Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Korisni ren: Najlakši i najzdraviji recept za sos od rena

Korisni ren: Najlakši i najzdraviji recept za sos od rena

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218332
Ren

Svi delovi biljke rena sadrže specifično eterično ulje koje mu daje tako oštar ukus i miris – alil senf. U malim količinama podstiče apetit i aktivira lučenje gastrointestinalnih žlezda.

Koren rena je bogat mineralima, uključujući kalijum, kalcijum, magnezijum i sumpor. Pored toga, ren je dobar izvor askorbinske kiseline, a njegov sok je bogat lizozimom, koji ima antibakterijski efekat.

Ovo objašnjava antimikrobna svojstva povrća. Mnogi hranljivi sastojci i fitokemikalije u renu imaju antioksidativna svojstva koja mogu pojačati imunitet i stimulisati aktivnost belih krvnih zrnaca.

Najlakši recept sa renom

Obično se povrće ren koristi za ljuti sos od rena. Sos se može kupiti ili ga možete sami napraviti. Najpopularniji i korisniji je sos sa renom i paradajzom bez kuvanja. Za njegovu pripremu biće vam potrebno:

paradajz - 4 kg

beli ren - 250 g

beli luk - 16 čenova

so - 8 kašičica

šećer - 4 kašičice

Koristan ren. Najzdraviji recept za sos sa renom.

Prvo, pripremite paradajz. Za sos je dobro izabrati meki i prezreli paradajz koji neće biti teško samleti. Paradajz treba oprati, osušiti, ukloniti stabljiku i oštećena mesta, ako ih ima. Zatim pripremite ren, isperite i očistite.

Paradajz se mora iseckati, za šta možete koristiti multipraktik ili mašinu za mlevenje mesa. Zatim u sok dodajte ren, beli luk, šećer i so, ponovo sameljite. Tako pripremljenu smesu sipajte u sterilne tegle ili flaše.

Najbolje je da sos od rena i paradajza držite na hladnom mestu daleko od svetlosti.

Veruje se da su ovaj poseban sos redovno jeli stari Egipćani, Grci i Rimljani. U srednjem veku ren se jeo da bi povećao apetit i održao vitalnost.

I budite sigurni - recepti sa renom možda nisu jedni od najpopularnijih i hitovi, ali su veoma dobri za zdravlje zbog korisnih svojstava rena.

Jedite ukusno i korisno i budite zdravi!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest