Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je zdravo piti čaj?

Da li je zdravo piti čaj?

Kristina K.Kristina K.
Početnik
5331
ispijanje čaja

Čaj, posebno zeleni čaj, izuzetno je dobar za vaše zdravlje. Konzumacija čaja može biti uključena u vašu ukupnu zdravu ishranu sa integralnim žitaricama, ribom, voćem i povrćem i sa manje crvenog i prerađenog mesa.

Glavne supstance koje unapređuju zdravlje u čaju su polifenoli, posebno katehini i epikatehini. Laboratorijske studije i studije na životinjama pokazuju da ovi molekuli imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Studije istraživača sa Harvarda na velikim grupama ljudi tokom vremena su otkrile da su oni koji piju čaj ili kafu izloženi manjem riziku od dijabetesa i verovatno i kardiovaskularnih bolesti.

Ljudi širom sveta piju čaj hiljadama godina i imaju dobar razlog za to. Brojne studije pokazuju da različiti čajevi mogu da ojačaju vaš imuni sistem, da se bore protiv upale, pa čak i da spreče rak. Iako neka pića pružaju više zdravstvenih koristi od drugih, postoji dovoljno dokaza da redovno ispijanje čaja može imati trajni efekat na vaše zdravlje.

Uključite čajnik jer delimo neke od najvećih koristi koje se kriju u najpopularnijim čajevima na svetu.

Beli čaj

Poznat po svom delikatnom ukusu, beli čaj potiče od biljke Camellia sinensis, koja se uzgaja u Kini i Indiji. Ovo je najmanje obrađena vrsta čaja. Istraživanja pokazuju da je možda najefikasniji čaj u borbi protiv različitih oblika raka, zahvaljujući visokom nivou antioksidanata.

Beli čaj takođe može biti dobar za vaše zube, jer je izvor fluora, katehina i tanina, koji mogu da ojačaju zube i da se bore protiv plaka. Ova sorta takođe nudi najmanju količinu kofeina, što je čini odličnim izborom za one koji piju čaj, a žele da ograniče konzumaciju kofeina.

Biljni čaj

Biljni čajevi su veoma slični belim čajevima, ali pored listova čaja sadrže mešavinu bilja, začina, voća ili drugih biljaka. Biljni čajevi ne sadrže kofein, zbog čega su poznati po svojim umirujućim svojstvima. Postoji mnogo vrsta biljnih čajeva, koji su poznati po svojim jedinstvenim koristima. Neki od najpopularnijih biljnih čajeva uključuju:

koristi od ispijanja čaja

Čaj od kamilice - pomaže u smanjenju menstrualnih grčeva i grčeva mišića, poboljšava san i opuštanje i smanjuje stres.

Roibos - poboljšava pritisak i cirkulaciju krvi, povećava dobar holesterol, dok snižava loš holesterol.

Čaj od nane – Sadrži mentol, koji može da umiri želudac i služi kao lek za zatvor, sindrom iritabilnog creva i morsku bolest. Ova vrsta čaja takođe nudi ublažavanje bolova kod tenzijske glavobolje i migrene.

Čaj od đumbira - pomaže u borbi protiv jutarnje mučnine, može se koristiti za lečenje hroničnih smetnji u varenju i pomaže u ublažavanju bolova u zglobovima uzrokovanih osteoartritisom.

Hibiskus - Snižava pritisak i nivoe masti, poboljšava opšte zdravlje jetre i može sprečiti stvaranje kamena u bubregu.

Zeleni čaj

Zeleni čaj potiče iz Kine. Izuzetno je bogat flavonoidima, koji mogu pomoći u poboljšanju zdravlja srca snižavanjem lošeg holesterola i smanjenjem zgrušavanja krvi. Istraživanja pokazuju da ova vrsta čaja takođe može pomoći u snižavanju pritiska, triglicerida i ukupnog holesterola. Ova vrsta čaja ima dokazana antiinflamatorna svojstva.

Crni čaj

Crni čaj se pravi od listova biljke Camellia sinensis, iste biljke koja se koristi za pravljenje zelenog čaja. Međutim, listovi su osušeni i fermentisani, dajući crnom čaju tamniju boju i bogatiji ukus. Za razliku od mnogih drugih sorti, crni čaj sadrži kofein. Kada sipate šoljicu crnog čaja, imaćete koristi od flavonoida koji se bore protiv upale i održavaju zdravu imunološku funkciju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest