Kleka

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40390132
Kleka

Kleka /Juniperus/ je žbun /malo drvo/ iz porodice čempresa. Pretpostavlja se da na našoj planeti postoji još od pre 50 miliona godina. Prema spoljašnjem izgledu, kleka podseća na čempres. U odgovarajućim uslovima, kleka može živeti veoma dugo. Uspeva na mestima gde je zemljište suvo, u ravnicama i šumama, močvarnim i poluplaninskim predelima.

U antičkoj Grčkoj i Rimu se ovo malo drvo smatralo najboljim lekom za ujed zmije. Rimljani su zgnječene plodove kleke dodavali vinu i pili su ga kod oboljenja jetre ili su ga koristili kao diuretičko sredstvo. Nekada davno se u Rusiji pravilo posuđe od kore kleke. Takvo posuđe ostaje čvrsto dugo vreme i ne lomi se, a mleko u njima se ne može ukiseliti, čak i ako stoji ceo dan na vrućini.

Crni plodovi kleke su omiljena hrana pticama kao što su fazan, drozd i droplja. Zanimljivo je zašto baš ove ptice jedu plodove kleke - jer samo njihovi sistemi za varenje, kao i enzimi, su sposobni da prerade plodove.

Kleka se bez ikakvih problema može gajiti u domaćim uslovima. Trebalo bi da se zasadi na suvom zemljištu i da bude južno okrenuta. Treba da znate da ovaj žbun daje plodove nakon nekoliko godina. Ustanovljeno je da ne cveta i da ne daje plodove svake godine, a takođe i ne raste kako godine prolaze. Plodovi kleke su najlekovitiji kada ovo drvo raste na toplom mestu.

Sastav kleke

Kleka sadrži između 0.5-2% eteričnog ulja, 30% invertnog šećera, flavonoide, gorke glikozide, organske kiseline, vosak, bagrilne materije. Eterično ulje kleke sadrži terpene. Plodovi kleke sadrže gusto eterično ulje, sirćetnu, mravlju i jabučnu kiselinu, kamfor kleke, soli kalijuma i kalcijuma, vitamin C, gorke i smolaste materije, ricin, tanin, glikozu, mangan.

Grančice kleke

Branje i čuvanje kleke

Kleka može rasti samostalno ili u grupi na suvom i kamenitom zemljištu, žbunovima i stenovitim mestima. Ne može se sresti u ravnicama. Mesnati plodovi kleke se beru u jesen /septembar-oktobar/. Sušeni plodovi kleke se mogu naći i u apotekama i specijalizovanim radnjma. Od kleke se dobija i eterično ulje.

Koristi od kleke

U dalekoj prošlosti se kleka koristila kao veoma dobro antiseptičko i higroskopsko dejstvo. Plodovi kleke poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne sudove, čiste creva i želudac, pluća i krv. Imaju izraženo diuretsko dejstvo, jačaju želudac i ubrzavaju metabolizam.

Čaj od mlevenih plodova kleke je koristan za jačanje želuca i creva, za jačanje imuniteta, kao i za eliminaciju soli i urina kod gihta i reume. Lekoviti čaj pojačava izlučivanje viška tečnosti iz organizma kada su prisutni otoci i gojaznost.

Lekovita terapija sa plodovima kleke blagotvorno deluje na želudac, kod nadutog stomaka, eliminiše višak vode iz organizma, jača imuni sistem. Potrebno je da se u roku od 12 dana žvaću plodovi kleke, tako da se prvog dana žvaću 4 komada, a svakog sledećeg dana povećati broj za jedan.

Plodovi kleke

Esencija kleke je dobra protiv reume, bubuljica, za reumu, bubuljice, ekceme, a koristi se i protiv izbeljivanja kože. Za to je potrebno da se 500 g plodova stavi u 2 litra sirćeta ili soka od limuna i tako da odstoje 8-14 dana. Svakog dana bi trebalo da se smesa dobro promeša i na kraju da se procedi. Dobijena esencija se maže na problematičan deo kože.

Kleka uklanja nadutost, korisna je i kod dermatitisa i zubobolje. Ona je dobro sredstvo u borbi protiv celulita, uklanja upale pluća i bronhija, poboljšava rad srca. Pomaže i kod kolitisa i konstipacije.

Kod čira na želucu se preporučuje čaj od korena kleke. 1 kašika iseckanog korena se prelije sa 100 ml proključale vode. Smesa se kuva oko 20 minuta sa poklopcem. Još toliko treba da odstoji, zatim treba da se procedi i pije se tri puta dnevno pre obroka.

Ulje kleke se koristi za smirenje nerava, ublažava razna stanja napetosti, psihički umor i nervu napetost. Korisno je i kod povećane prostate. Ovo ulje tonizira jetru i reguliše menstrualni ciklus. Dobro se slaže sa uljem od čempresa, grejpfruta, žalfije, bergamonta, limete, kedra, geranijuma i limunove trave.

Štetnost kleke

Prekomerna upotreba kleke može naškoditi bubrezima. Zato se savetuje da se preporučena količina ne prekoračuje. Kleka deluje kontraindikativno kod trudnoće i bubrežne insufijencije. Terapija lečenjem kleke ne bi trebalo da traje više od 6 sedmica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas