Tempura je tipično jelo japanske kuhinje. Tradicionalno jelo se pravi od pržene ribe i povrća u testu. Možda ne znate da reč tempura nije termin japanskog porekla, već latinskog porekla i da je povezana sa hrišćanskom tradicijom.
Tempura se, prema predanju, pojavila zahvaljujući prvim kontaktima između japanskih, portugalskih mornara i hrišćanskih misionara. Hrišćani su se uzdržavali od mesa tri dana na početku svake sezone. U sredu, petak i subotu jeli su samo ribu i povrće. Ovi periodi su se zvali Tempora i tu je rođena reč tempura. Može se reći da reč potiče od portugalskog tempura, temperomandibular, što znači začin.
7. januar je Dan Tempure.
Originalni japanski recept za tempuru
Po originalnom japanskom receptu, testo se priprema od samo dva sastojka: pirinčanog brašna i veoma hladne (gazirane) vode.
Da biste dobili dobru japansku tempuru, trebaće vam:
100 g hladne vode, najbolje gazirane
100 g pirinčanog brašna
![Pirinčano brašno](/files/lib/600x350/rice-flour.webp)
Moraćete brzo da mešate sastojke koristeći japanske štapiće za jelo. Ako prilikom mešanja ostanu male grudvice, nije važno, jer će to pomoći da tempura bude hrskavija. Testo se zatim čuva u frižideru 15 do 30 minuta.
Tempura uvek treba da bude sveža i suva. Možda ste primetili da je originalna verzija japanskog testa za tempura veganska i bez glutena, jer je napravljena od pirinčanog brašna i ne sadrži nikakve životinjske sastojke - čak ni jaja.
Najbolje povrće za vašu tempuru
Među najboljim povrćem za pripremanje tempure su tikvice, cvetovi tikvice, šargarepa, boranija, paprika isečena na trakice, patlidžan na trakice, brokoli i karfiol podeljeni na cvetove, špargle, tikvice isečene na štapiće, a ako želite da eksperimentišete, probajte i žalfiju.
Tajne pripreme hrskave tempure
![Japanska tempura](/files/lib/600x350/fried-shrimp-rools1.webp)
Hajde da vidimo koje su tajne pripreme savršene hrskave i laganije tempure. Posebno treba da vodite računa o temperaturi kada pripremate sastojke.
1. Temperatura ulja
Da biste saznali da li je ulje spremno za prženje, jednostavno ispustite malu količinu testa i ako potone, a zatim ispliva i pluta – temperatura ulja je dobra;
2. Koristite hladne sastojke iz frižidera
Sastojke koji su neophodni za vašu tempuru, kao što je povrće, morate uzeti direktno iz frižidera. Sa vrelim uljem i hladnim sastojcima, mora se stvoriti termalni šok da bi se proizvela hrskava tempura. I iz tog razloga, preporučuje se da se testo ohladi u frižideru najmanje 15 minuta pre upotrebe;
3. Opcija testa
Ako vas klasični japanski recept za testo napravljeno samo od brašna i vode ne zadovoljava, možete probati konvencionalniji metod: 1 žumance, 100 g brašna, 100 ml hladne vode i 1 prstohvat soli.
Druga varijacija originalnog japanskog recepta za tempuru je zamena gazirane vode pivom i brašnom od leblebije umesto pirinčanog brašna;
4. Upotreba susamovog ulja
Tradicionalno ulje koje se u Japanu priprema tempura je susamovo ulje, što je jedna od tajni njegovog karakterističnog ukusa. Neki koriste suncokretovo ili sojino ulje za prženje tempure, ali ako želite u potpunosti da se pridržavate pravila japanske kuhinje, prednost treba dati susamovom ulju. Susamovo ulje je biljno ulje ekstrahovano iz semena susama i sadrži snažan antioksidans - sezamol.
Sada kada znate kako da napravite tempuru, obavezno isprobajte naše recepte za tempuru od brokolija, tempuru od škampa i ovu ukusnu tempuru od patlidžana.
Takođe pogledajte naše predloge za zdravo keto pohovanje i saznajte šta su panko prezle.
Komentari