Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pripremimo kiselo mleko?

Kako da pripremimo kiselo mleko?

DesislavaDesislava
Početnik
76
Kiselo i sveže mleko

Kako da pripremimo kiselo mleko? Kiselo mleko ima dobar ukus, dijetetska i lekovita svojstva. Štaviše, tehnologija kojom možemo pripremiti ovaj jedinstveni proizvod kod kuće nije nimalo komplikovana. Potrebno nam je sveže mleko i živa starter kultura.

Dokazano je da nakon kuvanja svežeg mleka mnoge bakterije koje mogu biti štetne za ljudski organizam uginu, ali one koje su odgovorne za njegovu fermentaciju ostaju. Za ovo, prvo što treba da uradite je prokuvajte mleko.

Najvažniji trenutak u celom postupku ispostavlja se hlađenje kuvanog mleka. Ne bi trebalo da bude ni previše vruće ni previše hladno.

Njegova temperatura treba da bude oko 40-45 stepeni. Nemojte ni da zamišljate da treba da potapate termometar svaka 2 minuta da biste saznali za koliko stepeni se ohladilo.

U tu svrhu, možete se potpuno osloniti na svoja čula i, kako kažu naše bake, umočiti mali prst u prokuvano mleko i ako vam dok izbrojite do pet ne opeče prst, onda ste spremni da dodate starter kulturu.

Kiselo Mleko

Najprikladniji starter ostaje domaće kiselo mleko, ali ako ga nemate, možete bezbedno verovati mleku koje je napravljeno prema standardu. Uzmite čašu i stavite u nju jednu punu kašiku kiselog mleka.

Zatim dobro promešajte i dodajte 2-3 kašike svežeg mleka koje ste prethodno rasporedili u tegle. Ponovo promešajte i dodajte starter u tegle, vodeći računa da se dobro rastvori u mleku.

Sledeći korak je da sačekate da se mleko ukiseli. Ne mislite valjda da se ovo može uraditi za pet minuta. Zatvorene tegle umotajte u vuneno ćebe da biste sprečili dalje hlađenje mleka i ostavite ih tako oko 3 sata.

Zatim proverite i ako je postalo dovoljno gusto, ohladite ga i stavite u frižider da se stegne, ako nije, umotajte ga još pola sata. Nije komplikovano, zar ne?

Pogledajte takođe kako se mleko siri i saznajte kako da napravite ceđeno kiselo mleko, kao i za šta je korisno kiselo mleko sa cimetom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni