Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je zeleni paradajz koristan?

Da li je zeleni paradajz koristan?

Da li je koristan zeleni paradajz?
Fotografija: JennyJohansson / pixabay,com

U jesen sunce više ne sija tako jako da povrće sazreva, pa se stoga može naći zeleni paradajz. Nije ukusan kao zreli i ne može se jesti direktno kao letnji crveni paradajz, a sadrži i supstance koje imaju toksično dejstvo.

Posle neke vrste prerade, zeleni paradajz se može uključiti u jelovnik. Nije slučajno što ima toliko ukusnih turšija sa zelenim paradajzom, a neke domaćice prave slatko od zelenog paradajza. Sadrže veome korisne sastojke.

Koja su korisna svojstva zelenog paradajza i šta treba da znamo o njima?

Korisni sastojci zelenog paradajza

Zeleni paradajz sadrži dobre doze vitamina iz gotovo svih grupa, kao i supstance koje organizam koristi da ih sintetiše, to su provitamini. Količine beta-karotena, poznatog kao provitamin A, su odlične, jer telo sintetiše vitamin A iz njega. Takođe ima visok sadržaj vitamina C i kompleksa vitamina B. Takođe ima rezerve retkog vitamina K. Ovaj sastav čini zeleni paradajz moćnim antioksidansom.

Da li su korisna svojstva zelenog paradajza

Pored toga, sastav uključuje mikro elemente, kao što su gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i mangan. Ono što je ovde karakteristično je kvalitet, ne toliko kvantitet mikro elemenata.

Istovremeno, zeleni paradajz je niskokaloričan, ali je takođe bogat proteinima i vlaknima. To ga čini hranom koja vas može zasitit, sa zdravstvenim koristima, bez rizika od gojaznosti.

Štetni sastojci u zelenom paradajzu

Međutim, zeleni paradajz sadrži solanin, koji je snažan otrov. Stoga, 1-2 kilograma zelenog paradajza konzumiranog svežeg može dovesti do teškog trovanja. Solanin remeti funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca i ona ne mogu da prenesu kiseonik u krv.

Zeleni paradajz ima visoku koncentraciju organskih kiselina. One su generalno korisne, ali samo kada se koriste u ograničenim količinama. Visoko koncentrovane organske kiseline su opasne za ljude koji pate od bolesti kamena u žuči.

Kada treba izbegavati da jedete zeleni paradajz

Je li koristan zeleni paradajz za slatko?

Zeleni paradajz nije pogodna hrana za brojne bolesti:

- Oboleli bubrezi

- Čir na želucu

- Visok pritisak

- Bolesti zglobova

- Trudnoća i dojenje

Zeleni paradajz mogu da konzumiraju zdravi ljudi nakon prerade – marinirani, ukiseljeni, prženi, kao sastojak u raznim receptima. Kada se pravilno koriste, donose koristi telu, a ne samo raznovrsnost u ishrani.

Ukusne supe od zelenog paradajza mogu se pripremiti, kao i jesenji zeleni namazi kao što je neodoljivi kjopoolu od zelenog paradajza.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest