Eterično ulje bora

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3213
Eterično ulje od bora - sve koristi i primena

Među eteričnim uljima dobijenih iz različitih biljaka, nedavno se probilo i ulje bora, koje se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe. Čime je ovaj proizvod uspeo da se pozicionira u velikom broju sličnih proizvoda? Da bi se odgovorilo na ovo pitanje, mora se pratiti proizvodnja i upotreba eteričnog ulja bora.

Uglavnom se za njegovo dobijanje koristi Beli bor, jedan od članova porodice borova, jela i smreka - Pinaceae, koja broji oko 220 do 250 vrsta u umerenim geografskim širinama. Kao rezultat procesa vodeno-parne destilacije iz šišarki i iglica mladih grana drveta dobija se žućkasta do bezbojna tečnost sa prijatnom smolastom i blagom aromom sa mošusnom nijansom. Ulje je dobro pokretno, što znači da je lagano i prijatne teksture.

Iglice bora sadrže najvažnija i najkorisnija jedinjenja i hemikalije. Njegove aktivne komponente su pinen, kamfen, limun, ferandren i ceneol. Zbog svog sastava, eterično ulje bora ima antiseptička, antivirusna, antimikrobna, baktericidna, ekspektorantna i diuretička svojstva.

Eterično ulje bora

Njegova primena je veoma široka i u različitim oblastima života. U medicini se koristi za lečenje različitih kožnih bolesti. Pored upala i svraba uzrokovanih raznim iritacijama kože, ovaj ekstrakt borovih iglica je veoma koristan kod psorijaze, ekcema i drugih teških kožnih tegoba, ne samo da leči već i umiruje kožu i vraća joj mekoću i sjaj.

Umirujuća svojstva borovog ulja čine ga efikasnim lekom za reumatske tegobe i bolove u zglobovima, kao i grčeve mišića, a dobro ga je kombinovati sa uljem kleke, mentom i limunom.

Ima dobra dezinfekciona svojstva, a njegovo antimikrobno dejstvo ga čini efikasnim kod virusnih infekcija. U slučaju respiratornih tegoba dobro je koristiti ga za inhalacije u kombinaciji sa uljem eukaliptusa.

Ovaj proizvod čisti bubrege i stoga se preporučuje kod tegoba sa cistama, prostatom i urinarnim traktom.

U aromaterapiji se koristi za psihički stres, anksioznost i napetost. Sveža aroma opuštajuće deluje na fizički umor i stvara vedro raspoloženje. Dobro je koristiti ulje kada nedostaje koncentracija i pamćenje.

Lepa koža lica

U kozmetici, eterično ulje od borovih iglica daje specifičnu aromu šumskog bilja i drveća proizvodima u kojima se nalazi. Koristi se kao miris za sapune i za osvežavanje vazduha u prostorijama kako bi se sprečile sezonske alergije. Takođe može da dezinfikuje i stoga se koristi kada se pojave vaši.

Dobar izgled kose biće zagarantovan maskama od borovog ulja. Nije nadražujuće niti otrovno i kombinuje se sa mnogim drugim eteričnim uljima - lavandom, ruzmarinom, žalfijom, kedrom, eukaliptusom. Međutim, nije pogodno kao bazno ulje, jer je previše jako.

Pogledajte takođe koristi i prednosti ulja mlečnog čička ili ulja kamilice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Korisnik#308162
Korisnik#308162
17.12.2022 18:28
Intenzivnog je mirisa pa ne treba preterivati sa kolicinom ako se koristi za inhalaciju ili aromaterapiju
0
0