Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Lekovita svojstva i koristi kupusa

Lekovita svojstva i koristi kupusa

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218330
Kupus

Beli kupus je najpopularniji kod nas. Ovo ukusno hrskavo povrće međutim ima mnogo više korisnih rođaka - crveni kupus, brokoli, karfiol, kineski kupus, prokelj i dr. Danas ćemo vam ispričati sve o koristima kupusa.

Ukoliko još uvek ne znate koja su korisna svojstva kupusa, onda vas očekuje iznenađenje. Ovo iz detinjstva poznato zeleno lisnato povrće sadrži skoro sve poznate vitamine i čak takve unikatne i neophodne za čireve u želucu, vitamin U, fitoncide, enzime, minerale.

Veruje se da je kupus počeo da se uzgaja u drevnom Egiptu. Poštovan kao gurmansko iskušenje za bogate ljude i servirano kao desert.

U savremenoj istoriji kupus je stekao reputaciju ključnog povrća u kuhinji. Od njega se prave niskokalorične salate sa mnogo vitamina, dinsta se, kuva se, kiseli se, prave se odvarci i tinkture.

Korisna svojstva kupusa su unikatna za svaku vrstu ovog povrća.Brokoli je neprocenjivo povrće ou prevenciji raka. Ovaj kupus je poznat po svojim protivupalnim i antioksidansnim svojstvima, sadrži omega-3 masne kiseline koje su od suštinskog značaja u borbi protiv ateroskleroze i pomaže kod bolesti kardiovaskularnog sistema.

Dijetalna vlakna iz brokolija štite sluz9okožu od helikobakterija koje uzrokuju čireve u ćelucu i dvanaestopalačnom crevu.

Karfiol se smatra dijetalnim, sadrži rekordnu koncentraciju vitamina C, telo može lako da ga usvoji i obradi.

Prokelj često može da se nađe u dijeti pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima. Zeleni lisnati kušus je bogat mineralima, kalijumom, kalcijumom i gvožđem. Originalni ukus algi sadrži jod, fosfor i natrijum, on treba da bude prisutan u meniju stanovnika grada koji imaju nedostatak joda.

Lekovita svojstva i koristi kupusa

Kod nas je beli kupus najomiljeniji, zajedno sa zelenim kupusom. Može da se nađe u apsolutno svakoj prodavnici u sektoru sa povrćem, dostupan je i popularan u kuvanju. Kupus ima nizak sadržaj kalorija; 100 g povrća sadrži samo 28 kalorija.

Malo ljudi zna kako je kupus korisan za organizam i spisak sa njegovim koristima podstiče poštovanje. Ima blagotvoran efekat na sistem organa za varenje, stimuliše metabolizam, nežno čisti organizam, uklanja toksine i holesterol.

Deficit vitamina C u organizmu se lako prepoznaje. Umor, redovne prehlade, gubitak apetita i želja za snom malo nakon buđenja pokazuju nedostatak ovog životno važnog vitamina. Osnovni izvor vitamina C za ljude su biljen namirnice. Samo 100 g svežeg ili kiselog kupusa će obezbediti 69 mg vitamina C. Kada konzumirate ovo ukusno povrće svaki dan, možete da kompenzujete nedostatak vitamina C.

Listovi svežeg kupusa će pomoći kod modrica, privremenih bolova u zglobovima, zastoja tokom laktacije. U lekovite svrhe potrebno je pažljivo da operete list kupusa, da se istucate nekoliko puta oklagijom ili da ga stavite ispod prese. Nakon čega izgnječeni list kupusa treba da se aplicira na upaljeno mesto. Za dugotrajno delovanje pokrijte list čistom krpom, fiksirajte i ostavite na jednu noć.

Kupus je od suštinskog značaja za vreme trudnoće. On pomaže u uklanjanju viška tečnosti iz tela i uklanjanju otoka, što he važno za mnogo budućih majki tokom poslednjeg tromesečja.

Ulepšavanje sa kupusom

Naravno, kupus se koristi i u industriji za lepotu. Čisti listovi kupusa mogu da se koriste za pravljenje domaće osvežavajuće hidrantne maske. Nanesite list kupusa koji je pustio sok na vaše lice, skinite ga nakon 20 minuta i nanesite hidrantnu kremu. Sok od svežeg kupusa može da se koristi i kao tonizirajući losion.

Kupus ne koriste samo žene za lepotu i zdravlje. Nakon zabavne žurke ujutru kupus može da bude vaš pomoćnik protiv mamurluka. Ako jedete kupus dok pijete alkohol, intoksikacija se neće pojaviti toliko brzo. Ujutru salata od svežeg kupusa, turšija od kupusa ili kiseli kupus će vam pomoći da se otarasite mamurluka.

Najčešća kontraindikacija upotrebe kupusa kod panreatitisa, nakon operacije abdomena i grudnog koša, kod bolesti štitne žlezde. Sok od belog kupusa se ne preporučuje da se pije kod povećane kiseline u želucu. U slučaju peptičnog čira i gstritisa kiseli kupus treba da se pije sa povećanom kiselošću u želucu.

A sada je vreme da skuvamo nešto ukusno sa kupusom, a za taj cilj pogeldajte ove ukusne recepte za posni kupus, pile sa kupusom ili pak pripremite dijetalnu supu od kupusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest