Vitamin B3, poznat kao niacin, je mikronutrijent koji telo koristi za bolji metabolizam, pravilno funkcionisanje nervnog sistema i antioksidantnu zaštitu.
Izuzetno je važno redovno konzumirati hranu bogatu vitaminom B3. Preporučeni dnevni unos ovog vitamina je 16 mg za muškarce i 14 mg za žene.
Pogledajte neke od najboljih izvora vitamina B3:
Džigerica
85 g kuvane teleće džigerice obezbeđuje 14, 7 mg niacina ili 91% preporučenog dnevnog unosa za muškarce i više od 100% za žene. Pileća džigerica obezbeđuje 73% preporučenog dnevnog unosa za muškarce i 83% za žene za istu količinu. Džigerica je takođe izuzetno bogata proteinima, gvožđem, holinom, vitaminom A i drugim vitaminima B.
Pileće grudi
Pileće grudi su veoma dobar izvor kako niacina, tako i čistog proteina. 85 g kuvanih pilećih grudi bez kostiju sadrži 11, 4 mg niacina, što je jednako 71% preporučenog dnevnog unosa za muškarce i 81% za žene.
Tunjevina
Jedna konzerva tunjevine (165 g) obezbeđuje 21, 9 mg niacina i preko 100% preporučenog dnevnog unosa za muškarce i žene. Tunjevina je takođe bogata proteinima, vitaminom B6, vitaminom B12, selenom i omega-3 masnim kiselinama.
Losos
85 g kuvanog fileta divljeg lososa sadrži 53% preporučenog dnevnog unosa za muškarce i 61% za žene. Ista količina uzgojenog lososa sadrži oko 42% preporučenog dnevnog unosa za muškarce i 49% za žene. Losos je takođe odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u borbi protiv upala i smanjuju rizik od kardiovaskularnih i autoimunih bolesti.
Svinjsko meso
85 g pečenog svinjskog filea sadrži 6, 3 mg niacina ili 39% preporučenog dnevnog unosa za muškarce i 45% za žene. Svinjetina je takođe jedan od najboljih izvora tiamina – poznatog i kao vitamin B1, koji je ključni vitamin za metabolizam.
Teleće mleveno meso
85 g skuvanog telećeg mlevenog mesa daje 6, 2 mg niacina. Mlevena teletina je takođe bogata proteinima, gvožđem, vitaminom B12, selenom i cinkom.
Komentari