Ruzmarin

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196279
Ruzmarin

Ruzmarin je zimzeleni polužbun sa drvenastim stabljikom i mirisnim zimzelenim igličastim listovima. Ruzmarin dostiže visinu od 20 do 80 cm Njegove grane su prekrivene uskim listovima, linearnim, uvijenim na krajevima, beličastim ispod. U osnovi uskih listova ruzmarina nalaze se grozdovi cvetova plavičaste ili ljubičaste boje. Ruzmarin cveta od juna do avgusta, a njegovi plodovi podsećaju na orahe.

Popularnost Ruzmarina datira još od starih Grka koji su ga cenili kao svetu biljku. U Evropu su ruzmarin doneli monasi, nakon čega je naširoko korišćen u Portugalu, Španiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Engleskoj, Skandinaviji i Nemačkoj.

Kod nas, popularnost ruzmarina nije tako velika. Ruzmarin kao prirodna divlja kultura nalazi se širom Mediterana, Crnog mora i posebno na Kipru. Već u biblijska vremena, ruzmarin se pominje da raste na brdima Libana. Drugi nazivi po kojima je ruzmarin poznat su libanče, babina kosa, indirlija i morska rosa.

Suvi ruzmarin

Gajenje ruzmarina

Naziv ruzmarin potiče od latinskog imena rosmarinus, što verovatno znači morska rosa. Danas ruzmarin može da se uzgaja u baštama i na balkonima. Uzgajanje u saksijama zahteva da ruzmarin bude podsečen kako ne bi postao mlohav i manje lep. U bašti može narasti prilično velik i još uvek ne gubi svoju atraktivnost.

Ruzmarin se može razmnožavati iz postojećih biljaka tako što će se odrezati vrh dužine 10-15 cm, ukloniti nekoliko listova sa donjeg kraja i direktno zabosti u zemlju. Francuska, Italija, Španija i Grčka su trenutno najveći proizvođači i dobavljači ruzmarina. Ruzmarin je začin čiji se listovi koriste. Hemijski sastav listova ruzmarina sadrži do 2% eteričnih ulja, tanina, smola itd. Prema istraživanjima, ruzmarin se može koristiti kao konzervans i kao dodatak nekim vrstama pića.

Ruzmarin najbolje uspeva na sunčanom i toplom mestu i podnosi suv vazduh. Važno je zaštititi biljku ruzmarina od promaje. Trebalo bi postepeno da se navikne na promenu temperature i svetlosti. Preporučuje se da se ruzmarin unese 1 - 2 nedelje u polusenku u jesen, pre nego što se konačno unese u prostoriju. U proleće i leto ruzmarin može stajati na balkonu. Za zimu, optimalna temperatura u zatvorenoj prostoriji je 10-12 stepeni, a leti minimalna treba da bude 20, ako je biljka na otvorenom.

Primena ruzmarina

Važno je znati da ruzmarin ima jaku slatku aromu kamfora, koja podseća na miris bora. Kao začin, ruzmarin je poželjniji zbog veoma pikantnog i blago oštrog ukusa. Ruzmarin ima široku primenu i u farmaceutskoj industriji, gde se od njega pripremaju lekoviti preparati, lekoviti čajevi, tinkture, masti, flasteri. Ruzmarin ima izuzetno široku primenu u proizvodnji eteričnih ulja koja se koriste i u kozmetičkoj industriji.

Začin od ruzmarina se dobija iz zgnječenih listova biljke. U malim količinama, uglavnom zbog svoje posebno jake arome i ukusa, ruzmarin je pogodan kao dodatak supama, salatama, filovima za meso, pečenom mesu, pečenim pticama, pečurkama, kuvanoj ribi, crvenom i belom kupusu i marinadama. U umerenim količinama, ruzmarin daje poseban ukus mesu, piletini, spanaću i supama od graška.

Ruzmarin daje prilično prijatan ukus mekim sirevima, krompiru, divljači, ribi, testu sa jajima, dok je odličan začin za jagnjetinu, goveđi gulaš, ovčetinu i paradajz supu, kao i za junetinu, ovčetinu i teletinu. Ruzmarin je takođe pogodan za stavljanje na meso sa roštilja.

U kulinarstvu se ruzmarin uglavnom koristi zbog svoje sposobnosti da potisne specifičan miris određenih vrsta mesa, kao što su ovčetina i svinjetina. Stručnjaci odavno znaju da ruzmarin daje mesu ukus divljači. Generalno, ruzmarin se koristi kao i lovorov list. Međutim, važno je znati da ruzmarin ako se drži predugo može jelu dati gorak ukus.

Jagnjetina sa ruzmarinom

Koristi od ruzmarina

Koristi od ruzmarina za ljudsko telo su brojne. Ruzmarin je efikasan lek protiv meteorizma. Poboljšava varenje i ima jak iritirajući efekat na kožu. Eterično ulje ruzmarina se koristi za trljanje, jača nerve i širi krvne sudove.

Ruzmarin takođe ima lekovito dejstvo kod niskog krvnog pritiska, nervnog poremećaja, osećaja napetosti. Ruzmarin je izuzetno koristan lek za stanja opšte iscrpljenosti i seksualne slabosti. Pomaže u povećanju lučenja želudačnog soka, a posebno blagotvorno utiče na ukupnu aktivnost želuca i creva.

Veruje se da od arome ruzmarina može blagotvorno da utiče na dugotrajno pamćenje i čak podržava aktivnosti mozga koje su povezane sa računanjem.

Čaj od ruzmarina

Čaj od ruzmarina je izuzetno koristan za cirkulatorni sistem jer povećava protok krvi u telu. Određeni antioksidansi u ruzmarinu štite od demencije i Alchajmerove bolesti.

Ruzmarin može pomoći u poboljšanju funkcije jetre. Korisna svojstva ruzmarina u odnosu na neprijatne migrene su odavno poznata.

Narodna medicina sa ruzmarinom

U našoj narodnoj medicini ruzmarin se koristi za poremećaje menstrualnog ciklusa i za poboljšanje apetita. Koristi se i kod neuroze srca, kašlja i astme, a u obliku flastera - kod reume. Uzmite ga u obliku ekstrakta - prelijte 1 kašičicu osušenog ruzmarina sa 200 ml ključale vode i infuzirajte oko 4 sata. Procedite i pijte ujutru i uveče na prazan stomak.

Takođe se koristi kao dezinfekciono sredstvo za rane na koži u obliku vodenih kupatila. Pola sata pre kupanja u kadu stavite kesicu od gaze u kojoj se nalazi 50 g praha ruzmarina.

Etarsko ulje ruzmarina

Ispostavilo se da je ulje ruzmarina odlično sredstvo protiv starenja. Medicinske i terapeutske upotrebe ulja su brojne. Treba napomenuti da je jako i veoma koncentrisano, tako da ga ne treba koristiti u čistom obliku kako bi se izbegli neželjeni neželjeni efekti.

Ulje ruzmarina deluje protivupalno i umirujuće. Često se koristi za masaže preopterećenih mišića ili povreda kod sportista.

Ulje od ruzmarina

Uspešno smanjuje upale izazvane artritisom i hemoroidima. Takođe se koristi za lečenje površinskih rana, ogrebotina i posekotina. Ubija štetne mikroorganizme koji bi zarazili rane i tako im pomaže da brže zarastu.

Eterično ulje ruzmarina se takođe može dodati pasti za zube. Ubiće bakterije koje otežavaju dah i osvežiti usnu šupljinu.

Ulje ruzmarina može se koristiti kao tretman za razne respiratorne probleme tako što se nežno udiše njegova aroma da bi se ublažili simptomi.

Štetnost od ruzmarina

Iako ima brojne zdravstvene koristi, ispostavilo se da ruzmarin takođe može biti opasan. U narednim redovima ćemo pogledati neke od najčešćih nuspojava aromatične biljke, kao i kada treba biti oprezan sa njenim unosom.

Pre svega, ne treba zaboraviti da ruzmarin ima veoma jak diuretski efekat, što u nekim slučajevima može dovesti do stomačnih tegoba i naknadne dehidracije organizma.

Sa ruzmarinom treba da budu oprezni i ljudi koji imaju problema sa izlučivanjem, jer biljka otežava rad bubrega.

Trudnice ne bi trebalo da ga konzumiraju jer izaziva kontrakcije, što zauzvrat može izazvati prevremeni porođaj.

Kao što je već pomenuto u gornjim redovima, ruzmarin povećava krvni pritisak, što ga čini pogodnim za osobe sa niskim krvnim pritiskom i izuzetno neprikladnim za osobe sa visokim krvnim pritiskom ili hipertenzijom. Takođe se ne preporučuje pacijentima sa epilepsijom.

Čaj od ruzmarina ima okrepljujuće dejstvo i dobra je alternativa jutarnjoj kafi, ali ga ne treba uzimati uveče upravo zbog ovog okrepljujućeg dejstva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas