Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Miso supa - da li je zdrava?

Miso supa - da li je zdrava?

Mitko DjordjevMitko Djordjev
Početnik
15
Miso supa
Fotografija: Mitko Djordjev

Ako jedete u japanskim restoranima, postoji velika verovatnoća da ćete dobiti činiju Miso supe sa ostalim namirnicama. Ova vruća supa je mešavina japanskog bujona, tzv. daši, u kojem se rastvara fermentisana testenina od pasulja, komadići tofu sira, iseckan luk i ponekada se dodaju alge. Supa miso je niskokalorična hrana za većinu ljudi, ali ima visok sadržaj natrijuma, tako da ne treba preterivati sa njom.

Hranljiva vrednost Miso supe

1 šolja Miso supe sadrži 66 kalorija. Ovakva vrednost nije dovoljna kako biste se hranili kvalitetno, čak i ako držite dijetu koja podrazumeva ograničenu količinu kalorija, iako miso supa može biti i jelo, koje se služi kao deo ručka ili večere. Ova supa ima 1 gram masti po porciji. Pomaže da zadržite prijem masti od 20 do 35% kalorija u vašem dnevnom planu ishrane. Jedna porcija Miso supe sadrži 5 g ugljenih hidrata, 1 g vlakana i 2 g proteina.

Šećer u Miso supi

Miso supa

Jedna porcija ove supe sadrži 4 g šećera. To možda ne izgleda mnogo, ali dodaje se na srednju dnevnu konzumaciju od 22.2 g šećera dnevno koju Amerikanci konzumiraju. Izbegavajte unos više od 25 do 37.8 g devno, kako biste izbegli i debljanje i razvoj kardiovaskularnih oboljenja.

Koristi od Miso supe

Supa miso

Uključivanje Miso supe u vašu ishranu vam može pomoći da smršate. Alge, koje se koriste za ovu supu doprinose gubitku težine od 5 do 10% kod životinja, zahvaljujući sastojcima u algama, tzv. fukoksantinu, koji deluje na masni deo stomaka. Potrebno je još istraživanja kako bi se ustanovilo da li će ova konstatacija pomoći u borbi sa gojaznoću, ali zato istraživači, koji su predstavili rezultate svojih istraživanja u Američkom hemijskom društvu 2006. godine, tvrde da treba jesti dosta morskih algi dnevno kako bi efekti bili vidljivi.

Upozorenje kod konzumacije Miso supe

Miso

Razmislite o posledicima po zdravlje kada uključujete Miso supu u svoju ishranu, pogotovo ako imate neko srčano oboljenje ili visok krvni pritisak. Jedna porcija supe sadrži 630 mg natrijuma, što je znatni deo od preporučene granice prema Američkoj asocijaciji za srčana oboljenja, a to je 1500 mg dnevno. Dok centri za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u tvrde da zdravi Amerikanci mogu bez problema da konzumiraju do 2300 mg natrijuma dnevno, iako bi trebalo te vrednosti držati u donjim granicama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest