Alkaloidi

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4049088
Krompir

Alkaloidi su prirodne materije koje sadrže azot i koje imaju fiziološki uticaj na nervni sistem ljudi.

Alkaloidi obično predstavljaju produkte aminokiselina. Poznato je nekoliko hiljada alkaloida, a neki od njih su mnogo jaki otrovi. Veliki broj alkaloida ima jak gorak ukus.

Alkaloidi su prve materije biljnog porekla u kojim aje nađen azot. Pre toga se smatralo da se ovaj element može naći samo u organskim materijama životinjskog porekla. Alkaloide proizvode biljke, kako bi se žaštitite od raznih insekata.

Neki alkaloidi su jaki otrovi, ali u malim količinama mogu biti i lekoviti.

Vrste alkaloida

Alkaloidi se dele na 4 velike grupe:

Derivati tropana - poseduju jako narkotično dejstvo

Patlidžan

Steroidni alkaloidi - u ovu grupu spadaju solanin, piperin, tomatin, kapsaicin. Oni se nalaze u povrću koje se najviše konzumira;

Pirilizonovi alkaloidi - deluju kao lekovi;

Derivati indola - takođe deluju kao lekovi;

Sa gledišta ishrane, steroidni alkaloidi su od najvećeg značaja.

Izvori alkaloida

Neko od najukusnijeg povrća koje svakodnevno konzumiramo spada u osnovne izvore alkaloida. Tu spadaju krompir, paradajz, paprike i patlidžan.

Sadržaj solanina u mg na 100 povrća je - krompir 2-13 mg, patlidžan 6 - 11.33 mg, paprike 7.7-9.2 mg. Krompir, paradajz, patlidžan, slatke i ljute paprike sadrže alkaloide koji utiču na nervno - mišićne funkcije i varenje.

Paradazj

Alkaloidi mogu imati negativan efekat na zglobove. Srećom, sadržaj alkaloida u ovim namirnicama je veoma mali, pa svakodnevno konzumiranje povrća ne može imati negativne posledice po organizam.

Kada se povrće termički obrađuje, nivo alkaloida u njemu se smanjuje za 40-50%.

Solanin predstavlja glukoalkaloid koji se nalazi u proklijalim krompirima ili onima koji su bili na suncu. On može biti veoma toksičan, pa je bolje da se takav krompir baca. Gorak ukus krompira je dokaz da sadrži velike količine alkaloida.

Piperin je drugi alkaloid koji daje ljut ukus paprikama. On povećava blagotvorno dejstvo resveratrola, stimuliše termogenezu i u veoma malom stepenu poboljšava metabolizam. U velikim dozama može izazvati male čireve u želucu.

Ljute papričice

Nikotin je takođe alkaloid koji zaslužuje posebnu pažnju. U velikim koncentracijama se nalazi u duvanu, a u malim količinama se može naći u paradajzu i patlidžanu.

Njegov sadržaj u navedenom povrću je zaista minimalan, a kod osoba koje nisu tolerantne na nikotin se mogu pojaviti neželjene reakcije.

Štetnost alkaloida

Smatra se da se gorenavedeni alkaloidi u povrću mogu negativno uticati na zglobove, ali još uvek nema kategoričnih dokaza za tu tvrdnju. Postoje ispitivanja koja kažu da alkaloidi izvlače kalcijum iz kostiju, pa ga usmeravaju i talože u mekom tkivu.

Kako bi se takve posledice izbegle, istraživači preporučuju da se krompir, paradajz, patlidžan i paprike eliminišu iz ishrane osoba koje imaju osteoartritis, reumatoidni artritis i druge probleme sa zglobovima.

Ako imate problema sa zglobovima, preporučljivo je da ovo povrće isključite iz ishrane na 2-3 nedelje. Ovakva vrsta ograničenja može dati odgovor da li ove namirnice negativno utiču na zglobove.

Budući da je krompir, što se tiče sadržaja alkaloida i solanina, najrizičniji, treba biti veoma obazriv kad aje u pitanju njegovo čuvanje.

Ako krompir treba da čuvate duže vreme, ostavite ga na tamno i prohladno mesto; dobro ih perite pre spremanja; pažljivo secite proklijala mesta, a najbolje bi bilo da ceo krompir bacite, ako postoje takvi. Ako primetite da spremljen krompir ima gorak ukus, nemojte ga jesti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji