Kamfor

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Drvo kamfor

Kamforovo drvo /Cinnamomum camphora/ je drvo koje dostiže 40 metara visine. Pripada porodici Lovora. Drvo kamfora se nalazi u divljini u južnoj Kini i na Tajvanu.

Takođe je rasprostranjeno u Japanu, Šri Lanki, istočnoj Africi. Drvo kamfora cveta u maju-junu sitnim belim cvetovima skupljenim u grozdaste cvasti. Iako van svoje domovine, postavljeno na odgovarajuća mesta, drvo kamfora dobro uspeva.

Najveće drvo kamfora nalazi se na ostrvu Tajvan. Obim njegovog stabla je 16 metara, a prečnik 5, 5 metara. Od ovog drveta visine 51 metar može se dobiti više od 7.000 kg ulja kamfora. Meštani veruju da je drvo staro 1.400 godina i ispod njega se nalazi oltar.

Tajvanci obožavaju drveće kamfora jer veruju da u njima žive božanstva. Tajvan je zemlja koja učestvuje u oko 70% svetske proizvodnje kamforovog ulja i kamfora. Još u 13. veku, Marko Polo je primetio da su Kinezi ulje kamfora veoma cenili kao miris, lek i tečnost za balzamiranje.

Sastav kamfora

Sirovi kamfor se ekstrahuje iz kamforovog drveta u obliku bele kristalne supstance. Svi delovi drveta sadrže eterično ulje - korenje 8%, drvo oko 4%, grane do 2%, lišće oko 1, 8%.

Glavne hemijske komponente ulja kamfora su borneol, geraniol, cimet, safrol, eugenol, metil cinamat, kamfen, limun, sabin i drugi. Kamforovo ulje se ekstrahuje parnom destilacijom grana ili korena drveta. Sakupljeni koncentrat se stavlja u vakuum i filtrira se.

Postoje tri vrste kamfora - beli, žuti i braon. Žuti i braon kamfor imaju veoma visok sadržaj safrola - oko 80% za smeđe ulje i 10-20% za žuto ulje. To ih čini izuzetno opasnim i praktično neupotrebljivim jer se smatraju kancerogenim.

Kamfor

Izbor i čuvanje kamfora

Kamfor se može kupiti u obliku eteričnog ulja u apotekama i specijalizovanim prodavnicama. Čuvajte ga prema uputstvima na pakovanju i čuvajte ulje van domašaja dece.

Koristi od kamfora

Kamfor se obično koristi spolja za ublažavanje reumatskih i artritičnih bolova, bolova u leđima i neuralgije. Može se koristiti za kožne probleme kao što su herpes, promrzline, osip u ustima, za utrljavanje na grudi kod bronhitisa i drugih plućnih infekcija.

Kamfor se često koristi za inhalacije parom za smanjenje kašlja. Ove inhalacije imaju lokalni analgetički efekat i istovremeno otvaraju disajne puteve.

Kada se krema ili mast koja sadrži kamfor utrlja u grudi, leđa ili na grlo, toplota tela pomaže da se oslobodi para kamfora, a kada se udiše, pomaže u razbijanju sluzi i ublažavanju problema začepljenih disajnih puteva.

Kamfor se koristi za omekšavanje ispucalih usana, ublažavanje svraba kod kožnih tegoba kao što su ujedi insekata i ekcemi. Kamfor podstiče zarastanje rana i opekotina na koži, pomaže u odbijanju moljaca i drugih insekata.

Kada se kamfor nanese na kožu kao melem, deluje kao veoma dobar antiiritant koji stimuliše nervne završetke i pomaže u smanjenju bolova.

Kreme sa kamforom

Hladne obloge od kamfora se koriste za uganuća i modrice. Vrlo male količine kamforovog ulja koje se dodaju u kreme dovoljne su za ublažavanje upalnih bolesti i uklanjanje crvenila. Izuzetno je koristan protiv akni i ispucalih ruku.

Kamfor ublažava opekotine od sunca, pomaže kod lupanja srca i koronarne bolesti, koristi se kod hronične srčane insuficijencije. Blagotvorno deluje na srčani mišić.

U Meksiku je mešavina maslinovog ulja i kamfora veoma popularan lek za povrede i neuralgije. U Latinskoj Americi rastvor kamfora u vinu se koristi kao lek za tumore i respiratorne probleme.

Kamfor je definisan kao afrodizijak i smatra se da pomaže kod smanjenog libida utičući na moždane centre odgovorne za seksualni apetit. Kod muškaraca, može se koristiti spolja za ublažavanje erektilne disfunkcije.

Koristite kamfor kao losion ako imate bol u uhu. Nežno nanesite na obolelo uvo, ali nemojte kapati kapi direktno u njega!

Ako imate problema sa opadanjem kose, pojavom peruti, lomljenjem kose, slabom ili lomljivom kosom, nanesite ulje kamfora na kožu glave. Ojačaće kosu, ubrzati rast kose i otarasiti se peruti ako imate takav problem.

Možete dodati nekoliko kapi ulja kamfora u vaš šampon ili masku za kosu da biste rešili problem lomljive ili masne kose. Ako ga koristite u maskama, nanesite na kosu, ostavite 10 minuta i isperite. Sjaj kose je odmah primetan.

Ako tabletu kamfora ili malu količinu, ako je tečna, umešate u kokosovo ulje, biće odličan lek protiv vaši. Nanesite na kožu glave i ostavite preko noći, pokrivajući glavu peškirom. Ujutro dobro operite kosu, vaši će nestati.

Redovno nanošenje kamfora na područje sa gljivicama ne samo da može eliminisati problem, već i sprečiti ponovnu pojavu gljivica.

Namažite ispucalu kožu peta kamforovim uljem ili napravite kupku za stopala sa nekoliko kapi unutra. Držite stopala u vodi sa kamforom oko 10 minuta, očistite kamenom za pete, isperite vodom, nanesite losion za omekšavanje kože. Uveče je dobro spavati sa čarapama da bi se postigao potpuni efekat ovog postupka.

Kamfor donosi pozitivno raspoloženje i ublažava depresiju. Veruje se da donosi veću jasnoću svesti, budi i stimuliše um. Pomaže kod problema sa spavanjem i apatije.

Kamforovo ulje se kombinuje veoma dobro sa esencijalnim uljima kamilice, bosiljka, matičnjaka i lavande.

Štetnost od kamfora

Kamforovo ulje je veoma jako, pa ga treba koristiti oprezno. Predoziranje kamforom može dovesti do povraćanja i grčeva. Trudnice, osobe sa astmom i epilepsijom ne bi trebalo da koriste ovo ulje.

Ni u kom slučaju nemojte uzimati kamfor interno, čuvajte se gutanja i ulaska u organizam, jer efekat može biti fatalan!

Ne nanosite ga na rane koje krvare ili povređenu kožu, jer može izazvati iritaciju!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji