Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako zamrznuti kukuruz za kuvanje?

Kako zamrznuti kukuruz za kuvanje?

Nina NordNina Nord
Džedaj
11413
Kukuruz

Kukuruz koji je zamrznut ne gubi aromu ili vrhunske kvalitete ukusa. Lako se zamrzava i može se koristiti po potrebi.

Potreban vam je klip kukuruza, veliki lonac sa vodom, široka posuda puna hladne vode i leda, kese za zamrzavanje. Klipovi kukuruza se čiste od listova i niti.

Klipovi se stavljaju u veliki lonac i kuvaju, ali ne duže od pet minuta. U suprotnom, rizikujete da se zrna raspadnu. Voda treba da potpuno pokrije klipove.

Dok se kukuruz kuva, pripremite veliku široku posudu hladne vode i leda. Izlijte vrelu vodu iz lonca i stavite klipove kukuruza u posudu sa ledom.

Važno je da proces kuvanja kukuruza bude zaustavljen tako da se na zrnu kukuruza ne formiraju ružni nabori koje bi neko mogao pogrešno da protumači kao stara zrna kukuruza.

Sledeći korak, odvajanje zrna, je mnogo lakši nakon što su klipovi kukuruza blanširani i ohlađeni. Odvojite zrna od klipova.

Frižider

Pripremite kese za zamrzavanje i veliku kašiku ili posebnu lopaticu. Napunite kesu za zamrzavanje i zapamtite koliko kašika ili lopatica sadrži.

Nemojte prepuniti pakovanje. Stavite punu kesu na sto i veoma nežno pritisnite da kukuruz ravnomerno rasporedite i oslobodite višak vazduha.

Na ovaj način, zrna kukuruza će se brže zamrznuti i kese će zauzimati manje mesta u zamrzivaču. Zatvorite pakovanje i stavite u zamrzivač da se zamrzne.

Podelite preostali kukuruz po paketima i poređajte ih u jedan red u zamrzivaču. Kada su paketi zamrznuti, složite ih jedan na drugi. Ako nemate dovoljno vremena, kukuruz možete zamrznuti bez blanširanja.

Da biste to uradili, zamrznite klipove, a zatim ih očistite od zrna. Podelite zrna u pakete i zamrznite. Možete da zamrznete cele blanširane klipove u zamrzivaču, ali oni zauzimaju mnogo prostora.

Zamrznuti kukuruz se čuva do godinu dana u zamrzivaču. Kada odlučite da ga koristite za kuvanje, potrebno je samo da ga izvadite i, bez odmrzavanja, stavite u ključalu vodu dok ne bude gotov.

Ako volite kukuruz, pogledajte i:

- naši recepti za kukuruz;

- salate sa kukuruzom;

- ili naučite šta kukuruz sadrži;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest