Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako kuvati ribu iglicu

Kako kuvati ribu iglicu

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4006
Riba iglica
Fotografija: Zlatina Jelyazkova

Riba iglica je deo darova mora. To je riba grabljivica koja ide u jatima, a odlikuje je veoma izduženo telo, kao i veoma izdužene čeljusti nalik kljunu. Često se meša sa jeguljom, ali ove dve vrste ribe su potpuno drugačije.

Riba iglica obitava u čistim i dubokim vodama mora i lovi se samo parangalom. Težak ulov čini je poželjnim trofejem za ribolovce. Može se uhvatiti i kod nas, jer živi i u Sredozemnom i u Crnom moru.

Riba iglica ima odlične kvalitete ukusna i zbog toga je poslastica u ribljim restoranima. Kosti su mu zelenkaste, ali to ne bi trebalo da smeta ljubiteljima morskih delikatesa.

Kako se priprema riba iglica

Ovu ribu zanimljivog izgleda možete pripremiti kod kuće. Nema problema da je kuvate na različite načine – najčešće se priprema kao pržena riba, na roštilju ili kao pečena riba, kuvana i kao deo riblje čorbe.

Čišćenje ribe zahteva uklanjanje glave, jer riba ima niz oštrih zuba u svojoj izduženoj njušci. Međutim, glava se može ostaviti da se pored ukusnog pripremi zanimljivo jelo sa estetskim kvalitetima. Filetiranje iglice je uobičajeno, kao i kod drugih morskih riba.

Iglica na žaru

Kako se sprema riba iglica
Fotografija: Veselina Konstantinova

Za ovaj recept sa ribom potrebni proizvodi su oko 1, 5 kilograma ribe iglice,

1 limun isečen na 4 dela, 125 mililitara maslinovog ulja, sok od 1 limuna, 2 čena belog luka, so, biber, kolutovi limuna za serviranje.

Očišćena riba iglica se istrlja limunom isečenim na komade. Na kraju ribljeg repa izbuši se rupa u koju se uvuče duga oštra njuška ribe, da postane poput đevreka.

Od sastojaka se pravi mešavina kojom se premazuje riba. Pecite je na roštilju, često okrećući i ponovo premazujući smesom. Potrebno je oko 15 minuta da bude spremna za serviranje. Servira se sa kolutovima limuna oko pečene ribe.

Riba iglica sa krompirom i pečurkama

Riba iglica - oko 300 g

Krompir - 600 g

Pečurke - 350 g

1 luk

2 kašike ulja

1 šolja belog vina

1 limun ili 50 ml soka od limuna

so, biber i beli luk po ukusu

Za pripremu riba iglica se očisti, osuši i posoli. Prokuvajte vino, sok od limuna i začine na šporetu i prelijte ribu. Ostavite je na hladnom oko 2 sata.

Krompir, pečurke i luk se iseku na komade i promešaju. Povrće se pomeša sa marinadom od ribe i doda u mešavinu ribe i povrća stavljenu u pleh, poprskanu uljem. Pokrijte folijom i pecite 45 minuta na 220 stepeni. Folija se skida i peče dok odozgo sve ne porumeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest