Naša lista 10 najboljih probiotičkih namirnica će vam pomoći da se rešite problema sa varenjem - dodajte ih u svoju ishranu već danas!
Pokušavate da održite zdravu ishranu tokom pandemije, a i nakon nje? Probiotička hrana je vaš prvi pomoćnik! Hajde da istražimo zašto.
Nalazeći se u određenim namirnicama, probiotici rade na održavanju zdravlja vašeg digestivnog sistema. Drugim rečima, oni neguju vaša creva i rade na jačanju vašeg imuniteta. Pokazalo se da vas neravnoteža u mikrobiomu creva čini podložnim bolestima kao što su rak i dijabetes tipa 2. Stoga je uključivanje probiotika u plan ishrane prilično mudar potez.
Koristi od konzumiranja probiotičke hrane
Prema istraživanjima, koristi od ovih živih mikroorganizama, koji su slični kvascu, proširuju se i na srce. Njihova konzumacija je povezana sa poboljšanjem zdravlja kože, zdravlja vagine i funkcije bubrega, kao i smanjenjem alergija.
Pored toga, studije su pokazale da probiotici utiču i na centralni nervni sistem. Za njih se kaže da pomažu u lečenju problema mentalnog zdravlja kao što su anksioznost i depresija, kao i neka neurološka stanja.
Možete iskoristiti koristi od ovih najzdravijih proizvoda ulaganjem u hranu koja je podvrgnuta bakterijskoj fermentaciji.
Sastavili smo listu od 10 probiotičkih namirnica koje mogu pomoći vašem opštem zdravlju – trenutno vam je dostupno najmanje pet njih. Uverite se da ih redovno konzumirate za bolje zdravlje.
Top 10 najboljih probiotičkih namirnica
Kiselo mleko
Razmislite o kofici kiselog mleka koja stoji u vašem frižideru. Vreme je da iskoristite njegove prednosti pravilnim konzumiranjem sadržaja. Kiselo mleko je povezano sa zdravljem kostiju i rastom mišića i dobro deluje kod ljudi sa visokim krvnim pritiskom. Fermentišu ga dva soja bakterija (mlečna kiselina i bifidobakterije). Takođe je korisno u kontroli dijareje kod dece i oslobađa ljude od simptoma sindroma iritabilnog creva (IBS). Pošto pomenute bakterije tokom fermentacije pretvaraju laktozu u mlečnu kiselinu, kiselo mleko mogu da konzumiraju i oni koji su netolerantni na laktozu.
Naš savet: Konzumirajte kiselo mleko koje sadrži žive kulture umesto pasterizovanih verzija proizvoda.
Mlaćenica
Bakina mlaćenica je tradicionalni proizvod koji se konzumira u Nepalu, Pakistanu, Indiji i Bugarskoj. Ovaj napitak koji je ostao od mućenja maslaca prepun je minerala, probiotika i vitamina i funkcioniše na način koji pomaže u ishrani creva. To znači zdrav imuni sistem. Često izostavljena sa liste probiotika, mlaćenica ne sadrži toliko laktoze kao mleko. Stoga, u pravim razmerama, mogu je konzumirati i osobe sa intolerancijom na laktozu.
Naš savet: Uzdržite se od kuvanja ili pečenja fermentisanog pića; ovi procesi ubijaju žive bakterije i uzrokuju da izgube sve svoje probiotske kvalitete.
Kiseli krastavci
Govorimo o krastavcima potopljenim u rastvor slane vode. Ovi kiseli krastavci takođe doprinose zdravlju probavnog sistema i promovišu razvoj raznovrsnog mikrobioma. Oni inhibiraju rast štetnih bakterija i pomažu vašem telu da se bori protiv infekcija. Krastavci se obično fermentišu neko vreme da se naprave kiseli krastavci. A njihove prirodne bakterije (mlečna kiselina) olakšavaju proces. Ovo ih čini kiselim. Kiseli krastavci su takođe puni vitamina K i natrijumom. Vitamin K pomaže vašem telu da zgruša krv.
Naš savet: Ne pravite kisele krastavce sa sirćetom. Dobijeni proizvod neće sadržati nikakve tragove probiotika.
Zelene masline
Probiotička superhrana - masline, takođe fermentisane u rastvoru slane vode. Bakterije pogodne za creva nazvane laktobacili to omogućavaju. U stvari, bakterija sadrži dve vrste sojeva: Lactobacillus plantarum i Lactobacillus pentosus. Prema istraživanju, pored toga što pomažu varenje, ublažavaju probleme vezane za IBS i ublažavaju nadimanje, takođe snižavaju nivo holesterola. Osim toga, masline su prepune zdravih masti i drugih hranljivih materija. Veruje se da imaju antioksidativna, antiinflamatorna i antibakterijska svojstva. Izbegavajte kupovinu maslina fermentisanih u vodi. Slana voda je pravi put.
Naš savet: Možete dodati masline u svoju salatu i istovremeno iskoristiti prednosti ostalih sastojaka.
Meki i stari sirevi
Nekoliko vrsta sira sadrži žive i aktivne kulture; Mocarela, Čedar, Grujer, Gauda, parmezan i švajcarski sir su sorte koje zadržavaju svoje dobre bakterije. Gauda je, posebno, odličan nosilac probiotika. Ove specifične vrste sireva isporučuju probiotike u vaš gastrointestinalni trakt. Bogat su izvor proteina, a sir sadrži i minerale i vitamine (kalcijum, fosfor, selen i vitamin B12). Priprema se dodavanjem bakterija mlečne kiseline u mleko. To dovodi do stvaranja mlečne kiseline. Većina vrsta sira se pravi fermentacijom, ali nisu svi probiotički.
Naš savet: Zreli sir, u poređenju sa svežim sirom, je bolja probiotička opcija – sa većim udelom korisnih bakterija.
Kimči i turšije
Korejski kimči je superhrana. Kimčijev glavni sastojak je kupus; međutim, može se pripremiti i sa rotkvicama i drugim povrćem. Veoma cenjen zbog svojih vitamina i minerala, kimči je začinjen pastom od belog luka, đumbirom, solju, paprikom i nizom drugih začina i tradicionalno se služi sa pirinčem. Prema izveštajima, prilog sadrži soj bakterija (lactobacillus kimchi) koji ne samo da hrani vaša creva, promoviše zdravlje debelog creva i snižava nivo holesterola, već funkcioniše i na način koji vas održava vitkim. Rečeno je da ima svojstva protiv gojaznosti, protiv zatvora, protiv raka, protiv starenja i antioksidansa. I promoviše zdravlje kože i jača vaš imuni sistem. Slična svojstva ima i tradicionalna turšija, koji se priprema sa slanom salamurom.
Naš savet: Dodajte kašiku kimčija u salate ili supe, ili ga jedite samostalno.
Kombuča
Kombuča je kineski napitak od crnog ili zelenog čaja koji ljudi konzumiraju hiljadama godina. Popularno piće u Aziji, pravi se od šećera, kvasca i crnog ili zelenog čaja. Ova mešavina pokreće proces fermentacije i dovodi do stvaranja kiselina i bakterija u piću. Stručnjaci tvrde da kombuča hrani probavni sistem, pomaže da izgubite težinu, oslobađa telo od toksina, snižava krvni pritisak i probleme sa srcem i sprečava rak.
Naš savet: Kupujte ohlađenu kombuču sa niskim sadržajem šećera.
Miso
Miso je japanska sojina pasta koja pomaže u procesu varenja. Tradicionalno, miso se fermentiše solju i specifičnom vrstom gljivica. Možete dodati malo ovog začina u toplu vodu i napraviti bujon bogat probioticima. Miso je povezan sa mnogim koristima: proizvodnja proteina i vitamina, poboljšanje imuniteta creva i prevencija patogenih bakterija u crevima su samo neke. Takođe ublažava stanja kao što su dijareja, gastroenteritis, zatvor i slične tegobe. Uvek kupujte nepasterizovani miso.
Naš savet: Ako koristite miso kao aromu za svoju ukusnu supu ili vegetarijanski gulaš, dodajte ga tačno na kraju kuvanja; toplota može ubiti probiotske organizme.
Kefir
Kefir je gusto i kremasto piće na bazi mleka koje ima ukus kiselog mleka ili jogurta. Pomaže vašem telu da svari laktozu, kontroliše nivo holesterola, spreči alergije ili reakcije, bori se protiv infekcija, poboljša zdravlje kostiju i ojačava imuni sistem. Pripremljen dodavanjem zrna kefira u kravlje ili kozje mleko, sadrži sojeve lactococcus lactis, lactobacillus kefir, lactococcus cremoris i lactobacillus casei. Za ovo piće se kaže da je bolji izvor probiotika od kiselog mleka.
Naš savet: Pored kupovine pića, možete kupiti i sladoled na bazi kefira, sir itd.
Tempe
Tempe je indonežanski proizvod od soje. Dolazi u obliku blokova, ima ukus pečuraka i koristi se kao zamena za meso. Ovaj visokoproteinski proizvod sadrži mikroorganizam koji se zove bifidobacterium bifidum, koji deluje u lečenju dijareje, zatvora i bolova u stomaku.
Naš savet: Ako ste vegetarijanac ili vegan, tempe je odlična zamena za meso. Pokušajte da ga uključite u svoj meni – igrajte se sa začinima i dodajte ih salatama, hamburgerima i sendvičima.
Komentari