Bonapeti.rs»Članci»Dijete»Paleo Dijeta

Paleo Dijeta

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1501
Dijeta

Doktor Loren Kordejn smatra da su ljudi danas genetski prilagođeni da konzumiraju ono što su jeli naši preci.

On je napisao knjigu o tome u koju je uključio i takozvanu Dijetu paleolita ili paleo dijetu. Ovaj nov i veoma aktuelan način ishrane, čak i među zvezdama, spada u proteinske dijete. Razlika je u tome što možete jesti neograničenu količinu povrća i voća.

Osnovna ideja dr Kordejna je da se vratimo u davna vremena, što znači da prelazeći na ovaj režim ishrane, treba da izbacimo prerađenu hranu i polugotova jela iz supermarketa.

Tvrdi se da će vam ova Paleo dijeta pomoći da se brzo otarasite masti i zajedno sa tim da ne gubite svoju energiju, osim toga, moći ćete da spavate bolje i počećete da se osećate bolje.

Zdrava ishrana sa paleo dijetom

Ne smeju da se konzumiraju:

- Žitarice;

- Mlečni proizvodi;

- Mahunarke;

- Šećer;

- Ulje, maslac, margarin, može samo maslinovo ulje;

- Krompir;

- Korenasto povrće;

- Sušeno voće;

- Kikiriki;

- Slatko ili džem;

- Alkohol;

- Hrana koja sadrži gluten

Dozvoljene za konzumaciju su sve vrste morskih plodova i ribe, kao i mnoge vrste mesa - piletina, ćuretina, pačetina i guščije meso. Od težih mesa se dozvoljavaju svinjetina, jagnjetina, ovčetina, divljač. Mogu da se jedu i zečetina i teletina. Od mesa je dobro ređe da se pribegava jagnjetini ili svinjetini.

Paleo dijeta

Zanimljivo je takođe da su jaja ne samo dozvoljena u paleo dijeti, nego u njihovim količinama nema nikakvih ograničenja. Od masnoća, sa izuzetkom gore navedenih, mogu da se koriste sva ulja (kokosovo, ulje avokada), uključujući i mast.

Što se tiče začina, mogu da se koriste sve vrste u paleo dijeti, samo da nisu miksovi, s obzirom na to da njihov sadržaj često nije jasan i u njima mogu biti sadržani nedozvoljeni proizvodi. Voće i povrće je skoro u potpunosti dozvoljeno.

Kod paleo dijete su dozvoljene veće porcije, s obzirom na to da je osnovni sadržaj obroka meso i povrće. Ovaj režim se odlično kombinuje sa fizičkim vežbama. Konzumacija voća, povrća, mesa, morskih proizvoda i orašastih plodova, daje sve neophodno organizmu.

U prvoj etapi režima ishrane tri vaša obroka treba da budu otvorena, tj. možete da jedete šta želite. Dobro bi bilo da se ne opuštate - ako vam se prijede sladoled, pojedite 100 g. Ovaj prvi nivo traje dve sedmice.

Za drugi nivo možete da imate otvorena samo dva dana nedeljno. I ovaj nivo traje dve nedelje. Ako ste postigli željene rezultate, nastavljate sa sledećom etapom - treći nivo. Ovde je otvoreni obrok jednom u sedam dana.

Postoje tri osnovna obroka tako što možete sebi da dopustite međuobroke - sveže voće, povrće, orašaste plodove, suncokretove semenke i drugo. Mogu da se konzumiraju biljni čajevi i kafa bez kofeina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest