Vitamin B17

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40890125
Vitamin B17

Vitamin B17 je prvi put otkriven u semenu badema, a kasnije je utvrđeno da se nalazi i u drugom voću. Godinama unazad ova materija se smatrala vitaminom i uključena je u grupu B vitamina pod brojem 17.

Savremena istraživanja pokazuju da ipak pripada materijama koje su slične vitaminima. Naravno, to ne znači da su njegove blagodeti od manjeg značaja za zdravlje čoveka.

Vitamin B17 je poznat i pod nazivom amigdalin. Sastoji se od dva molekula šećera - jedan je cijanid, a drugi benzaldehid.

Koristi od vitamina B17

Bademi

Smatra se da cijanid koji se nalazi u vitaminu B17 uništava ćelije raka. Većina specijalista smatra da je ovaj vitamin ključan u borbi protiv ove opake bolesti. Niz istraživanja potkrepljuje činjenicu da je vitamin B17 veoma efikasan u sprečavanju nastanka ćelija raka.

Prečićeni oblik vitamina B17 još poznatiji kao laetril se koristi u vidu injekcije ili kao oralni lek. Za sada je njegova upotreba zabranjena u Americi, upravo zbog tekućih istraživanja koja će potvrditi njegovu efikasnost.

Međutim, ne može se osporiti činjenica da kod naroda koji unose namirnice bogate vitaminom B17 bolest kao što je rak skoro i da ne postoji.

Primer za takav narod su meštani doline Hunza, koja se nalazi na granici Pakistana i Indije, kod kojih su kajsija i koštice kajsije deo svakodnevne ishrane.

Koštice od kajsije

Svake godine čim drvo kajsije rodi, ovaj narod smanjuje unošenje drugih namirnica i jedino što unose jeste specijalni napitak koji se pravi od vode i sušenih kajsija.

Kako biohemičar iz San Franciska, doktor Ernest Krebs mlađi, tvrdi da rak ne prouzrokuju nepoznate bakterije, toksini ili virusi, već da je on bolest deficita vitamina, koji predstavlja nedostatak važnih hranljivih materija u ishrani čoveka.

Još 50-tih godina prošlog veka on je otkrio da je vitamin B17 bezopasan za organizam čoveka. Štaviše, on ga je ubrizgavao životinjama i sebi i nije se otrovao. Krebs je umro 1996. godine u 85. godini.

Druge koristi koje se pripisuju vitaminu B17 su ublažavanje i smanjenje bolova kod artritisa, snižavanje krvnog pritiska i toniziranje organizma.

Izvori vitamina B17

Indijski orah

Najviše vitamina B17 ima u košticama kajsije, višnjama, gorkom bademu i breskvama.

Drugi izvori cenjene materije su indijski orah, koštice šljive, šećerna trska, dunje, kupus, semenke jabuka, maline, kupine, proso, ječam, smeđi pirinač.

Proklijale mahunaste biljke, sočivo i lucerka su takođe dobar izvor vitamina B17. Smatra se da nekoliko kajsija na dan snabdevaju organizam potrebnim količinama admigalina.

Štetnost vitamina B17

Treba ipak biti oprezan u konzumaciji koštica kajsija, jer u velikim količinama one mogu biti otrovne i opasne po život ćoveka.

Smatra se da sadržaj amigdalina u 50 koštica kajsija je veoma opasan za zdravlje čoveka. Smrtonosna doza amigdala je 1 gram, a toliko ga ima u oko 100 koštica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji

Povezani recepti