Bonapeti.rs»Članci»Riba i Morski Plodovi»Kalifornijska pastrmka

Kalifornijska pastrmka

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4096
Kalifornijska pastrmka

Nema mesta u prirodi ritmičnijeg i mirnijeg od potoka koji ne zaustavlja svoje kretanje. Upravo je tu prelepa kalifornijska pastrmka našla svoj dom.

Kalifornijska pastrmka je takođe poznata po svojoj atraktivnoj koži sa šarenim uzorkom i izvanrednoj sposobnosti da brzo pliva uzvodno. Ova izuzetna vodena životinja je veoma popularna divlja riba u Severnoj Americi. Oduševljava pecaroše i ljubitelje pastrmke svuda u svetu osim na Antarktiku.

Stanište i rasprostranjenost kalifornijske pastrmke

Kalifornijska pastrmka je poreklom iz reka, potoka i drugih slatkih voda zapadno od Stenovitih planina u Severnoj Americi. Zbog popularnosti vrste za ribolov, kalifornijska pastrmka je uvedena u potoke i jezera širom Severne Amerike i uvedena je na druge kontinente.

Danas se ova vrsta može naći u slatkoj vodi, slanoj vodi ili mešavini obe u slanim staništima. Postoje populacije koje žive samo u slatkoj vodi dok se mreste i kao mladunci žive u slanoj vodi, dok druge provode celi životni ciklus u slatkoj vodi.

Ekosistemi u kojima živi kalifornijska pastrmka uključuju potoke, reke, jezera, obalna mora, estuarije.

Opis i klasifikacija kalifornijske pastrmke

Kalifornijska pastrmka (Dugina pastrmka) je dobila svoje popularno ime po prelepim bojama koje sijaju na njenoj koži. Boja kalifornijske pastrmke uveliko varira u zavisnosti od pola, staništa i zrelosti. Boje na leđima pastrmke mogu da variraju od smeđe preko maslinaste do tamnoplave. Sve kalifornijske pastrmke imaju ružičastu prugu koja se proteže duž njihovog tela i srebrnastu donju stranu, neke dosežu biserno belu. Riba ima male crne tačke na leđima, perajima i repu.

Pastrmka je član porodice lososa i stoga može dostići relativno velike razmere. Najveća kalifornijska pastrmka ulovljena je u Kanadi 2009. godine. Riba je bila teška 48 kg.

Prosečna zrela pastrmka je duga do 20 centimetara i teška između 2 i 8 kilograma. Dužina pastrmke koja migrira u veće vodene površine, kao što su velika jezera ili okeani, može narasti do mnogo većih veličina. Zove se čelična glava.

Opis mesa kalifornijske pastrmke

Kalifornijska pasrtmka karakteristika

Kalifornijska pastrmka je nežna riba sa krljuštima iz porodice zrakoperki, deo porodice lososa. Njihovo meso može biti bele, roze ili narandžaste boje. Kalifornijsku pastrmku odlikuje blag ukus mesa, koji je veoma pogodan za ljude koji ne vole morske plodove preterano ribljeg ukusa. Ova popularna riba je puna proteina, zdravih masti, vitamina poput vitamina D i minerala.

Riba se smatra jednim od najboljih izvora dva oblika omega-3 masnih kiselina: eikozapentaenske kiseline i dokozaheksaenske kiseline, koje su važne za zdravlje srca.

Hranljiva vrednost mesa kalifornijske pastrmke

Ova zdrava i ukusna riba ima sledeće karakteristike za 1 porciju:

- Kalorije: 103;

- Natrijum: 41 mg;

- Ugljeni hidrati: 0 g;

- Vlakna: 0 g;

- Šećeri: 0 g;

- Proteini: 17, 4 g

Ugljeni hidrati u kalifornijskoj pastrmci

Kalifornijska pastrmka ne sadrži ugljene hidrate. Zbog toga se ne može smatrati dobrim izvorom dijetetskih ugljenih hidrata.

I divlja i uzgajana kalifornijska pastrmka sadrže masti, ali divlja sorta ima upola manje masti od uzgojene sorte. Ukupan sadržaj masti divlje kalifornijske pastrmke je 2, 94 grama, od čega zasićene masti 0, 614 g, mononezasićene masti 0, 96 g i polinezasićene 1, 05 g.

Pastrmka uzgajana na farmama sadrži 5, 25 grama masti, od kojih su 1, 18 grama zasićene masti, 1, 68 grama mononezasićene masti i 1, 28 grama polinezasićene masti.

Proteini u kalifornijskoj pastrmci

Kalifornijska pastrmka je bogat izvor proteina i obe sorte sadrže oko 17 grama proteina po porciji.

Vitamini i minerali

Kalifornijska pastrmka je bogata kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i niacinom. Porcija kalifornijske pastrmke sadrži 57 miligrama kalcijuma, 409 miligrama kalijuma, 26, 4 miligrama magnezijuma i 4, 58 miligrama niacina. Takođe sadrži vitamine A, B12 i vitamin D.

Koristi od mesa kalifornijske pastrmke

Kalifornijska pastmka kuvanje

Proteini su osnovni gradivni blok za kosti, mišiće, kožu, krv i hrskavicu. Količina proteina u 1 porciji je u savršenoj proporciji sa potrebama tela.

Uključivanje ribe kao što je kalifornijska pastrmka najmanje dva puta nedeljno u jelovnik može pomoći u zadovoljavanju potreba organizma za proteinima. Takođe, odabir nemasnog mesa poput kalifornijske pastrmke kao izvora proteina je veoma dobra opcija za dijete za mršavljenje.

Masti zdrave za srce

Pastrmka je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su korisne i zdravim ljudima i oni sa kardiovaskularnim oboljenjima. Meso pomaže smanjivanju triglicerida, a omega-3 masne kiseline snižavaju krvni pritisak, sprečavaju začepljenje arterija plakom, sprečavaju aritmije.

Koristi tokom trudnoće

Pored zdravlja srca, omega-3 masne kiseline su takođe neophodne za zdravlje mozga. Tokom trudnoće, omega-3 masne kiseline podržavaju zdrav razvoj mozga fetusa.

Odraslima je potrebno 1, 1 g do 1, 6 grama omega-3 dnevno. Trudnice treba da ciljaju na 1, 4 g dnevno. A žene koje doje treba da dobiju 1, 3 g dnevno. Meso kalifornijske pastrmke je savršeno za tu svrhu.

Kalifornijska pastrmka je odličan izvor vitamina D

Vitamin D spada u vitamine rastvorljive u mastima i potreban je za rast kostiju. Pomaže u promovisanju apsorpcije kalcijuma, smanjuje upale u telu i podržava neuromuskularnu i imunološku funkciju. Pošto se vitamin D prirodno nalazi samo u nekoliko namirnica, uključujući ribu poput kalifornijske pastrmke, to je odlična opcija za zdravu dozu vitamina D iz hrane.

Kalifornijska pastrmka je bogata kalijumom

Kalijum je jedan od najvažnijih minerala. Telo balansira svoju so gledajući odnos kalijuma i natrijuma.

Odrasli i trudnice treba da unose 4.700 miligrama kalijuma dnevno. Kalifornijska pastrmka sadrži 381 mg kalijuma i 47, 6 miligrama natrijuma. To je odnos 8 prema 1 između kalijuma i natrijuma!

Ishrana bogata kalijumom ne samo da pomaže u upravljanju visokim krvnim pritiskom, već takođe obezbeđuje prevenciju od moždanog udara, bolesti bubrega, anksioznosti i stresa. Kalijum takođe poboljšava snagu mišića, metabolizam i funkciju nerava.

Kalifornijska pastrmka je bogata fosforom

Fosfor i kalcijum često rade zajedno kako bi pomogli u održavanju kostiju i zuba, zbog čega se 85% fosfora u telu može naći u kostima i zubima. Ishrana bogata fosforom stimuliše varenje riboflavinom i niacinom i pomaže u pravilnom eliminisanju otpadnih produkata dok održava zdravlje bubrega. Fosfor je takođe neophodan za rast, održavanje i popravku svih tkiva.

Kalifornijska pastrmka je odličan izvor B kompleksa

Tiamin, niacin, vitamin B6, vitamin B12 i pantotenska kiselina su kategorisani u B kompleks. Vitamini rastvorljivi u vodi igraju glavnu ulogu u ćelijskom metabolizmu. Tiamin pomaže u razgradnji šećera i aminokiselina.

Niacin pomaže u razgradnji ugljenih hidrata, masti i proteina u energiju. On igra ulogu u uklanjanju štetnih hemikalija iz jetre i proizvodi različite nadbubrežne žlezde povezane sa seksom i stresom.

Vitamin B6 pomaže telu da napravi nekoliko hemikalija koje pomažu jednoj moždanoj ćeliji da komunicira sa drugom, odnosno neurotransmiterima koji utiču na raspoloženje i unutrašnji sat tela.

Vitamin B12 pomaže telu da kontroliše nivoe homocisteina u krvi. Previše aminokiseline homocisteina u krvi povezano je sa srčanim oboljenjima. Ljudi bi trebalo da jedu kalifornijsku pastrmku zbog sadržaja vitamina B12, koji se ne može naći u biljnoj ishrani.

Pantotenska kiselina igra ulogu u razgradnji masti i ugljenih hidrata za dobijanje energije, što je ključno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i hormona povezanih sa seksom i stresom.

Kalifornijska pastrmka je dobar izvor selena.

Selen je važan mikro element za normalnu funkciju mozga, zdrav imuni sistem i koristan je i za muškarce i za žene. U kombinaciji sa vitaminom E, selen može delovati kao antioksidans i može smanjiti rizik od raka i sprečiti opekotine od sunca. Kalifornijska pastrmka je dobar izvor selena.

Kalifornijska pastrmka ima mali sadržaj zagađivača.

Ribe koje sadrže visok nivo žive imaju neželjene efekte kao što su oštećenje bubrega, mentalni poremećaji, oštećenje mozga i umor, posebno kod dece. Kalifornijska pastrmka je izuzetno čista u smislu žive.

Priprema kalifornijske pastrmke

Kalifornijska pastrmka

Postoje različiti načini za pripremu kalifornijske pastrmke, uključujući ribu pečenu u rerni ili pastrmku na žaru, prženu u tiganju, sotiranu, kuvanu i dimljenu.

Kalifornijsku pastrmku, kao i druge vrste morskih plodova, treba kuvati na niskim temperaturama.

Ova riba ima bogat ukus koji se može poboljšati nekim začinima. Pogodni su limun, crni biber, maslinovo ulje, beli luk, mirođija, timijan i mnogi drugi.

Riba se čuva u frižideru, umotana u foliju.

Pogledajte još:

- Losos pastrmka;

- Kako kuvati pastrmku;

- Osobenosti balkanske pastrmke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas