Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Hrana bogata fosforom

Hrana bogata fosforom

Vyara KostadinovaVyara Kostadinova
Početnik
291
Izvori fosfora

Fosfor je osnovni hranljivi sastojak, neophodan za pravilno funkcionisanje ćelija, za regulisanje kalcijuma, zdravih kostiju i zuba. On obezbeđuje i unos adenozin trifosfata - molekula koji dostavlja energiju našim ćelijama.

Nedostatak fosfora može da dovede do smanjenog apetita, anemije, bolova u mišićima, nepravilnog formiranja koštanog tkiva (rahitisa), osećaja ukočenosti i slabljenja imunog sistema. Ovaj mikroelement se nalazi u skoro svakoj namirnici i iz tog razloga nedostatk fosfora se retko pojavljuje.

Primećuje se suprotan proces, kada se konzumira previše fosfora, zbog čega se kalcijum iz kostiju prenosi u krv u pokušaju da bude ustanovljen balans. Ovo prebacivanje kalcijumovog elementa slabi kosti i može da dovede do kalcifikacije unutrašnjih organa, povećavanja rizika od infarkta i drugih bolesti kardiovaskularnog sistema.

Neka naučna istraživanja pokazuju da se fosfor značajno lakše apsorbuje, kada se konzumiraju mesni proizvodi, kao i da može da se izvuče jedva polovina od fosfora koji se nalati u biljnim namirnicama.

Čedar

Količina fosfora koju organizam može prihvatiti varira od čoveka do čoveka, a naučna istraživanja pokazuju da hranljive materije iz biljnih izvora mogu da daju optimalnu korist za naše zdravlje, zato što ne sadrže takvu visoku koncentraciju minerala. Dole su navedene namirnice sa visokim sadržajem fosfora.

Pšenica i integralna testenina doprinosi ogromnom količinom fosfora u našoj svakodnevnoj ishrani, a takođe nam obezbeđuje neophodna vlakna i druge hranljive "pomoćnike".

Sitan sir i Čedar - ova dva različita mlečna proizvoda takođe organizmu daju ogromnu količinu fosfora. Oni su idealan dodatak svakom meniju, laganom doručku ili mogu da budu uključeni kao sastojak u predejlu. Imaju nizak sadržaj masti, a čak se na tržištu nudi obrani Sitan sir koji ima još više hranljivih prednosti.

Kukuruz

Kikiriki puter - zajedno sa ogromnom količinom proteina, kikiriki puter je namirnica bogata fosforom. Nutricionisti preporučuju da se konzumira organski, prirodni Kikiriki puter pre nego li zaslađeni, puni zasićenih masnih varijacija proizvoda na tržištu.

Kukuruz - ova popularna biljka, koju možemo naći na svakoj meksičkoj trpezi, spremljana u varijacijama salata, predjela ili dodata u glavna jela, u svojoj brojnoj raznovrsnosti i sortama, takođe daje dobru količinu fosfora u organizmu. Nezavisno od toga da li se jede svež ili konzerviran, kukuruz može da se uključi u brojna jela.

Brokoli

Brokoli - brokoli je takođe hrana bogata fosforom. Osim toga, ova vrsta kupusa nam daje dodatnu paletu zdravnih mikroelemenata. Zeleno povrće je u principu poznato po tome što je moćni antioksidantu borbi sa toksinima u organizmu, i sadrži neophodne količine vitamina C. Neki eksperti nutricionisti preporučuju konzumaciju zelenog povrća kao što je brokoli u sirovom obliku, a ne kuvan, s obzirom da neki vitamini i minerali su koncentrisaniji i čuvaju se pre termičke obrade.

Piletina i ptičije meso - obe vrste mesa sadrže fosfor i pravilan izbor mesa može da bude najbolje rešenje pri odabiru individualnog plana ishrane.

Semenke suncokreta - ove gotovo za grickanje zarazne semenčice takođe daju fosfor i pomažu našem organizmu, pored toga što je zabavno da se grickaju. Druga stavr je čšćenjje nakon grickanja.

Badem

Beli luk - fosfor je samo jedan od brojnih zdravih sastojaka ove istorijski popularne biljke, koja je toliko široko korišćena u južnoevropskoj kulinarskoj kulturi. Njime se daje pikantan ukus svakoj hrani, a takođe se koristi u svakodnevnoj kuhinji.

Orašasti plodovi i mahunarke - pored kikiriki putera, drugi orašasti plodovi kao što su bademi, brazilski orah, indijski orah, sadržedobru količinu fosfora. Isto važi i za sve vrste pasulja. Ova hrana, u sušenom i trajnom obliku, može da bude dobro rešenje za dobijanje hranljivih elemenata kao što je fosfor u ishrani, ali treba da budemo pažljivi, jer prilikom čuvanja u frižideru se gube korisna svojstva.

Ovo su neki od najboljih mogućnosti za izbor za one koji žele da uključe veću količinu fosfora u svoju svakodnevnu ishranu. Razmislite o tome koje od njih su najkorisnije za vaše lične potrebe i grafik ishrane. Za većinu ljudi fosfor i hrana bogata njime približno jednostavno se nađu na jednom balansiranom i hranljivom denvnom meniju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest