Marinada je pogodna za luk, tikvice, šargarepu, papriku, pečurke, brokoli, špargle i patlidžan.

Za povrće preporučujemo i ovo

Marinada od limuna za povrće

To je mešavina soka od limuna sa soja sosom i đumbirom, a takođe i mešavina crnog vina, ruzmarina, sitno seckanog belog luka i đumbira.

Marinada se priprema u staklenoj, plastičnoj ili keramičkoj posudi, ali ne u aluminijumskoj, jer će kiselina, koja će pojesti deo metala, zagorčati proizvode.

Što su proizvodi grublje isečeni, duže će se marinirati. Da biste ih bolje marinirali, probušite ih viljuškom na nekoliko mesta.

Sitno iseckani luk pomešan sa senfom i vinskim sirćetom je takođe pogodna marinada za povrće.

Ako koristite sirće u marinadi, dodajte pirinčano sirće - ono čini povrće mekšim i hrskavim.

Sada isprobajte naše recepte za pečeno povrće ili pogledajte kako peći povrće na roštilju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest