Bonapeti.rs»Članci»Hranljive Namirnice»Suncokretovo brašno

Suncokretovo brašno

Suncokretovo brašno

Suncokret je kultura, koju uglavnom vezujemo za ulje, ali se od njega dobijaju i drugi proizvodi, uključujući i suncokretovo brašno. Ima svoje mesto među prehrambenim proizvodima, iako ne zauzima mesto koje ima ulje.

Mesto suncokretovog brašna među ostalim vrstama brašna

U savremenim uslovima obilja hrane, među brojnim vrstama brašna i u konkurenciji pšeničnog brašna, ono što se dobija od suncokreta jedva da je našlo svoje rezervisano mesto. Prestižu ga i raženo brašno, kukuruzno brašno, pirinčano brašno. Popularniji od njega su kokosovo, brašno od susama, badema.

Pa ipak – suncokretovo brašno našlo je mesto među njima jer je to kvalitetni proteinski proizvod, izvor čistih biljnih proteina, neophodnih za vegetarijansku ishranu, kao i za potrošnju onih koji poštuju verske postove.

Dobijanje i hemijski sastav suncokretovog brašna

Suncokretovo brašno je potpuno prirodan proizvod dobijen od mlevenog suncokretovog semena, čije je seme prethodno delimično odmašćeno.

Metodom hladnog presovanja se melju u prah i pretvaraju u sirovinu, izvor biljnih proteina. Boja visokokvalitetnog brašna je vrlo bliska onoj semena, ili nešto tamnija. Brašno se melje veoma fino, dobija delikatan ukus, aromu suncokreta i mekoću.

Kao rezultat prerade suncokretovog ulja, u procesu presovanja semena organskim rastvaračima dobija se brašno od suncokretovog semena. Kao rezultat toga, ostatak ulja u suncokretovom brašnu nakon presovanja iznosi oko 1, 5-2%.

Suncokretovo brašno takođe sadrži ljuske, ali ne više od 16 odsto, ali je sada moguće proizvoditi brašno bez ljuski.

Iako se pravi od delimično odmašćenog semena, brašno nije niskokalorično. Njegov hemijski sastav čak prevazilazi i pšenično brašno.

Prvi među elementima je lizin. Ova esencijalna aminokiselina sprečava infekcije i virusne napade. Takođe promoviše apsorpciju kalcijuma i sintezu hormona i enzima.

Metionin je još jedna aminokiselina u sastavu, koja poboljšava metabolizam lipida i taloženje masti u jetri.

Sadrži arginin koji stimuliše cirkulaciju krvi, a hlorogena kiselina je antikancerogena.

Odličan hemijski sastav dopunjuju vitamini B grupe, beta-karoten, vitamini A, C i PP, minerali kalcijum, cink, selen, gvožđe, fosfor, magnezijum i drugi.

Veoma važna karakteristika ovog brašna je da je praktično bez antinutritivnih supstanci.

Korisna svojstva suncokretovog brašna

Suncokretovo brašno upotreba

Čist proizvod

Ovaj jedinstveni prirodni proizvod ne sadrži strane nečistoće. Nisu potrebne boje, konzervansi ili druge supstance za poboljšanje ili očuvanje.

Suncokretovo brašno je bez glutena

Pored toga, suncokretovo brašno je proizvod bez glutena, što ga čini pogodnim za konzumaciju kod brojnih bolesti i stanja povezanih sa glutenom.

Antivirusna svojstva suncokretovog brašna

Jela sa ovim brašnom smatraju se opštim lekom za jačanje organizma tokom sezonskih prehlada. Zbog dijetetskih vlakana u njemu, preporučuje se kao hrana za detoksikaciju.

Koristi za zdravlje unutrašnjih organa

Ovaj proizvod se brzo i lako apsorbuje u organizam i pogodan je za bolesti bubrega, gastrointestinalnog trakta i pluća, kao i za opštu slabost.

Koristi za zdravlje srca i funkciju srca

Nizak sadržaj zasićenih masti i istovremeno visok sadržaj zdravih masti kao što su omega-3 i omega-6 masne kiseline poboljšavaju zdravlje srca i snižavaju holesterol.

Reguliše šećer u krvi

Suncokretovo brašno ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva brze skokove nivoa šećera u krvi. To ga čini pogodnom hranom za dijabetičare i sve koji žele da održe zdrav nivo glukoze u krvi.

Kontraindikacije za upotrebu i čuvanje suncokretovog brašna

Iako ima mnogo korisnih supstanci, upotreba suncokretovog brašna ima mnogo kontraindikacija za upotrebu. Veoma je kalorično. Stoga, oni koji broje kalorije i traže samo zdrave niskokalorične proizvode treba da ga se odreknu. Ljudi sa prekomernom težinom takođe ne bi trebalo da ga koriste.

Osobe koje pate od inflamatornih oboljenja gastrointestinalnog trakta treba da budu veoma oprezne sa ovim brašnom, jer je delimično odmašćeno i može da izazove probleme osobama sa oboljenjima jetre, pankreasa i žuči.

Takođe treba predvideti alergijske reakcije na njega.

Čuvanje proizvoda postaje obavezno u hladnim i suvim prostorijama, u originalnom pakovanju, kako ne bi oksidirao iz vazduha. Njegov rok trajanja je do 6 meseci.

Upotreba suncokretovog brašna u kulinarstvu

Hleb sa suncokretovim brašnom

Primena proizvoda u kuvanju je veoma široka. Mafini, hleb, palačinke, kolači i domaći keks postaće ne samo ukusniji, već i zdraviji uz dodatak suncokretovog brašna.

Treba znati da je upotreba proizvoda u prirodnom obliku veoma retka. Obično se meša u jednakim porcijama sa pšeničnim brašnom ili drugim zdravim brašnom. Pečeni proizvodi dobijaju lagani i veoma začinjeni orašasti ukus i delikatnu eteričnu teksturu.

Testo od suncokreta se koristi za pravljenje slatkiša jedinstvenog ukusa. Alvu vole deca i odrasli, može se dodati u sosove za riblje i mesne specijalitete.

Od njega se pravi i piće koje je prava vitaminska bomba. Brašno se pomeša sa šećerom i solju, sipa se topla voda i dobije se hranljiv napitak koji može da zameni doručak ujutru.

Suncokretovo brašno kao sirovina za stočnu hranu

Ovaj proizvod je veoma poznat u stočarstvu. Kada se koristi za hranu u stočarstvu, poboljšava kvalitet životinjskih proizvoda. Krave povećavaju mlečnost, mleko je masnije.

Ima veoma dobru primenu u živinarstvu. Mali pilići se hrane takvim brašnom. Prilikom uzgoja ptica preporučuje se odabir brašna sa minimalnom količinom ljuski. Hrana je i za hranjenje riba.

Kod životinja, kao i kod ljudi, mora se poštovati dnevna doza za brašno. Kravama se daje do 3 kg dnevno, kokošima nosiljama do 35 g dnevno. Zimi ova količina ne bi trebalo da prelazi 10 g. Ovo brašno je odličan dodatak ishrani, ali zahteva poštovanje propisanih doza, jer je prekomerna upotreba štetna.

Šta da spremimo od suncokretovog brašna

Suncokretovo brašno

Palačinke od suncokretovog brašna

Potrebni proizvodi:

300 g suncokretovog brašna

2 jaja

60 g meda

3 g soli

700 g nemasnog mleka 1%

50 g suncokretovog ulja

Priprema:

Jaja se umute, uzastopno dodaju med i so, a zatim i mleko. Prosejano brašno se dodaje postepeno. U tiganj se sipa kašika suncokretovog ulja da se raširi po celoj površini, a zatim se kutlačom izvlači testo. Za jednu palačinku potrebno je oko 3/4 njenog kapaciteta. Testo se sipa na tiganj i peče do zlatne boje sa obe strane.

Od brašna se mogu praviti kiflice, mafini, domaća alva sa suncokretovim brašnom i koristiti za mnoge druge recepte – ukusne i zdrave.

Pogledajte takođe:

- Hranljive prednosti suncokretovog tahinija;

- Da napravimo tahini od suncokreta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni