Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta su prosti ugljeni hidrati?

Šta su prosti ugljeni hidrati?

Krofnica sa prostim ugljenim hidratima

Ugljeni hidrati su važni elementi u našoj ishrani. Oni su glavni izvor energije za ljudsko telo. Postoje dve glavne kategorije ugljenih hidrata. To su prosti ugljeni hidrati, koji se takođe nazivaju i nepotpuni ugljeni hidrati, i složeni - potpuni. U ovom članku ćemo pogledati prvu kategoriju.

Sastav jednostavnih ugljenih hidrata su jednostavni šećeri, koji se takođe nazivaju monosaharidi, ili dvostruke saharidne jedinice, koje se nazivaju disaharidi. Proste ugljene hidrate konzumiramo kada jedemo obične proizvode sa šećerom kao što su kiflice sa marmeladom, kolač, sladoled, proizvodi od testa, peciva i bombone.

Fitnes i bodibilderi smatraju da su kalorije dobijene iz jednostavnih ugljenih hidrata prazne. Oni nemaju neki poseban značaj u akumulaciji mase.

Oni se ne akumuliraju u našem telu kao glikogen. Glikogen igra glavnu ulogu u funkciji mišića. Poznat je kao gorivo za mišiće i bez njega oni ne mogu da funkcionišu na maksimalnom nivou, koliko god da ih opterećujete.

Od prostih ugljenih hidrata se deblja . Ako preterujete sa grickalicama i gaziranim pićima, rezultati se vide za kratko vreme.

Pecivo sa prostim ugljenim hidratima

Važno je znati da prosti ili brzi ugljeni hidrati podižu insulin u telu. Vaša energija opada izuzetno brzo nakon toga. Ovo automatski čini da vaše telo žudi za još više prostih ugljenih hidrata. Stoga počinjete da jedete više i formira se beskrajni ciklus debljanja.

Možete se izvući iz jednostavne zavisnosti od ugljenih hidrata samo ako imate zdravu samokontrolu. Morate da pratite kalorije koje jedete. Ako pređu potrebnu količinu, obavezno ih smanjite. U tu svrhu je dobro konsultovati se sa nutricionistom.

Postoje načini da smršate, čak i ako konzumirate ugljene hidrate, ali većina stručnjaka savetuje da ih izbegavate. Jednostavni ugljeni hidrati se mnogo brže pretvaraju u masti nego složeni ugljeni hidrati.

Često na ambalaži proizvoda koje kupujemo piše koji je sadržaj ugljenih hidrata. Međutim, trgovci ne navode da li su jednostavni ili složeni. Na taj način unosimo višestruko više ugljenih hidrata nego što je telu potrebno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest