Štuka /Esox lucius/ je riba grabljivica koja je veoma rasprostranjena u Evropi, Aziji i Americi. Štuka se može naći i u veštačkim jezerima.
Štuku karakteriše izduženo telo i glava, koja podseća na glavu krokodila. Kao i ovaj predator, štuka takođe ima jake čeljusti koje se mogu široko otvoriti, kako bi riba uhvatila svoj plen. Štuka ima dve vrste zuba - one kojima zagrize i one kojima jako uhvati svoj plen. Oči ove vrste ribe su relativno velike i žute.
Telo štuke može dostići dužinu do 150 cm. Međutim, istorija zna i za mnogo duže primerke. Težina ove ribe može dostići do 20 kg. Kod đtuka je karakteristično da ženski pripadnici imaju krupnije telo od muških predstavnika. Leđni deo štuke je prošaran sivo - zelenom i žuto - zelenom bojom, dok je sa strane riba sivkasta ili žućkasta. Stomačni deo je beo, ali prošaran.
Uobičajeno ponašanje štuke
Štuka se može naći, kako u slatkim, tako i u poluslanim vodama. Obitava u donjim tokovima reka, a može se naći i u blatnjavom dnu. Kod nas ova riba polaže ikru u februaru i martu i ovo neće sprečiti čak i ako voda bude prekrivena ledom.
Lepljiva zrna se polažu na podvodne biljke koje se nalaze na dnu i lako se zakače za njih, da bi se zatim polako spustila do dna. Ako je voda topla, male štuke se mogu pojaviti nakon sedam dana. Ako je temperatura vode niska, to može potrajati i do četiri nedelje.
Male štuke se hrane raznim organizmima, a kada malo porastu, onda se usmeravaju i na krupnije organizme. Stariji primerci vole dosta da jedu, pa zbog toga se u njihovu ishranu uključuje i veliki broj riba.
Ako se radi o krupnijim primercima štuke, onda se one neretko hrane i žabama, pticama, pa čak i rečnim pacovima. Na tu osobinu štuke obično računaju vlasnici ribnjaka kako bi istrebili već uginule ribe.
Ulov štuke
Što se tiče štuke, možete koristiti mamac, ali ne za hvatanje samih štuka, već za manje ribice koje će privući pažnju ovoj grabljivici i ona će se usmeriti na željeno mesto. Za tu svrhu možete iskoristiti kuvanu pšenicu i mekinje.
Kako tvrde ribari, odličan mamac za štuku je manja riba kao što je to karaš. On je izdržljiv, a i voma pokretljiv, pa lako privlači pažnju štuki. Ako ste sigurni da u određenoj vodi možete naći štuku, onda je bolje da pripremite krupnije primerke karaša, mada su sitni primerci uvek sigurni.
Ako nemate uspeha ili ne možete da nađete karaš ribu, posao će završiti i silikonske ribe, koje možete naći u specijalizovanim radnjama. Ako hožete da upecate krupnu štuku, onda pripremite dobar štap, da bude dug oko 3 metra i da je dosta savitljiv.
Odabir i čuvanje štuke
Kada birate štuku, vodite računa da je pre svega ne kupujete na neproverenim mestima. Kupujte prehrambene proizvode samo u proverenim radnjama i ribarnicama. Sveža riba nema nametljiv neprijatan miris, a meso je elastično, dok stomak nije spljošten.
Ako primetite da nešto od nabrojanog nedostaje, ne preporučujemo vam da kupite ovakvu štuku. Kada kupte štuku, najbolje da je odmah ili što skorije spremite i konzumirate. Ako ste vi upecali ribu, možete je neko vreme čuvati i u zamrzivaču.
Međutim, pre nego što je stavite u zamrzivač, treba dobro da očistite ribu. Prvo uklonite ljuspe i iznutrice. Meso pažljivo operite pod mlazom tekuće vode, pa zatim očišćenu ribu osušite i spolja i unutra. Ako je reč o većoj štuki, onda je možete iseći na komad.e
Takvo meso stavite u tanjir, pa možete staviti u zamrzivač na sat - dva. Vodite računa, jer se riba ne sme pokrivati nečim. Kada izvadite meso, uvijte ga u plastičnu foliju. Zapakovanu ribu možete čuvati u zamrzivaču oko 2 meseca.
Štuka u kulinarstvu
Štuka se lako kulinarski obrađuje, pa je zato odličan sastojak mnogim receptima. Meso ove ribe je blago suvo, ali meko. Manje štuke se prže, dok se veće seku na komade i onda s emogu peći, kuvati, pokovati, dimiti ili želirati.
Štuka se odlično slaže uz mirođiju, pavlaku, limun i luk. U nekim zemljama se kombinuje i sa kiselim kupusom. Meso štuke možete obgatiti pikantnim sosevima i začnima. Među najzanimljivijim receptima spadaju dinstana štuka sa sardinom, štuka sa renom i štuka dinstana sa crnim vinom.
Koristi od štuke
Osim što je veoma ukusno, meso štuke je i korisno. Ono je bogato vitaminima A, B1, B6, B9, B12, C, E, PP. Ovo meso takođe sadrži fosfor, kalijum, bakar, jod, cink, sumpor, natrijum, magnezijum, fluor, kobalt, mangan, itd. Konzumacija štuke nam pomaže da se lakše izborimo sa bakterijskim infekcijama i ojačamo ceo organizam.
Riba jača imuni sistem, tako da bi trebalo da bude stalno prisutna na našoj trpezi, pogotovo tokom zimskih meseci, kada su prehlade češće ili imamo grip.
Riba spada u namirnice koje su odlične za osobe koje imaju problema sa suvišnim kilogramima, jer je meso štuke niskokalorično (88 kalorija u 100 g). Meso štuke se takođe preporučuje i osobama koje imaju problema sa želucem, a i onima koji imaju problema sa snom.
Komentari