Sveže povrće tokom cele godine više nije nemoguća misija, ali po ukusu, veštački uzgajano povrće nije najbolja opcija. Mirisni i ukusni zeleni začini, ubrani iz bašte, ne mogu se uporediti sa nijednom drugom ponudom.
Čuvanje zelenih začina je prilika da uvek uživate u blagodetima sveže hrane. Takođe je otkriveno da sveži peršun, na primer, zadržava 2 puta više vitamina C od peršuna iz staklenika.
Pravilno zamrznuti začini su varijanta za trpezu i u receptima treba da se koristi svež zeleniš.
Za zamrzavanje zelenih začina mogu da se koriste kutije, tegle, folija, kese i druge mogućnosti. Načini za pravilno zamrzavanje su:
Ekološki čisti zeleni začini
Ekološki najprihvatljiviji način zamrzavanja je u staklenoj posudi. U tu svrhu, biljka se priprema tako što se listovi otkinu i posuda se njima napuni do vrha, ali bez gnječenja. Ovo će omogućiti da lako dozirate potrebnu količinu. Pogodan je za zeleniš sa sitnim listovima.
Zeleni začini u porcijama
Izuzetno zgodna opcija je podeliti zelene začine na porcije za jednu upotrebu. Male kese ili plastični čvorovi su najbolje rešenje za porciju. Sledeći deo se stavlja preko čvora i puni se novi dok se cela kesica ne napuni. Kada se koristi, čvor se iseče i koristi se sadržaj.
U vezicama
Idealno rešenje za zaposlene domaćice, jer začine nije potrebno prerađivati, jednostavno se skupljaju u neophodnu gomilu i stežu u najlon. Za dobro skladištenje, vazduh u najlonu mora biti istisnut.
Zeleni začini u zelenim kockicama
Za ovu opciju potrebni su vam kalupi za led i kutija sa poklopcem. Začini se sitno iseckaju, rasporede u kalupe i zaliju sa malo mlake vode. Kada se stave u zamrzivač, formiraju se kockice leda koje se potom čuvaju u zatvorenoj kutiji i koriste pojedinačno.
Zeleni začini sa solju
Zamrzavanje zelenog bilja sa solju produžava rok trajanja biljke, jer može da ostane u komori celu godinu. Međutim, mogu se dodati samo u kuvana jela, a ne u salate.
U tu svrhu začini se sitno iseckaju, u 400 grama začina se doda 30 grama morske soli, a nakon što nekoliko sati upiju so, pakuju se u tegle ili kutije i stavljaju u zamrzivač.
Zamrznuti zeleni začini se koriste bez prethodnog odmrzavanja.
Takođe pogledajte kako čuvati sveže začine.
Komentari