Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Šta da skuvamo sa ostacima kobasica i predjela?

Šta da skuvamo sa ostacima kobasica i predjela?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
191
ruska salata sa ostacima kobasica

Bez obzira da li se nalazite u nekoj balkanskoj, mediteranskoj zemlji ili negde u dalekim ruskim stepama, za trpezom je prihvaćeno, pored glavnog jela, poslužiti i razna mesna predjela – šunku, file, sudžuk, lukanku, salamu i šta još ne?

Kada je u pitanju pripremanje praznične trpeze, vrlo često se dešava da preteramo sa količinama predjela koja smo prethodno isekli i ponudili rođacima ili gostima. Bio bi pravi greh sve što je ostalo na stolu baciti u đubre ili baciti svom ljubimcu.

Osim činjenice da bi više ljudske hrane bilo štetno po zdravlje vašeg psa ili mačke, postoji bezbroj načina da se ostaci kobasica i predjela dobro iskoriste. Evo nekoliko ideja kako da to ostvarite.

Salate

Nekada se čuvena ruska salata uglavnom pravila sa kobasicama, a danas znamo da je mnogo zdravije praviti je sa šunkom ili fileom. Samo ih isecite na kockice, dodajte im kuvanu šargarepu iseckanu na kockice, jaje, krompir, kao i grašak i kiseli krastavčić, majonez i hop - imaćete novu hranu na trpezi. Primer ruske salate ostaje samo primer, jer sa kobasicama i predjelima možete pripremiti bezbroj drugih vrsta salata, kako sa majonezom, tako i sa svežim povrćem ili zelenilom.

Predjela

Ako ste prisustvovali češće na nekoliko venčanja organizovanih pre decenija, ne biste mogli a da ne primetite da su skoro na svakom svečanom stolu bile rolnice sa šunkom sa punjenjem ruske salate kao predjelo. Za takve rolnice možete koristiti ne samo ostatke šunke od prethodne večere, već i bilo koje filete, samo da su tanko isečeni. Možete i slobodno da eksperimentišete i da se ne „kladite“ na standardnu rusku salatu kao fil, već da je zamenite namazom od patlidžana, šopskim kavijarom, humusom, taramom i svim ostalim što vam padne na pamet. Možete čak napraviti rolnice sa šunkom i kačkavaljem.

Pasta i pica

Bez obzira da li se radi o ostacima šunke, filea, sudžuka ili kobasica kao što su Mortadela, Fellino, Chorizo itd., zapamtite da uz njihovu pomoć možete pripremiti divnu pastu. I sa paradajz sosom i sa pavlakom. Koristite svoju maštu smelo i nećete pogrešiti ako pozovete italijansku kuhinju u svoj dom. Vole je i odrasli i deca. Ovo je potpuno tačno i za italijansku picu, kojoj možete dodati sve vrste mesnih delicija.

šta da spremimo sa ostacima od predjela

Janije i čorbe

Teško da postoji nešto ukusnije od čorbe od zrelog pasulja, pripremljenog sa dimljenim mesom. Upravo su dimljeno meso i kobasice one koje bi mu dale tako prijatnu aromu. Možete pripremiti i čorbe od graška, boranije ili krompira, u koje možete dodati dimljene kobasice.

Zapečena jela

Ostatak kobasica i predjela sa kojima se pitate šta da radite možete bezbedno da upotrebite za pripremu takozvanih zapečenih jela. Ne zaboravite da se mogu pripremiti ne samo od krompira, već i od karfiola, brokolija i skoro svakog drugog povrća.

Omleti

Kada se pitamo šta možemo brzo da skuvamo, a ne samo ukusno, već i hranljivo, omlet nam uvek padne na pamet. Prilikom njihovog pripremanja možete koristiti sva mesna predjela koja su vam ostala od prethodne večere. Između ostalog, oni će biti narezani i biće još zgodnije dodati u omiljene omlete.

Slani kolači, torte i pite

Sve vrste kobasica po izgledu i ukusu mogu se uključiti u pripremu slanih torti za doručak i ručak, kao i za večeru. Nemojte misliti da se pite mogu praviti samo od sira ili sitnog sira. Pita od paradajz pirea, kobasica, kiselih krastavaca i pečenih paprika bila bi divna. Neobično, ali veoma ukusno, da znate!

Pogledajte i neke ideje za:

- palačinke sa šunkom;

- pita sa šunkom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest