bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Mate (Yerba Mate) - tajni napitak sa čudesnim svojstvima

Mate (Yerba Mate) - tajni napitak sa čudesnim svojstvima

Veselina KonstantinovaVeselina Konstantinova
Početnik
4837226
Yerba Mate - tajni napitak sa čusednim svojstvima

Mate (poznata i kao Yerba Mate, Erva Mate ili Cimarron) je zimzelena biljka koja raste u Brazilu i Paragvaju, kao iu drugim regionima Južne Amerike. Stanovnici Južne Amerike su vekovima koristili dragocene, životvorne kvalitete ovog drveta.

Naučne studije su potvrdile pozitivne efekte egzotičnog pića na zdravlje. Ispostavilo se da aktivni sastojci sadržani u njemu mogu iskoreniti ćelije raka koje izazivaju rak debelog creva.

Mate je bogat polifenolima, koji garantuju blagotvorno dejstvo na ćelije našeg tela. Njegov unos se preporučuje u slučaju da vam je potreban energetski napitak, takođe je alternativa kafi i nema neželjenih efekata.

Mate sadrži supstancu sličnu kofeinu, koja ima izuzetno pozitivna svojstva i koja je u stanju da telu i našem umu pruži trenutni osećaj blagostanja i opuštanja i koji ne dovodi do ubrzanog rada srca ili do toga da se osećate uznemireno.

Yerba Mate

Uzimanje Yerba Mate uveče može biti korisno i pomoći telu da povrati energiju izgubljenu tokom dana. Ovaj napitak ukazuje na blagotvorno dejstvo na probavni sistem, podstičući aktivnost želuca i creva.

U stanju je da efikasno stimuliše diurezu i tako pomaže, kada je to potrebno, da se lakše ukloni višak tečnosti i podržava rad bubrega. Ova karakteristika čini napitak od mate pogodnim za sprečavanje stvaranja kamena u bubregu. Čudotvorni napitak takođe stimuliše aktivnosti kardiovaskularnog sistema.

Mate je prirodno pomoćno sredstvo u ishrani. Takođe stimuliše moždanu aktivnost i pomaže da se povrati izgubljena koncentracija.

Listovi Mate u Južnoj Americi se još uvek obrađuju tradicionalnim metodama. Nakon berbe ostave se da se osuše na suncu dvadeset četiri sata. Zatim sledi postupak drobljenja kroz poseban mlin i tek tada je proizvod spreman za upotrebu.

Koristi od Yerba Mate

Napitak se može pripremiti kao običan čaj - ostavi se da odstoji nekoliko minuta u ključaloj vodi i zatim se tečnost procedi.

Piće se može pripremiti i nakon posebnog rituala, baš kao što su to praktikovali Indijanci iz plemena Guarani, koji se smatraju prvim osobama koje su otkrile i koristile biljku Mate. U ovom slučaju, moraćete da imate na raspolaganju poseban kontejner.

Nakon što operete listove Mate vrelom vodom, sačekajte nekoliko minuta i tada ćete moći da pijete čaj bez potrebe da ga filtrirate, a samim tim i bez uklanjanja listova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest