Hrana bogata manganom

hrana, bogata manganom

Mangan je potreban našem telu kako bi svi enzimi i hranljive materije pravilno funkcionisale. On je važan za jačinu naših kostiju i za brže zarastanje rana. Deficit mangana je redak. Zbog toga ne treba da zanemarujete konzumaciju ovog minerala u obliku suplementa. Međutim, sa druge strane važno je da se brinemo da ga nabavljamo kroz hranu.

Koristi mangana je mnogo. On jača koštani sistem, ublažava simptome predmenstrualnog sindroma, štiti od anemije i artritisa. Kod ljudi koji pate od epilepsije, mangan može pozitivno da utiče na grčeve, tako što u nekim slučajevima čak može da ih smanji.

Koju hranu da konzumirate da biste održali zdrave nivoe mangana?

Školjke, tofu, slatke krompire, orašaste plodove, spanać i ananas. Evo više o hrani koja sadrži mangan u većim količinama.

Školjke su korisne za celo telo. One su među hranu koja je najbogatija manganom, tako što je samo u 100 grama sadržano skoro 300 procenata preporučujuće dnevne doze, ili 6.9 grama mangana.

spanać je bogat manganom

Tofu sir je biljnog porekla i najčešće se sreće u dijetama ljudi koje ne konzumiraju meso. U 100 gram anjega sadržano je tačno 50 procenata mangana koji nam je potreban za dan.

Slatki krompir je druga hrana pomoću koje možemo da nabavimo mangan. 100 grama sadrži 1 mg mangana, što je malo iznad 40% naše potrebne količine, što je otprilike 2.3 grama. Drugo povrće bogato manganom je grašak.

Rekordnu količinu ovog minerala sadrže i pinjole. 100 grama pinjola nam daje skoro 9 grama mangana. Ako volite orašaste plodove, druge vrste bogate ovom materijom - lešnici, laneno seme i američki orasi.

Smeđi pirinač. On je zdravija laternativa belog rafinisanog pirinča kojeg najčešće konzumiramo. Pored toga, bogat je vlaknima i sa nižim glikemijskim indeksom, 100 grama njega nam daje polovinu potrebne dnevne doze mangana. Ukoliko ne volite pirinač, možete da ga zamenit epastom, ovsenim pahuljicama ili kinoom. Oni sadrže približno iste doze ovog minerala.

Mahunarke su bogate manganom. Sočivo i beli pasulj su tišični za našu nacionalnu kuhinju, tako što zajedno sa tim nam daju malo ispod 50% mangana, koji je našem telu potreban za jedan dan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni