U jesen sunce više ne sija tako jako da povrće sazreva, pa se stoga može naći zeleni paradajz. Nije ukusan kao zreli i ne može se jesti direktno kao letnji crveni paradajz, a sadrži i supstance koje imaju toksično dejstvo.
Posle neke vrste prerade, zeleni paradajz se može uključiti u jelovnik. Nije slučajno što ima toliko ukusnih turšija sa zelenim paradajzom, a neke domaćice prave slatko od zelenog paradajza. Sadrže veome korisne sastojke.
Koja su korisna svojstva zelenog paradajza i šta treba da znamo o njima?
Korisni sastojci zelenog paradajza
Zeleni paradajz sadrži dobre doze vitamina iz gotovo svih grupa, kao i supstance koje organizam koristi da ih sintetiše, to su provitamini. Količine beta-karotena, poznatog kao provitamin A, su odlične, jer telo sintetiše vitamin A iz njega. Takođe ima visok sadržaj vitamina C i kompleksa vitamina B. Takođe ima rezerve retkog vitamina K. Ovaj sastav čini zeleni paradajz moćnim antioksidansom.

Pored toga, sastav uključuje mikro elemente, kao što su gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i mangan. Ono što je ovde karakteristično je kvalitet, ne toliko kvantitet mikro elemenata.
Istovremeno, zeleni paradajz je niskokaloričan, ali je takođe bogat proteinima i vlaknima. To ga čini hranom koja vas može zasitit, sa zdravstvenim koristima, bez rizika od gojaznosti.
Štetni sastojci u zelenom paradajzu
Međutim, zeleni paradajz sadrži solanin, koji je snažan otrov. Stoga, 1-2 kilograma zelenog paradajza konzumiranog svežeg može dovesti do teškog trovanja. Solanin remeti funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca i ona ne mogu da prenesu kiseonik u krv.
Zeleni paradajz ima visoku koncentraciju organskih kiselina. One su generalno korisne, ali samo kada se koriste u ograničenim količinama. Visoko koncentrovane organske kiseline su opasne za ljude koji pate od bolesti kamena u žuči.
Kada treba izbegavati da jedete zeleni paradajz

Zeleni paradajz nije pogodna hrana za brojne bolesti:
- Oboleli bubrezi
- Čir na želucu
- Visok pritisak
- Bolesti zglobova
- Trudnoća i dojenje
Zeleni paradajz mogu da konzumiraju zdravi ljudi nakon prerade – marinirani, ukiseljeni, prženi, kao sastojak u raznim receptima. Kada se pravilno koriste, donose koristi telu, a ne samo raznovrsnost u ishrani.
Ukusne supe od zelenog paradajza mogu se pripremiti, kao i jesenji zeleni namazi kao što je neodoljivi kjopoolu od zelenog paradajza.
Komentari