bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Zašto treba da uzgajate zelene biljke i začine kod kuće?

Zašto treba da uzgajate zelene biljke i začine kod kuće?

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Pomoćnik kuvara
311
Gajenje začina u saksiji

Svako od nas ima barem jednu saksiju zeleniša kod kuće, bilo da je to bosiljak, peršun i tako dalje. Međutim, nemamo uvek sveže začine kod kuće i zato koristimo suve za aromatizovanje naših salata i jela.

Ali, složite se da je ukus određene salate ili jela začinjenog svežim začinima mnogo bogatiji, aromatičniji i naravno mnogo zdraviji.

Ako napravite salatu od zelene salate, peršuna, svežeg mladog luka, dobićete mnogo više vitamina i minerala, nego ukoliko koristite suve začine.

Kada je napolju zima, svi volimo da pijemo čaj, ali u većini slučajeva koristimo onaj u kesicama ili sušene biljke. Istina je da se tokom zime teško nalaze sveže biljke za čaj, ali znate li koliko bi lepše bilo da pijemo čaj od svežeg bilja u kome ostaju netaknuti vitamini i materije koje su nama potrebne.

Ako želite uvek da pijete svež čaj i da imate sveže začine, lakše je da ih zasadite na balkonu ako živite u stambenoj zgradi ili jednostavno da imate neku drugu saksiju, ako živite u kući. Svrha ovog članka je da vam olakša sadnju ovih dragocenih biljaka i začina govoreći vam kako ih lako možete uzgajati kod kuće.

Peršun u saksiji

Celer u saksiji

Počinjem sa svima nama omiljenim začinom - peršunom. Kao i celer, uspeva oko dve godine i voli da bude na senovitom mestu. Ali to ne znači da svetlost ne sme da dođe do njih. Oni su hiroviti - žele i svetlost oko sebe i senku.

Primena peršuna u našoj kuhinji je uglavnom za ukrašavanje salata, ali i za začinjavanje ukusnih supa i nekih vrsta jela. Kada žvaćete lišće peršuna, to vam može dati svež dah, a takođe i ukloniti miris pržene ribe u vašoj kuhinji.

Celer u saksiji

Za celer mogu reći da od njega možete koristiti sve - i listove i korenje. Kada počupate sveži celer, i listove i koren možete staviti u ukusnu salatu. Svi znamo da je sok od celera izuzetno koristan i zasićen vitaminima i mineralima koji su organizmu neophodni da bi bilo zdravo.

Na primer, kada pravite pileću supu ništa vas ne sprečava da dodate malo celera za aromu i odličan ukus. Takođe, ako zapečete par komada celera, nekim kuvanim jelima možete dodati neverovatan ukus.

Celer ima diuretsko delovanje, zato što sadrži mnogo korisnih eteričnih ulja. Ova neverovatna biljka odlično deluje kada patite od reume. Zbog svih ovih korisnih svojstava koje sam navela za celer, dobro bi bilo da ga češće jedete i da ga ne zaboravite ako se odlučite za zdravu, a istovremeno ukusnu salatu.

Žalfija u saksiji

Žalfija
Fotografija: Iliana Parvanova

Svi volimo baštenski čaj, zar ne? Njeno drugo ime je Žalfija. Ova biljka je takođe i pogodan začin u vašim jelima, jer ima specifičnu i bogatu aromu. Osim čaja žalfiju koristimo kada mariniramo određeno meso, poput piletine - koristimo čačkalicu da je zabodemo na meso da upije njenu neverovatnu aromu. Takođe je koristimo i za mnoge umake koje pravim.

Žalfija je višegodišnja biljka i vrlo se lako uzgaja - puno sunca i zaliva se u umerenim količinama. Nema boljeg ukrasa vašeg doma od ljubičastih boja koje ova biljka ima kada cveta.

Lavanda u saksijama

Kad govorimo o žalfiji, evo još jedne veoma korisne biljke iz njene porodice – lavande. Obožavam aromu lavande u svom domu. Verujem da i većina vas takođe. Njeni nežni ljubičasti cvetovi i srebrnkasto lišće miluju oko i čula kada ste u vašoj bašti i stvaraju osećaj kao da ste na ljubičastom oblaku.

Osim u našoj bašti, lavanda nalazi primenu i u aromaterapiji i biljnoj medicini. Možemo je koristiti i u kuhinji – češće kao čaj, a ređe kao začin.

Nije potrebno mnogo da uzgajate lavandu u svom domu, jer ona nije mnogo hirovita. Teško podnosi hladnoću, ali voli jako sunce i sušu. Ova biljka je višegodišnja i možete je stalno uzgajati u svom vrtu i uživati u njenoj aromi i bojama.

Ruzmarin u saksiji

Ruzmarin

Ne znam za vas, ali ja obožavam ruzmarin. Često ga koristim u svojoj kuhinji kada mariniram meso - napravim male rupe u njemu i ubacim grančicu ruzmarina za neverovatnu aromu i ukus. Ovaj začin i biljku možete pronaći u toplijim krajevima Bugarske. Lako je možete uzgajati kod kuće na hladnom i svetlom mestu. Grane ruzmarina rastu brzo i što ih više sečete, to će se grane sve više debljati. Ova biljka voli vlažnije i bogatije zemljište, ali može preživeti i na suvljem. Ruzmarin nalazi veliku primenu u pripremi ribljih jela. Njegova jaka aroma neutralizuje ribu.Možete ga koristiti kako u suvom, tako i u svežem stanju. Od ruzmarina možete napraviti odličan i vrlo koristan čaj.

Bosiljak u saksiji

Pesto

Kada govorimo o jednogodišnjim začinima, tu se ubraja i bosiljak. Široko se koristi u izradi umaka za testeninu, za dekoraciju, za aromatizovanje doma. Ova biljka ima neverovatnu aromu i ukus. Takođe ga možete koristiti i za picu, za salate, za makarone, za lazanje i generalno za sve što je povezano sa italijanskom kuhinjom.

Ja obožavam da pravim sos Pesto. Bude neverovatan sa svežim bosiljkom. Možete ga koristiti kao i ruzmarin - za pikovanje mesa tako što ćete napraviti rupe u mesu i ubaciti list ovog neverovatnog začina.

Kao biljka, bosiljak poseduje vrlo snažna svojstva koja ublažavaju bolove i može sprečiti upale. Koristi se u stanju depresije i umora. Ako stavite bosiljak u svoju sobu, leti mirno možete otvoriti prozor, jer komarci beže od njega. Kada uzgajate bosiljak u zatvorenom prostoru, često ga secite kako bi se mogao zgusnuti i razgranati. Kada ga dobro pazite, zahvaliće vam se predivnim bojama, bogatom aromom i uvek svežom salatom.

Origano u saksiji

Govoreći o odgovarajućim začinima za ribu - tu je i origano. Takođe je višegodišnja biljka i voli puno sunca. Naravno, origano možete koristiti i u mnogim drugim jelima. Na primer, kada pravim bolonjeze sos za lazanje ili špagete, uvek stavljam bosiljak i origano. Aroma i ukus su odlični.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest