Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Ukusne ideje za namaze sa leblebijom

Ukusne ideje za namaze sa leblebijom

EliEli
Pomoćnik kuvara
2113
Namaz sa leblebijom i tanak hleb

Leblebija je jedan od prvih kultivisanih useva iz porodice mahunarki. Najčešće se gaji u arapskim zemljama i Turskoj jer je biljka koja voli toplotu, ali se zapravo ispostavlja da može da izdrži i ekstremnije uslove.

U sirovom obliku poznata je pod imenom nahut, ali u pečenom obliku se često nalazi kao leblebija.

Za pripremanje leblebije u obliku pirea ili supe, na primer, biće potrebno da je potopite u vodu oko 12 do 24 sata, u zavisnosti od veličine zrna.

Leblebija je kultura sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, ali je s druge strane izuzetno zdrava i ukusna. Kultura bogata proteinima koja snabdeva telo potrebnom energijom. Sadrži vitamin E i cink, koji jačaju imuni sistem i pomažu u održavanju dobrog izgleda kože.

Hunus od bundeve

Što se tiče masti u leblebiji, one su višestruko manje nego u orašastim plodovima kao što su orasi i kikiriki, na primer.

Leblebija se najčešće nalazi u obliku namaza, jer je dobrog ukusa, posebno namazana na tost. A najpopularniji namaz od leblebije je pire, poznato kao humus.

Glavni sastojci za ovaj neverovatni namaz su leblebija, sok od limuna, maslinovo ulje, susam tahini, kojima se mogu dodati razni začini, u zavisnosti od ukusa onoga ko ga sprema.

Međutim, ovo nije jedini namaz od leblebije, koji možemo da napravimo sa ovom mahunarkom. Evo još nekoliko ukusnih ideja.

Arapski namaz sa leblebijom

Po izgledu liči na kjopolu, ali sa glatkijom konzistencijom. Da biste ga napravili, potrebni su vam leblebija, peršun, tahini, maslinovo ulje, malo belog luka, biber, paprika i sok od limuna. Da bi pripremili namaz, leblebija mora da bude mekana, što znači da mora biti potopljena u vodu ot prethodne noći. Kada je gotova, pomešajte sve sastojke u posudi, izblendajte i na kraju ostavite namaz u frižideru pola sata da se ohladi.

Muhamara sa leblebijom

Muhamara sa leblebijom

Opet, to je arapsko jelo za koje su potrebni leblebija, paprika, orasi, beli luk, maslinovo ulje i sok od limuna. Dodatna dva sastojka za ovaj namaz su malo cimeta i sveži sok od nara. Opet, kao i kod humusa, sve se pasira u posudi i ostavi da se ohladi.

Namaz od patlidžana sa leblebijom

Namaz sa leblebijom

Treća ideja za ukusni namaz je pripremljen od leblebije, patlidžana, tahinija, belog luka, limuna, maslinovog ulja i peršuna. Začini za njega su kari, kim, čili i so. Priprema se kao u prethodnim predlozima za namaze od leblebije.

Pogledajte i koliko dugo se kuva leblebija, kako da napravite brašno od leblebije kod kuće, zašto bi trebalo češće da jedemo pečenu leblebiju i pogledajte ove trikove i savete za kuvanje leblebije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest