bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Energetski Napici

Energetski Napici

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196216
Energetski napitak

Energetski napici ili kako se još nazivaju tonizirajći napici predstavljaju tečnosti, koje daju organizmu brz priliv energije. U ubrzanoj svakodnevici, često smo pri kraju snaga, ili nas obuzima osećaj pospanosti. U ovim slučajevima, neki od nas posežu za energetskim napicima, kao alternativi za kafu.

Malo nas je, međutim, informisano o sastavu i, u krajnjem slučaju, uticaju ovih stimulansa na organizam. Važno je znati da je količina kofeina u jednoj limenci energetskog pića približno koliko i u 1 šolji kafe. Za razliku od nje, međutim, energetska pića sadrže još i taurin i nekoliko grupa supstanci, koje deluju kao tonik na nervni sistem i učestvuju i procesu prenosa energije i direktnih njenih izvora.

Uprkos tome, nakon munjevitog buma reklamnih kampanja za energetske napitke, sve su češće konstatacije o štetnim posledicama njihove upotrebe. Nedostatak dovoljnog broja istraživanja i regulacija energetskih pića, povećan unos i pojava sve češćih slučajeva trovanja predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje dece, tinejdžera i adolescenata.

Postoje države koje su već zabranile upotrebu energetskih napitaka. Među njima su Norveška, Danska i Francuska, koje su zabranile prodaju jednog od najpopularnijih brendova energetskih pića. Ovo rešenje država, stubova EU, je doneseno nakon istraživanja na pacovima. Glodarima je davano piće i oni su ispoljavali čudno ponašanje, izrazito povišenu anksioznost i sklonost ka samopovređivanju.

Energetski napici se izuzetno često reklamiraju za sportske ciljeve i koriste od strane sportista. Naučnici su, međutim, dokazali da, u zavisnosti od načina na koji kofein i neki drugi sastojci utiču na telo, ovi tonici kriju opasnost od ozbiljne dehidratacije tela.

U SAD-u su ova energetska pića kategorisana kao dodaci ishrani. Na ovaj način se izbegava limit za sadržaj kofeina od oko 355 ml u bezalkoholnim pićima, postavljen od FDA. Izuzetno retko se uz energetsko piće može naći uputstvo za upotrebu, što je krajnje neophodno. Naravno, izbegavaju se i siguronosni testovi, koji se obavezno sprovode nad medikamentima.

Ipak, energetska pića imaju i svoje prednosti. Čak iako je njihov sastav neizjašnjen, kofeinska energetska pića aktiviraju funkciju mozga, a energetska pića sa vitaminima i ugljenim hidratima su važna za one koji se aktivno bave fitnesom.

Dva energetska napitka

Sastav energetskih napitaka

U jednoj srednjoj porciji energetskog pića se mogu naći 1/4 šolje šećera i više kofeina nego u dobroj ili većoj šolji kafe. Veliki deo ovih energetskih napitaka sadrži čak do 400 mg, i to samo zvanično, kofeina. U ovim stimulansima, neobjavljene količine dolaze iz sastojaka kao što su guarana, semena Kole (cola nuts), paragvajskog čaja i kakaoa. U većini slučajeva, sadržaj kofeina u popularnim markama je između 80-160 mg.

Ova energetska pića nemaju uputstvo za upotrebu, iako je to potrebno. Ne postoji i bilo kakva informacija o delovanju sa lekovima, u zavisnosti od doze. Istovremeno, neki sastojci, kao što su 5-hidraksitriptofan, mogu da dovedu do fatalnog ishoda. U energetskim pićima neretko ima i dodatnih supstanci, o kojima postoje pretpostavke da kriju potencijalne opasnosti, u kombinaciji sa kofeinom i drugim medikamentima.

Jasno je da kofein stimuliše centralni nervni sistem. Ima sposobnost smanjena osećaja pospanosti i izoštravanja koncentracije i pažnje. O teobrominu se zna, da je slab stimulator centralnog nervnog sistema i rada srca. Ima sposobnost širenja krvnih sudova relaksacijom glatkih mišićnih vlakana na njihovim zidovima, i produžava život nekih kataboličkih hormona.

Preporučene doze energetskih pića

Preporučen maksimalan unos kofeina je 2.5 mg/kg kod dece i 100 mg/kg kod tinejdžera.

Ljudi, koji nisu sportisti, ne bi trebalo da piju više od jednog energetskog pića dnevno. Pri tom, nikada ih ne treba mešati sa alkoholom. Nakon treninga, treba piti mnogo vode. Ljudima sa visokim krvnim pritiskom strogo je zabranjena upotreba energetskih pića. Oni, koji imaju bilo kakve zdravstvene probleme, bi trebalo da se konsultuju sa ličnim lekarom, pre nego upotrebe takvo piće.

Koristi od energetskih pića

Koristi od energetskih napitaka se vezuju samo za privremenu stimulaciju nervnog sistema, kao zamena za kafu. Ukoliko se pije danju u umerenim dozama, energetsko piće osvežava jače i duže od 1 šolje kafe. Osim toga, ima sposobnost da aktivira digestivni trakt, kao i lučenje insulina, zaustavljajući katabolizu.

Ukoliko je upotrebljeno u razumnim količinama, energetsko piće može da poveća koncentraciju i da poboljša reakcije. Kod intenzivnih fizičkih treninga, preumorenosti i stresa, ono pomaže telu da se oporavi. Osim tog, poboljšava mentalnu aktivnost, stimulišući centralni nervni sistem. Kao krajnji rezultat, može poboljšati raspoloženje i tonus, dostavljajući organizmu vitamine, minerale i energiju.

Energetski napici

Štetnost energetskih napitaka

Mešanje energetskih napitaka sa teškim alkoholom može da bude pogubno po srce, kategorični su zdravstveni stručnjaci. Ne isključuje se čak i iznenadna smrt, a najlakša varijanta je da provedete na toksikologiji 2-3 dana. Naravno, ovo nije obavezno, i ljudi bez problema piju 2-3 čaše viskija sa 2-3 energetska pića - nešto, što se čak smatra neukusnim u konzumaciji alkohola.

Malo nakon buma u upotrebi energetskih pića, sve su češći postali slučajevi trovanja od toksične kombinacije sa alkoholom. Naslovi u novinama tipa "Energetska pića blokiraju mozak i srce", "Energetska pića čine decu debelom", "Energetska pića vode do alkoholizma" i "Energetska pića Vas mogu ubiti" se sve češće i sa većom silom pojavljuju, i donekle su ograničili nerazumnu upotrebu ovih napitaka.

Neka medicinska istraživanja, sprovedena na aktivnim mladim i odraslim osobama, su pokazala da ova pića mogu dovesti do povišenja krvnog pritiska i ubrzanja srčanog ritma. Na sreću, ozbiljniji uticaji kao što su srčani udar, nesvestice i smrtni slučajevi se retko susreću, što nikako ne sme biti smatrano činjenicom koja ide u prilog upotrebi energetskih pića.

Prekomerna upotreba energetskih napitaka dovodi do izuzetno neprijatnih stanja, jer ponekad visoki sadržaji kofeina, guarane, ženšena i taurina mogu prouzrokovati maniju, napade, nesvesticu, i čak dovesti do fatalnog ishoda - smrti. Ova pića ni u kom slučaju ne smeju upotrebljavati trudnice, jer mogu naneti ozbiljne štete plodu.

Postoji bezbroj prijavljenih slučajeva prekomerne upotrebe energetskih napitaka, koji su povezani sa mučninom, povraćanjem, bolovima u stomaku, rabdomiolizom, tahikardijom, srčanom aritmijom, hipertenzijom, infarktom miokarda, srčanom insuficijencijom, oštećenjem jetre, bubrežnom insuficijencijom, respiratornim poremećajem, uznemirenošću, konfuzijom, konvulzijom, psihotičnim stanjima, pa čak i smrću. Što se tiče tinejdžera, kofein iz energetskih pića može da omete koštanu mineralizaciju u periodu razvoja skeleta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest