Pogrešno je smatrati da garnirunzi uz specijalite od mesa obavezno moraju biti spremljeni od pirinča ili krompira. Mnogo zdravije jeste da naučite da ih spremite od povrća kao što je šargarepa, grašak, kupus i dr. Evo nekoliko korisnih ideja za garniture od povrća.
Pire od šargarepe
Potrebni sastojci: 1 kg šargarepe, 125 g maslaca, 7 supenih kašika brašna, 2 jaja, 250 g svežeg mleka, so i crni biber po ukusu
Način pripreme: Šargarepe se ogule, iseku i skuvaju u posoljenoj vodi. Iscede se i pasiraju. U delu maslaca se preprži brašno i ispasirane šargarepe, postepeno se dodaje i mleko dok se sos ne zgusne. Na kraju se dodaju jaja dok pire ne bude potpuno gotov, nakon čega se zaliva ostalim maslacem.
Prženi praziluk
Potrebni sastojci: 2 kg praziluka, 100 g maslaca, 5 supenih kašika brašna, so, senf u zrnu
Način pripreme: Očišćeni praziluk se sieče na komade, dužine oko 10 cm. Kratko se kuva u posoljenoj vodi, izvadi se, iscedi se i uvalja se u brašno. Prži se na maslacu dok ne bude potpuno gotovo i servira se zajedno sa malo senfa u zrnu.
Dinstano povrće
Potrebni sastojci: 1 pakovanje smese sa zamrznutim povrćem, so i crni biber po ukusu, 100 ml maslaca, nekoliko stručaka peršuna
Način pripreme: Nema potrebe odmrzavati povrće. U posudi istopite deo maslaca i stavite gotovu smesu. Dodajte malo posoljene vode i ostavite prilog da se dinsta na slaboj vatri, dok svo povrće ne omekne, a voda ne ispari. Dodajte ostali maslac, dok se ne istopi i začinite biberom po ukusu i sitno iseckanim peršunom.
Ćufte od karfiola
Potrebni sastojci: 1 velika glavica karfiola, 250 g krompira, 150 g maslaca, 5 supenih kašika brašna, 200 g kiselog mleka, 3 jaja, so, beli luk u prahu i crni biber po ukusu, nekoliko stručaka peršuna
Način pripreme: karfiol se iskida na cvetiće i kuva se u posoljenoj vodi. Iscedi se i dodatno se sitno isecka u posudi. U njega se dodaju skuvani i izrendani krompiri, jaja, suvi začini i sitno iseckan peršun.
Pri nedostatku prešuna može da se koristi i mirođija. Sve se dobro promeša i ostavi se oko 1 sat u frižideru. Nakon toga se od te smese oblikuju ćufte, uvaljaju se u brašno i prže se ćufte koje se zalivaju s malo kiselog mleka, pre nego što budu poslužene.
Komentari