Ako imate svoju sopstvenu jabuku, sigurno vam se dešavalo da je bila toliko opterećena voćem da vam i nakon što ste napravili džem od jabuka, kompote, sokove, marmeladu, sušene jabuke, davali komšijama i prijateljima, na kraju ipak ostaju i pitate se šta da radite s njima.
Verovatno ste pročitali ili znate iz iskustva nekoliko načina za duže čuvanje svežih jabuka za zimu, ali malo ljudi zna da se jabuke mogu zamrznuti. Objasnićemo vam kako možete zamrznuti jabuke, kako odabrati pravilnu metodu i šta kuvati od voća nakon odmrzavanja.
Zašto zamrznavati jabuke
Na primer, da biste jeli tokom cele zime ukusne kolače od jabuka. Smrznute jabuke se mogu dodati u pite, kolače ili štrudle od jabuka. Od smrznutih domaćih jabuka takođe se prave i odlični zimski napici - aromatični voćni napitak ili kompot. Voće se može dodati u kuvano vino ili, na primer, napraviti neobičan koktel od kefira i jabuka. Zgodno je da će jabuke iz zamrzivača već biti oprane, oguljene i izrezane - minimalno muke i pripreme.
Ali glavna prednost ove metode skladištenja je drugačija. Duboko zamrzavanje čuva maksimum korisnih materija, vitamina i mikroelemenata.
Kakve jabuke mogu da budu zamrznute
Izaberite sveže i blago nezrele tvrde jabuke kisele sorte. Potrebno vam je zdravo voće koje se neće gnječiti tokom pripreme i dobro podnosi hladnoću.
Za čuvanje jabuka u zamrzivaču u obliku pirea od jabuke, pogodna je bilo koja sorta. Ali plodovi moraju biti odabrani bez oštećenja i modrica.
Prezrele, mekane i ugnječene plodove ne treba zamrzavati - ukiseliće se. U crvljivim ili malo pokvarenim, sva sumnjiva mesta treba pažljivo iseći. Čak i mali komadić takve jabuke, kada se jednom nađe u zajedničkom pakovanju, uništiće ceo rod.
Kako se pripremaju jabuke za zamrzavanje
Za zamrzavanje, jabuke treba oprati, zatim ostaviti da se osuše ili obrisati čistom krpom. Možete zamrznuti kako cele jabuke, uklanjajući unutrašnjost posebnim nožem i iseći na kockice, kriške, četvrtine ili krugove. Ako su potrebne zimnice za kuvanje delikatnih jela - đuveča, pita od jabuka ili kolača od jabuka- potrebno je prethodno oguliti kožu. Svaki plod rasecite na pola, izvadite semenke, uklonite peteljku i dajte željeni oblik.
Kako oguljene i naseckane jabuke ne bi imale vremena da potamne na vazduhu, potopite voće na 15 minuta u rastovr sa limunskom kiselinom u odnosu 1 prema 5.
Kako da zamrznete jabuke za zimu: 5 načina
Cele jabuke
Za ovu opciju skladištenja, moraćete nabaviti askorbinsku kiselinu iz apoteke. Četiri tablete otopite u čaši prokuvane vode - u količini od 50 g askorbinske kiseline na 50 ml vode - i jednu za drugom potopite jabuke u tečnost na jednu minutu. Ne puštajući da se voće osuši, umotajte u celofan i stavite u zamrzivač. Ova metoda je prikladna za punjenje i pečenje jabuka u rerni.
Kriške jabuka u kesi
Naseckane i uvek osušene jabuke stavite na malu posudu ili ravan pleh u jednom sloju, stavite u zamrzivač na jednu noć. Ujutro zamrznuto voće prebacite u kesicu za zamrzavanje. U ovom obliku bolje će zadržati oblik i plodovi se neće lepiti.
Takođe, možete i odmah da zamrznete jabuke, tako što stavite sirove kriške u kesicu za dugotrajno skladištenje. Ali u ovom slučaju vredi podeliti jabuke na porcije. Ne zaboravite da voće i povrće ne zamrzavate ponovo.
Jabuke u šećeru
Takve jabuke su pogodne za slatke pite i kolače. Radimo sve kao u prethodnom pasusu, a nakon što ih stavimo u kese, prekrivamo ih šećerom. Što je sorta kiselija, to će biti potrebno više šećera. Kako biste bili sigurni da je voće dobro zasićeno, zatvorite kesicu i ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim zamrznite.
Jabuke u sirupu
Rastvorite šećer u šerpi vode - dve šolje šećera na litar. Mešajući stvaraju se prvi mehurići, ali ne kuva se. Skinite sa vatre, ostavite da se malo ohladi. Umočite četvrtine jabuke u sirup i ostavite na dva do četiri sata. Slatko voće spremite u kesicu, a zatim zamrznite.
Pire od jabuka
Oguljene i naseckane jabuke na male kriške umutite mikserom do glatke smese i pošaljite u ovom obliku u posude za zamrzavanje. Možete koristiti sigurne plastične posude, silikonske kalupe s poklopcima ili male zatvorene kesice sa zatvaračem. Kako bi se sačuvao maksimum korisnih materija u sastavu, nije potrebno kuvati pire unapred. Vodu, šećer i ostale sastojke najbolje je dodati nakon odmrzavanja ako to recept iziskuje.
Odmrznuti pire od jabuke može se koristiti kao hrana za bebe. Domaći proizvod u čije poreklo i kvalitet ste sigurni uvek je bolji od tegli u prodavnici.
Koliko dugo čuvati jabuke u zamrzivaču
Pravilno zamrznute jabuke se savršeno čuvaju na hladnom godinu dana. Važan uslov: temperatura ne bi trebalo da prelazi minus 18 stepeni. Pire od jabuka ima rok trajanja od tri meseca.
Jabuke treba postepeno odmrzavati. Bilo bi ispravno premestiti voće iz zamrzivača na donju policu frižidera, nakon nekoliko sati će postati mekano. Proces odmrzavanja možete završiti već u sobnim uslovima.
Komentari