Bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Kako da uzgajamo avokado iz koštice?

Kako da uzgajamo avokado iz koštice?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Kako da uzgajamo avokado iz koštice?

Avokado je neverovatno voće mnogih korisnih svojstava, zato je njegova konzumacija nešto od čega retko odustajemo. Prilikom sečenja avokada u unutrašnjosti se otkriva velika koštica. Može da se ne baca i pomoću nje oni koji žele da uzgajaju mogu to da rade u kućnim uslovima.

Šta je potrebno da se uradi za taj cilj korak po korak?

Pre svega treba da se pripremi rasad.

Na dubini ne većoj centimetar u mesasti deo voća se zabija nož kako bi se odvojila koštica i oštrica klizi po celoj površini. Dve polovine se odvajaju jedna od druge kako bi se otvorio. Koštica se vadi i odvaja sa strane.

Treba da se opere i očisti od svih ostataka voća. Ne treba da se skida omotač, zato što tada biljka možda neće niknuti.

U centralni deo koštice se zabadaju 4 čačkalice za zube kako bi je pričvrstili za posudu u kojoj će biti postavljen i neće upasti u njega. Dno koštice treba da bude na 2, 5 centimetra unutra u posudu, a gornji deo da je iznad same posude.

Dobro bi bilo da posuda bude staklena čaša sa dovoljno velikim otvorom u koji može staviti koštica avokada.

Otprilike 2.5 centimetra od koštice treba da ostane ispod vode kojom će se posuda napuniti. Vrh treba da se usmeri na gore, a dno na dole. U suprotnom avokado možda neće porasti.

Posuda sa košticom treba da se stavi na toplo i sunčano mesto kako bi proklijalo.

Kako da uzgajamo avokado iz koštice?

Voda treba da se menja na svaka 1-2 dana, da ne bi bilo prljavštine koja bi ometala klijanje, a koštica uvek treba da bude vlažna i potopljena u vodu.

Razvoj korenja treba da se prati. Prilikom menjanja vode potrebno je da se čuva da se ne bi oštetilo.

Kada se pojave prvi pupoljvi, listovi i grančice avokada, vreme je za sađenje rasada.

Evo kako se vrši sađenje i uzgajanje rasada od avokada

S obzirom na to da je avokado veoma izbirljiv na klimu i uslove uzgajanja, onda treba da se zasadi u saksiju i ona se premešta s vremena na vreme kako bi navikla na promene u temperaturi. Ovo voće voli temperaturni dijapazon od 15 do 30 stepeni, ali može da raste i malo ispod nule.

Zemljište treba da bude dobro drenirano, ali se ne đubri dok voće ne bude staro godinu dana. Samo zemljište treba da sadrži kokosova vlakna i zemlju u jednakom odnosu. U njoj se buši rupa u koju može da stane korenje i koštica. Ona se izravnava do pola, što garantuje da neće istruliti pre vremena. Zemljište se pritišće rukama.

Avokado se svakodnevno zaliva da bi biljka bila vlažana. Ako vrhovi postanu smeđi, to znači da im je potrebno još vode. Ako požute, zalivanje treba da se obustavi na 1-2 dana.

Uz dobru negu, nakon nekoliko godina raste drvo koje donosi plod.

Takođe saznajte da li je koštica avokada jestiva, kako se pravi ulje avokada i za šta se koristi koštica avokada.

A ukoliko ste uspeli da uzgajite avokado, ne zaboravite da probate naše dragocene recepte sa avokadom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest