Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Sambuka liker - italijanska inspiracija sa ukusom anisa

Sambuka liker - italijanska inspiracija sa ukusom anisa

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
9133
Paljenje sambuke

Liker Sambuka je alkoholno piće sa aromom anisa, koje se tradicionalno proizvodi u Italiji. Liker je bistra tečnost sa karakterističnom aromom i sadržajem alkohola od oko 38-42%. Pravi se od alkohola, šećera, anisa, zove i začinskog bilja, ali se tačan recept proizvođača drži u tajnosti.

Način proizvodnje pića je sličan načinu proizvodnje pelina: prvo se priprema infuzija, a zatim se destiluje.

Poreklo alkohola obavijeno je legendama. U jednoj od njih se kaže da je, nakon što je italijanski seljak slučajno stavio cveće i plodove crne zove u mastiku, dobijeno čuveno piće. Farmer je odlučio da objavi proizvod i to se dogodilo tokom venčanja njegove ćerke. Gosti su se počastili i uživali u novom piću.

Veruje se da naziv Sambuka potiče od crne zove. Dodaje se u piće kako bi liker od anisa bio prijatniji. Ova verzija je jedna od najverovatnijih, ali kompanija Molinari, koja je najveći proizvođač sambuke, negira ulogu crne zove, reči «zammut» - što u prevodu znači anis.

Liker Sambuka ima svoju istoriju. Piće od anisa bilo je poznato starim Rimljanima koji su ga koristili u medicinske svrhe, kao i za zabavu. Modernu sambuku su napravili Italijani. Prvo alkoholno piće pod istim imenom nastalo je 1851. godine zahvaljujući Luiđiju Manciju.

Godine 1945. Anđelo Molinari je pomešao biljne napitke sa vinom i žestokim alkoholom i razvio recept na bazi anisa. Tako se veruje da je izmislio takozvanu sambuku. Osnovao je malu kompaniju za proizvodnju pića.

Sambuka

Ova kompanija i dalje drži oko 70% svetske proizvodnje Sambuke. Da bi skrenuo pažnju na piće, Molinari predlaže neobičan način konzumiranja: tri zrna kafe se stave u šolju, a zatim se napitak zapali. Ovim originalnim metodom, Sambuka je postala miljenik italijanskih boema.

U Italiji se Sambuka ne smatra samo nacionalnim proizvodom. Takođe postoji poseban odnos prema ovoj tečnosti. Sambuka se prvo proizvodila isključivo i samo za domaće potrebe i potrošnju, a zatim je počela da se izvozi u inostranstvo. Piće vole i muškarci i žene.

Danas postoje tri vrste Sambuke - bela, crna i crvena.

Bela - ovo je tradicionalna Sambuka, koja je bistra tečnost i najčešći je tip. Savršeno se kombinuje sa espresom, kao i sa voćem i desertima. Sambuka se može poslužiti uz jela od ribe i mesa, kao i uz sir.

Crvena - piće ima jarko crvenu boju, koju mu daju plodovi stavljeni u njega. Takođe ima veoma prijatan voćni ukus.

Crna - ovo piće ima tamno plavu do crnu boju, koja se dobija dodavanjem ekstrakta sladića i začina.

Zbog prisustva mnogih eteričnih ulja, Sambuka ima mnogo korisnih svojstava. Piće ima blagotvorno dejstvo na stanje osobe sa jakim kašljem, pomaže i kod prehlade.

Alkohol u piću jača imuni sistem i povećava lučenje probavnih žlezda. Sambuka se koristi i za pripremu raznih koktela. Piće se odlično slaže sa citrusnim voćem, često se koktel služi u čaši ukrašenoj kriškom limuna. Takođe, tečnost se često služi uz meso, ribu i deserte, sireve i voće. Sambuka se često dodaje u kafu, koja dobija jedinstven ukus.

Alkohol se konzumira na različite načine. Na primer, u Italiji se može piti con mosca, što znači ispod muva. Piće se služi sa tri zrna kafe: jedno zrno je simbol zdravlja, drugo - za sreću, a treće - za bogatstvo.

Najefektniji način da se pije ovaj liker je da se on zapali. Sambuka se pali u čaši sa debelim dnom i naginje tako da ivice gore, pa se nakon toga pije vruća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest