Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da zamrznemo zelene začine?

Kako da zamrznemo zelene začine?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
447
Kako da zamrznemo zelene začine?

Sveže povrće tokom cele godine više nije nemoguća misija, ali po ukusu, veštački uzgajano povrće nije najbolja opcija. Mirisni i ukusni zeleni začini, ubrani iz bašte, ne mogu se uporediti sa nijednom drugom ponudom.

Čuvanje zelenih začina je prilika da uvek uživate u blagodetima sveže hrane. Takođe je otkriveno da sveži peršun, na primer, zadržava 2 puta više vitamina C od peršuna iz staklenika.

Pravilno zamrznuti začini su varijanta za trpezu i u receptima treba da se koristi svež zeleniš.

Za zamrzavanje zelenih začina mogu da se koriste kutije, tegle, folija, kese i druge mogućnosti. Načini za pravilno zamrzavanje su:

Ekološki čisti zeleni začini

Ekološki najprihvatljiviji način zamrzavanja je u staklenoj posudi. U tu svrhu, biljka se priprema tako što se listovi otkinu i posuda se njima napuni do vrha, ali bez gnječenja. Ovo će omogućiti da lako dozirate potrebnu količinu. Pogodan je za zeleniš sa sitnim listovima.

Zeleni začini u porcijama

Izuzetno zgodna opcija je podeliti zelene začine na porcije za jednu upotrebu. Male kese ili plastični čvorovi su najbolje rešenje za porciju. Sledeći deo se stavlja preko čvora i puni se novi dok se cela kesica ne napuni. Kada se koristi, čvor se iseče i koristi se sadržaj.

U vezicama

Idealno rešenje za zaposlene domaćice, jer začine nije potrebno prerađivati, jednostavno se skupljaju u neophodnu gomilu i stežu u najlon. Za dobro skladištenje, vazduh u najlonu mora biti istisnut.

Zeleni začini u zelenim kockicama

Kako zamrznuti zelene začine?

Za ovu opciju potrebni su vam kalupi za led i kutija sa poklopcem. Začini se sitno iseckaju, rasporede u kalupe i zaliju sa malo mlake vode. Kada se stave u zamrzivač, formiraju se kockice leda koje se potom čuvaju u zatvorenoj kutiji i koriste pojedinačno.

Zeleni začini sa solju

Zamrzavanje zelenog bilja sa solju produžava rok trajanja biljke, jer može da ostane u komori celu godinu. Međutim, mogu se dodati samo u kuvana jela, a ne u salate.

U tu svrhu začini se sitno iseckaju, u 400 grama začina se doda 30 grama morske soli, a nakon što nekoliko sati upiju so, pakuju se u tegle ili kutije i stavljaju u zamrzivač.

Zamrznuti zeleni začini se koriste bez prethodnog odmrzavanja.

Takođe pogledajte kako čuvati sveže začine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest