Celer je zeljasta biljka iz familije štitonoša. Ova biljka pripada takozvanim super namirnicama, jer je izuzetno korisna i ima status prirodnog afrodizijaka.
Svaki deo celera se može koristiti - koren, stablo i listovi. Pored upotrebe u kulinarstvu, celer se koristi i u kozmetici i medicini. Uglavnom se ova biljka upotrebljava kao začin, ali se veoma često cedi, kako bi se pripremile različite vrste smutija i sokova.
Celer je veoma bogat vitaminima. On sadrži vitamine: A, B1, B2, B6, C, E i K. Takođe, sadrži i velike količine natrijuma, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i kalijuma. Veoma često celer se nalazi na meniju vegana, vegetarijanaca, sportista i osoba koje vode računa o zdravom načinu života, jer se smatra odličnim izvorom vlakana, folata, mangana i fosfora.
Kada se uzme u obzir širok spektar upotrebe ove biljke, celer se smatra veoma korisnim, a deo njegovih korisnih osobina su: pomaže kod razmene materija, utiče na normalno varenje hrane, održava dobro stanje vaskularnog sistema, tako što ga čisti i sprečava stvaranje trombova, pomaže kod odstranjivanja peska i kamena u bubregu, kao i u žučnoj kesi, pomaže u borbi protiv pušenja i u želji da se prekine sa pušenjem, jer neutrališe kancerogene materije.
Freš od celera tokom letnjih meseci je veoma poželjan, zbog činjenice da ima osobinu da okrepljuje telo i da smanjuje telesnu temperaturu, a na taj način vrućine postaju mnogo podnošljivije.
Komentari