Grašak je najstarija biljka, popularna još u kamenom dobu. U staroj Grčkoj grašak je bio osnovna hrana običnih ljudi. Milenijumima kasnije, ostaje na jelovniku ljudi širom sveta. To je tako ne samo zato što je ukusna, već i zato što je veoma zdrava hrana.
Hajde da vidimo šta ga čini korisnim i šta sadrži grašak.
Sastav graška
Kalorični sadržaj svežeg zelenog graška je 81 kcal, a sušenog graška je 298 kcal.
Nutritivna vrednost 100 g svežeg graška: proteini - 5,0 g, masti - 0,2 g, ugljeni hidrati - 8,3 g.
Nutritivna vrednost 100 g graška (zrna): proteini - 20,5 g, masti - 2 g, ugljeni hidrati - 49,5 g.
Po sadržaju proteina, ovaj prehrambeni proizvod se lako može uporediti sa mesom. Velika količina ugljenih hidrata čini ga odličnom energetskom hranom.
Koje vitamine sadrži grašak
- Retinol (vitamin A) - obezbeđuje regeneraciju tkiva, podržava hormonski sistem i stanje kože;
- Karoten (provitamin A) - pomaže u jačanju koštanog sistema i zubne gleđi, poboljšava vid;
- askorbinska kiselina (vitamin C) - jača imuni sistem čoveka, blagotvorno deluje na nervni sistem i zaštitne funkcije tkiva od delovanja slobodnih radikala;
- Vitamini grupe B (piridoksin, tiamin, riboflavin, folacin) - zahvaljujući ovim vitaminima poboljšavaju se metabolički procesi, usporava starenje ćelija.
Grašak takođe sadrži obiman koktel veoma retkih mikro elemenata: jod, fluor, cink, selen, mangan, nikl, kobalt, bakar, molibden, gvožđe, hrom, silicijum, vanadijum, titanijum, kalaj, cirkonijum , aluminijum, stroncijum. Ovo doprinosi snabdevanju tela energijom, osoba lakše toleriše fizičku aktivnost i aktivan rad mozga.
Što je pre moguće, skuvajte kod kuće čorbu od graška, batake sa graškom ili neku ukusnu supu od graška.
Takođe pogledajte:
- i šta je to brašno od graška;
Komentari