Bonapeti.rs»Članci»Povrće»Ajsberg Salata

Ajsberg Salata

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190172
Ajsberg salata

Salata Ajsberg je zeleno povrće, koje pripada porodici zelenih salata. U evropskim zemljama je poznata još odavno, a tek poslednjih nekoliko godina postaje sve popularnija i u našoj zemlji.

Ajsberg salata je karakteristična po svom punom ukusu, malo kalorija i puno vitamina. Osim toga, mnogo je izdržljivija od obične zelene salate.

Gajenje Ajsberg salate

Postoji prolećna i jesenja vrsta ove salate, jer letnje temperature i nisu baš pogodne za gajenje ove vrste. Kada se ova salata sadi, zemlja gde će se posejati treba da je izorana 20 cm.

Ajsberg salata se gaji na peskovito- glinenom zemljištu visokog stepena vlažnosti. Zasađivanje se vrši uz pomoć posebno proizvedenih sadnica, koje se sade u plasteniku.

Pre nego što će se zasaditi, treba naći odgovarajuće zemljište, gde neće biti mnogo vetrovito i gde će biti dosta sunčanih intervala. Ajsberg salata se sadi na ravnoj površini, a rupe se kopaju na 30 cm udaljenosti jedna od druge. Salata se ne prska pesticidima protiv korova.

Salata Ajsberg

Kada se bere, važno pravilo je da se ajsberg salata seče do same glave, a listovi treba da su suvi. To podrazumeva da se salata ne može brati dok pada kiša ili ima rose na listovima.

Sastav Ajsberg salate

Ajsberg salata je voema dobar izvor folne kiseline, ali sadrži veoma male količine vitamina C. Spoljašnji tamniji listovi su bogati beta karotenom. Količina vitamina E i K je mnogo veća u ovm povrću nego o ostalim vrstama povrća. Ajsberg salata je bogara kalcijumom, vitaminima B grupe i vitaminom PP.

Odabir i čuvanje Ajsberg salate

Uvek birajte onu Ajsberg salatu koja vam izgleda teža, sa svežim listovima i tvrdim na dodir i, naravno, bez vidljivih oštećenja. Čuvajte je u najlonskoj kesi u frižideru.

Priprema Ajsberg salate

Prvo što treba uraditi jeste da se uklone spoljašnji listovi, kao i drška salate. Listove pažljivo operite, osušite i nakon toga su spremni za pripremu.

Ajsberg salata se dobro kombinuje sa dosta namirnica. Može se tradicionalno poslužiti sa maslinovim uljem i sirćetom. Kada se sprema, preporučljivo je da se listovi cepkaju umesto da se seku, jer će se na taj način sačuvati hranljive materije u njima. Mali čeri paradajz je odlična dopuna svežoj Ajsberg salati.

Salata cezar

Bez sumnje, najpopularnija primena Ajsberg salate je u svetski poznatoj salati Cezar. Gde god da se nađete u svetu, ova salata se služi na svakakav moguć način.

Međutim, zna se koji su joj osnovni sastojci, a to su ajsberg, krutoni i parmezan. Dodaju se i razni drugi sastojci - paradajz, piletina, škampi, losos, slanina, inćuni i još mnoi drugi sastojci.

Ajsberg salata sa dresingom

Potrebni sastojci: 1 ajsberg salata, 2 struka mladog luka, 1 krastavac, 1 paradajz, pečena pileća šnicla, rukola i sir. Za dresing je potrebno: 1 struk svežeg belog luka, balsamiko sirće, maslinovo ulje, majonez, so. Količina sastojaka za dresing se može prilagoditi ukusu osobe.

Iscepkajte Ajsberg salatu, dodajte iseckan mladi luk, krastavac i paradajz. Dodajte iseckanu pileću šniclu, sir i rukolu. Posipajte dresingom i odmah poslužite.

Koristi od Ajsberg salate

Ajsberg salata je nesumnjivo jedna od najluksuznijih i najomiljenijih salata u Evropi. Ova egzotična salata može obogatiti našu trpezu i uneti raznolikost svojim ukusom.

Osim navedenog, ova ledena salata ima dosta korisnih dijetetskih, hranljivih i lekovitih svojstava. Ajsberg salata sadrži oko 90% vode, što znači i da je niskokalorična.

Ajsberg salata je na prvom mestu po svom sadržaju kalcijuma, što je čini moćnim saveznikom u borbi protiv osteoporozom.

Redovna konzumacija Ajsberg salate smanjuje rizik od oboljenja raka /posebno kancera želuca/, smanjuje rizik od razvoja anemije i kardiovaskularnih oboljenja. Preporučuje se i kao deo ishrane kod trudnica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas