Može li vam način na koji se hranite da vam spasi život? Sve više istraživanja pokazuje da ono što jedete i pijete može zaštititi vaše telo od bezbroj zdravstvenih problema – proučavanja pokazuju da se do 70% slučajeva srčanih bolesti može sprečiti pravilnim izborom hrane.
Ono što je dobro za zdravlje vašeg srca je dobro za Vaš mozak i uopše je korisno za vas, kaže Artur Agator, poznati kardiolog i osnivač dijete Saut Bič (South Beach Diet).
Postoji samo jedan mali trik da pretvorite kuhinju u univerzalno sredstvo za održavanje zdravlja srca:
Nemojte se držati samo jedne te iste hrane. Tajna je u različitim vrstama ribe, povrća, integralnih žitarica i drugih proizvoda u kojima možete uživati svakog dana. Imajući to vidu, sastavili smo listu 25 najboljih namirnica za zdravlje srca.
1. Losos
U rerni, na grilu ili dinstana, ova ukusna, masna riba prepuna je omega-3 masnih kiselina koje poboljšavaju metaboličke markere za srčana oboljenja. Takođe, ima visok nivo selena, antioksidansa za koji proučavanja pokazuju da povećava kardiovaskularnu zaštitu.
2. Sardine
One su takođe bogate omega-3 u obliku ribljeg ulja, koj povećava "dobar" holesterol i smanjuje rizik od iznenadnih srčanih udara kod ljudi koji su preživeli prethodne srčane krize. Preferirajte sveže kako biste izbegli visok sadržaj soli u konzervama.
3. Džigerica
Džigerica sadrži masti koje su dobre za srce, tvrdi dr Williams Davis, preventivni kardiolog iz Wisconsina i autor knjige Wheat Belly.
4. Orasi
Ovi orašasti plodovi su puni omega-3 masnih kiselina, vlakana, vitamina E i folne kiseline, tako što na taj način stimulišu zdravlje srca. Takođe su bogati polinezasićenim mastima. Orašasti plodovi mogu pomoći u održavanju pamćenja oštrim.
5. Bademi
Slično orasima, ovi orašasti plodovi sadrže omega-3 i predstavljaju alternativu za ljude koji nisu ljubitelji oraha. Izuzetno korisna hrana za zdravlje srca.
6. Čia
Samo jedna supena kašika ove biljne omega-3 elektrocentrale sadrži samo 60 kalorija i pomaže u smanjenju lošeg holesterola i nakupljanja plaka. Pomešajte ih sa kiselim mlekom, supom ili pospite salatom.
7. Ovsena kaša
Visoko popularne prednosti konzumacije ovsenih pahuljica već dugo pokazuju da je to odlična hrana za snižavanje holesterola. Ali jedite samo običnu, neprerađenu vrstu. Verzije koje su začinjene sadrže šećer.
8. Borovnice
Ovo tamno voće je puno resveratrola (snažnog antioksidansa) i flavonoida, još jedne vrste antioksidansa koji pomažu u sprečavanju koronarnih bolesti. Dodajte ih u ovsene pahuljice, mafine ili u kiseo mleko, uvek ćete dobiti divan i ukusan rezultat.
9. Kafa
Proučavanja pokazuju da je kafa bogata antioksidansima i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Do 3 šolje dnevno takođe povećava kognitivne nivoe i pomaže u smanjenju rizika od Alchajmerove bolesti. Prosto izbegavajte dodavanje šećera.
10. Crveno vino
Izuzetno bogat resveratrolom, jedinjenjem sa antioksidativnim svojstvima koji može pomoći u sprečavanju raka, prema proučavanju Univerziteta u Lesteru. Resveratrol se nalazi u voću s tamnom korom. Madiari i Kabernet obično sadrže velike količine procijanidina, antioksidansa koji pomaže snižavanju holesterola i povećava zdravlje arterija.
11. Zeleni čaj
Smanjite hipertenziju redovnim ispijanjem čaše ovog napitka, dugo omiljenog kod kineskih iscelitelja zbog njegovih lekovitih svojstava. U srcu ovih svojstava su katehin i flavonoidi, antioksidansi s brojnim kardio prednostima, uključujući smanjenje krvnih ugrušaka.
12. Sojino mleko
Ono je bogato organskim jedinjenjima izoflavonima, za koje se pokazalo da pomažu u snižavanju holesterola. Za razliku od mleka dobijenog od životinja, ovo piće ne sadrži holesterol i prirodno ima nizak sadržaj masti. Takođe sadrži niacin, koji pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi.
13. Tamna čokolada
Da! Ne halucinirate. Ali izaberite onu koja sadrži najmanje 70% kakaa, što je povezano sa snižavanjem krvnog pritiska, zato što flavonoli koje sadrži opuštaju arterije i povećavaju protok krvi. Uverite se da ne sadrži zasićene masti iz aditiva poput palminog ulja.
14. Suvo grožđe
Redovno jedite po jednu šaku kako biste smanjili visok krvni pritisak. Suvo grožđe sadrži kalijum, koji pomaže u smanjenju hipertenzije i povećava imunomodulirajuće antioksidanse.
15. Brokoli
Znali ste da će biti na listi, zar ne! Ovo povrće ima malo holesterola, sa visokim sadržajem vlakana i sadrži bogatstvo antioksidanasa. Dobar je i za zaštitu zglobova.
16. Prokelj
Nezavisno od toga da li mrzite ili volite ovo povrće bogato vitaminima koje izgleda kao mini kupus, ne možete poreći da je to hrana za Vaše srce. Među njegovim zdravstvenim koristima su: smanjenje upala u kardiovaskularnom sistemu i poboljšanje zdravlja krvnih sudova.
17. Karfiol
Nije zelen, ali je pun antioksidansa, ima visok sadržaj vlakana i sadrži alicin, spoj u belom luku za koji se pokazalo da smanjuje rizik od srčanog udara i smanjuje holesterol.
18. Sladak krompir
Veliki izvor vitamina C, kalcijuma i gvožđa, koji pomažu u smanjenju visokog krvnog pritiska. Jedite ih sa kožom koja je puna zdravih hranljivih materija.
19. Integralne namirnice
Preporučujemo Vam bezglutenske integralne žitarice, uključujući ovsene mekinje i pirinač, koji regulišu holesterol. Izbegavajte prerađene, rafinisane žitarice, koje se povezuju sa povećanjem srčanih bolesti, uključujući začepljene arterije.
20. Jabuke
Ovo voće je puno antioksidansa, posebno polifenola, koji štite od slobodnih radikala. Jabuke takođe sadrže pektin, koji blokira apsorpciju holesterola, i vlakna koja izbacuju holesterol. Rezultat konzumacije jedne jabuke na dan prema nedavnomproučavanju je smanjenje LDL holesterola za 40%.
21. Pomorandže
Još jedan izvor pektina, ovo citrusno voće je puno flavonoida, koji snižavaju krvni pritisak i smanjuju upalu arterija. Pomorandže takođe sadrže hesperidin, biljnu hemikaliju koja poboljšava protok krvi u srcu, i vitamin C, moćan zaštitnik od moždanog udara.
22. Grejpfrut
Poput pomorandže, grejpfrut je sadrži mnogo vitamina C, što istraživanja pokazuju da može pomoći u prevenciji moždanog udara i pomeže u snižavanju holesterola.
23. Avokado
Ovo voće je bogato mononezasićenim mastima, poznatim i kao dobre masti, koje mogu pomoći u dovođenju holesterola u krvi i krvnih ugrušaka do minimuma. Ali imaju i visok sadržaj kalorija (240 po srednjem avokadu), stoga budite oprezni i konzumirajte ih sa merom.
24. Ulje avokada
Ekstrahovano iz voća, ulje avokada se reklamira kao zdravije ulje za kuvanje zbog njegove sposobnosti da menja masne kiseline u tkivima oko srca. Istraživanje Nacionalnog instituta za kardiologiju iz 2005. pokazalo je da ulje može smanjiti otvrdnjavanje arterija.
25. Maslinovo ulje
Uverite se da je Ekstra Devičansko kada g akupujete. Čistije maslinovo ulje sadrži više nivoe dobrih masti i antioksidansa koji pomažu u otčepljivanju arterija i značajno je zdravije za srce od biljnog ulja (ulja) i njegovih "loših" masti koje podižu holesterol.
Kombinujte ove proizvode u svakodnevnoj ishrani na sve moguće načine. A evo i naših ideja za zdravu ishranu koja je dobra za srce:
- salate sa avokadom;
- džigerica u tiganju;
- deserti sa čia semenkama.
Komentari