Bonapeti.rs»Članci»Hranljive Namirnice»Brašno od semenki suncokreta

Brašno od semenki suncokreta

ažurirano:
Brašno od semenki suncokreta
Fotografija: Joana

Brašno semenki suncokreta je upravo to – pravi se mlevenjem suncokretovih semenki dok ne dobiju finu praškastu teksturu. Nemojte da se zavaravate da ga napravite kod kuće – verovatno neće ispasti tako fino kao fabričko i razočaraće vas kada pravite palačinke ili šta god ste naumili da pripremite od suncokretovog brašna.

To je dobra alternativa brašnu za pečenje bez glutena, a neki pekari ga preferiraju u odnosu na bademovo brašno jer ima prednost što nije od orašastih plodova, što je preventiva protiv alergija na hranu. Ukus je relativno neutralan, sa blagom slatkoćom.

Suncokret je izdržljiva kultura koja se gaji širom sveta od 16. veka.

Postoje dve osnovne vrste kulture suncokreta. Jedna vrsta se uzgaja za semenke, koje jedete, dok se druga uzgaja za ulje. Semenke suncokreta koje jedemo obložene su nejestivim ljuskama sa crnim i belim prugama. Seme, koje se koristi za ekstrakciju suncokretovog ulja, ima čvrstu, crnu ljusku. Sama semena se lako sakupljaju iz cvetova i u velikim količinama su neverovatno raznovrsna kao izvor hrane. Seme se može koristiti za proizvodnju ulja za kuvanje, za stočnu hranu, za ulje od semena i tahini od suncokreta, ili kao ukusna grickalica od semena koju često vidimo u prodavnicama.

Semenke suncokreta

Sastav suncokretovog brašna

Brašno od semena suncokreta sadrži svu veliku hranljivu vrednost semena suncokreta. Brašno suncokretovog semena je bogato biljnim proteinima, bogato antioksidansima i vlaknima. Odličan je izvor vitamina E i selena, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja.

Osim toga, semenke suncokreta su dobar izvor korisnih biljnih jedinjenja, uključujući fenolne kiseline i flavonoide, koji takođe deluju kao antioksidansi.

Seme suncokreta može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, holesterola i šećera u krvi jer sadrži vitamin E, magnezijum, proteine, linolnu masnu kiselinu i nekoliko biljnih jedinjenja.

Prednosti suncokretovog brašna

Hleb od suncokretovog brašna

Studije su povezale semenke suncokreta sa brojnim drugim zdravstvenim prednostima.

U suštini, ovo brašno bez glutena nije trebalo da sadrži orašaste plodove. Budući da ne sadrži orašaste plodove, čini ga bezbednim za upotrebu od strane skoro svih koji su alergični na orašaste plodove.

Jeftino je, posebno u poređenju sa bademovim brašnom, koje je uobičajena alternativa za one koji izbegavaju gluten.

Veoma je hranljivo - hrana sa suncokretovim brašnom uključuje vitamine B, vitamin E i antioksidanse, kao što su fenolne kiseline i flavonoidi. Pokazalo se da ovi antioksidansi poboljšavaju zdravlje mozga i pomažu u regulisanju težine.

Ima neutralan ukus tako da neće uticati na ukus vaših recepata.

Prirodno je slađe od brašna od zrna, tako da vam može pomoći da smanjite dodatne zaslađivače tokom kuvanja.

Brašno od suncokretovog semena je po teksturi slično brašnu od badema ili indijskog oraha.

Sadrži znatno više proteina i manje ugljenih hidrata od drugih vrsta brašna, što ga čini savršenim za keto recepte ili paleo recepte.

Za pripremu brašna od semena suncokreta nakon žetve, seme je:

- Osušeno;

- Oljušteno;

- Pažljivo se samelje u fini prah da se dobije brašno.

Kako uspešno napraviti brašno od suncokretovog semena kod kuće

Proces mešanja semena za stvaranje brašna mora se obaviti veoma precizno. Mleveno suncokretovo seme može se brzo pretvoriti u pastu ako se predugo pasira. Što znači da ćete dobiti ulje od semena. Koje, iako je ukusno, očigledno neće raditi kao zamena za brašno.

Upotreba brašna od suncokretovog semena u kulinarstvu

Ideje sa brašnom od semenki suncokreta

Brašno od suncokretovog semena je alternativa bez glutena, sa malo ugljenih hidrata i koja se često koristi u pečenju za pravljenje zdravijeg hleba, kolača i drugih pekarskih proizvoda. Takođe se koristi kao zgušnjivač u sosovima i kao proteinski dodatak u smutijima i šejkovima.

Korišćenje brašna od suncokretovog semena je neverovatno jednostavno za recepte u kojima se koristi tradicionalno brašno, samo ga zamenite 1 prema 1. Ako ga zamenite kokosom ili maniokom, moraćete da koristite nešto više brašna nego brašno od semena suncokreta.

To je zato što su kokos i manioka prirodno bolje upijaju od praha suncokretovog semena. U ovim slučajevima, preporučuje se da dodate 1 punu šolju brašna suncokretovog semena na svaku 1/4 šolju kokosovog oraha ili brašna od manioke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas