bonapeti.rs»Članci»Hranljive Namirnice»Sok od kupusa - koristi i čuvanje

Sok od kupusa - koristi i čuvanje

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
202
Sok od kupusa

Lekovita svojstva kupusa poznata su od davnina. Tokom godina, ovo povrće je s pravom zaslužilo titulu "kralja povrća". U narodnoj medicini koristi se uglavnom za lečenje jetre i želuca, kao i za sveukupno jačanje organizma. Među vrstama kupusa najlekovitiji je beli.

Svež kupus je veoma teško čuvati. Zbog toga se tokom hladnih, zimskih meseci drži usoljen ili mariniran. Sve sorte su pogodne za to. Najkorisniji kiseli kupus se pravi sa celim glavicama. Nedavno je otkriveno da sadrži supstance, koje sprečavaju pojavu gojaznosti i antisklerotične supstance. Njegov lekoviti efekat zavisi od načina i uslova skladištenja.

Najbolji prirodni napitak za zdravlje je sok od svežeg kupusa. Međutim, može se dobiti samo u leto i jesen. Čorba od kupusa (rasol) ima sličan efekat, ali manji.

Sok od kupusa je čisti eliksir! Može se uspešno koristiti za prevenciju raka, lečenje čireva, za snižavanje lošeg holesterola (LDL), ali i za mnoge druge probleme.

Kupus je deo porodice kupusnjača ili krstašica i bogat je beta-karotenom, nerastvorljivim vlaknima, vitaminima B1, B6, C, E i K, ali i mineralima kao što su jod, magnezijum, gvožđe, kalcijum i sumpor. Danas se sok od kupusa koristi u terapiji u mnogim stanjima.

Lekovita svojstva soka od kupusa

Sok od kupusa je pravi lek za čireve. Prema studiji, objavljenoj u Vestern Journal of Medicine, 13 pacijenata sa peptičnim ulkusom je lečeno sveže isceđenim sokom od kupusa. Studija je pokazala da je ovih 13 pacijenata imalo jasno veću stopu izlečenja za 10 dana od pacijenata koji su pratili samo standardni tretman 37 dana.

Studija je zaključila da sok od kupusa ima dokazano dejstvo protiv čireva, kao vitamin U, koji sprečava nastanak peptičkih ulkusa izazvanih histaminom.

Ishrana bogata povrćem iz porodice krstašica može da smanji rizik od raka dojke, a kupus je na prvom mestu po pitanju namirnica protiv raka.

Studija objavljena u International Journal of Cancer pokazuje da je višak povrća iz porodice kupusnjača smanjio rizik od raka dojke kod ciljnih grupa.

Studija pokazuje povratnu reakciju na rak dojke nakon konzumiranja lisnatog povrća, kupusa svih vrsta, plus šargarepe, paradajza, pečuraka.

Studija takođe pokazuje značajno smanjenje rizika od oralnog, karcinoma jednjaka, kolorektalnog karcinoma, raka bubrega i raka dojke ako se jednom nedeljno konzumira velika količina hrane od kupusnjača.

Druga studija pokazuje svojstvo kupusa da snižava loš holesterol. Pacijenti koji su pili sok od svežeg kupusa pomešan sa brokolijem imali su bolje rezultate od onih koji nisu.

Studija zaključuje da sok od kupusa sa brokolijem čini čuda u kontroli holesterola.

Kako se pravi sok od kupusa

Salata od kupusa ili sok od kupusa su izuzetno korisni za ljude koji žele lepu i svilenkastu kožu i za one koji žele da smršaju.

Bilo koji sok od kupusa je dobar, ali ako imate izbora, pređite na crveni kupus, koji ima više vitamina C nego beli.

Čak i više od pomorandže!

Sok od kiselog kupusa je izuzetan probiotik, koji jača imuni sistem.

Dakle, sirov ili kiseli kupus, birajte sami u svim okolnostima, divan je.

Kako napraviti sok od svežeg kupusa

Saveti! Za dobijanje soka od svežeg kupusa preporučuje se upotreba sokovnika za povrće i voće.

Evo koraka da dobijete kvalitetan sok od svežeg kupusa:

Kupus prvo možete da operete na sledeći način: Stavite ga u veću posudu u koju ste dodali toplu vodu i kap jabukovog sirćeta, ostavite da malo omekša pre čišćenja.

Isecite kupus na pola i uklonite dršku unutar glavice. Zatim prerežite polovine na nekoliko manjih polovina tako da se komadi mogu staviti u sokovnik. Za početak, možete napraviti sok od samo pola glavice kupusa. Takođe možete pokušati da kombinujete kupus sa drugim povrćem koje povećava sadržaj terapeutskih supstanci, na primer: kupus sa šargarepom i celerom.

Savet: Kao i kod drugih svežih sokova, najbolje je da ovaj sok popijete odmah. Da bi efekat bio što je moguće brži, bilo bi dobro da pijete sok nekoliko puta dnevno. Dobijeni sok se takođe može ostaviti da fermentira, a tada je veoma dobar probiotik.

Kao profilaksa protiv arteroskleroze preporučuje se jedna čaša soka od kupusa dnevno, ujutru, na prazan stomak. Topli sok od kupusa sa šećerom u istoj dozi preporučuje se kao sredstvo za lečenje plućnih oboljenja.

Skladištenje svežeg soka od kupusa

Sok od kupusa je kvarljiv proizvod. Stoga ga treba pripremiti na dan konzumiranja. Suva masa kupusa sadrži više vitamina U, pa se može dva puta pustiti na mašini za sokove. Vitamin U je supstanca izdvojena iz soka kupusa, nazvana tako zbog svog lekovitog dejstva kod čira (ulkusa).

Sok od kupusa se aktivno koristi u lečenju niske kiselosti, holecistitisa i ulceroznog kolitisa. Za čir na želucu, narodna medicina preporučuje ispijanje soka od kupusa, oko 40-50 minuta pre svakog obroka, mesec dana.

Kiseo kupus

U slučaju da ne podnosite sok od svežeg kupusa i uopšte sveži kupus, možete se osloniti i na njegovu mariniranu verziju.

Marinirani kupus je jelo koje se u hladno doba služi uz šnicle od svinjetine, jela sa krompirom, pasulj iz rerne, dimljeno meso, posnu sarmu. Bogat je hranljivim materijama, vitaminom C, vitaminom antioksidansom koji pomaže u jačanju imunološkog sistema, revitalizaciji i toniranju.

Čuvanje soka od mariniranog kupusa

Sok od kiselog kupusa se istoči iz posude kada počne da ima lep ukus. Proces fermentacije se obično odvija na temperaturi od 18-24°C. Sok od kupusa se odvaja od fermentisanog kupusa, sipa u staklenu posudu i pokriva poklopcem.

Ostavite ga da se hladi oko 2 sata, nakon čega je spreman za konzumaciju. Sok od kupusa može da se čuva u flašama i teglama. U tu svrhu, njegov talog se odvaja i zagreva u emajliranom sudu do 80 stepeni. Zatim se sipa u izabranu posudu i pasterizuje.

U soku od kupusa vitamin B12 se nalazi u izobilju, ali i minerali kao što su magnezijum, folna kiselina, kalijum, gvožđe, jod. Ovi mikronutrijenti usporavaju proces starenja, štite nervni sistem i sprečavaju gubitak pamćenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest