Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti za kuvanje artičoke

Saveti za kuvanje artičoke

Jana G.Jana G.
Početnik
1793

Za osobu koja nema iskustva sa kuvanjem artičoke, ovaj poduhvat može izgledati kao pravo iskušenje. U stvari, nema ništa tako komplikovano i ako pratite određene korake, prvi pokušaj će dati sjajne rezultate.

16. mart je dan artičoke u SAD, pa da vidimo kako da je pripremimo što ukusnije.

Potreban vam je veliki nož, makaze, emajlirana šerpa - u aluminijumu ili metalu artičoka pocrni, cediljka, kuhinjska krpa i kašika. Predvidite za svaku osobu za stolom po jednu artičoku i limun.

Osnovni saveti za kuvanje artičoke korak po korak počinju sa čišćenjem. Odrežite gornju trećinu artičoke tako da se vidi jezgro. Odrežite stabljiku i spoljne listove, ako ima oštećenih listova - uklonite i njih.

Sa svakog lista makazama odrežite gornji deo - ne koristi se za jelo. Artičoku dobro operite, vodeći računa da ne uđe prljavština između listova. Nanesite pola limuna na listove gde ste ih isekli da ne potamne.

Sipajte vodu u šerpu i dovedite je do ključanja. Celu količinu artičoka stavite u cediljku sa korenom na gore. Stavite cediljku preko kipuće vode oko 30-40 minuta.

Da biste sačuvali boju artičoke dok voda ključa, u nju sipajte sok od limuna – 4 kašike na litar vode. Da biste proverili da li je artičoka spremna, izvadite jednu pomoću krpe.

Saveti za kuvanje artičoke

Povucite list i ako se lako skida, artičoka je gotova. Ako ćete poslužiti hladno jelo od artičoke, izvadite cediljku iz ključale vode i potopite je u šerpu sa hladnom vodom.

Pomoću kašičice ili prstiju uklonite nekoliko listova iz sredine povrća. U jezgru ćete videti vlaknasti deo - unutrašnja vlakna biljke, koja se nazivaju i "seno", koja nisu jestiva i moraju se ukloniti.

Artičoke je najbolje poslužiti tople sa sosom od pavlake ili maslinovim uljem sipanim u jezgro, začinima poput estragona i kima, možete dodati sok od limuna ili pomorandže.

Artičoka se jede tako što joj se listići jedan po jedan otkidaju, počevši od spoljašnjih, i potapaju se u sosu. Jezgro listova se isisava prolaskom između zuba ili nožem i viljuškom.

Prilikom serviranja ne zaboravite da stavite tanjir za ostatke od listova artičoke. Moraju se staviti i posude sa vodom i sokom od limuna za pranje prstiju, kao i salvete za sušenje.

Pogledajte više:

- Za šta je korisna artičoka;

- Kako oljuštiti artičoku;

- Cinarin u artičoki.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji