Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravimo suncokretovo brašno?

Kako da napravimo suncokretovo brašno?

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
236122
Kako da napravimo suncokretovo brašno?

Suncokretovo brašno je univerzalna i hranljiva alternativa bez glutena tradicionalnom pšeničnom brašnu. Prepuno esencijalnih hranljivih materija i prijatnog ukusa orašastih plodova, suncokretovo brašno se može koristiti u raznim receptima, od pečenja do kuvanja.

Ovaj članak će vas voditi kroz jednostavan proces pravljenja suncokretovog brašna kod kuće, omogućavajući vam da iskoristite puni potencijal ovog divnog sastojka.

Prikupite sastojke za pravljenje suncokretovog brašna

Da biste napravili suncokretovo brašno, biće vam potrebni sledeći sastojci:

- Sirovo seme suncokreta (oljušteno ili ne);

- blender ili procesor za hranu;

- Sito sa finim mrežama ili sito za brašno;

- Hermetička posuda ili tegla za čuvanje brašna.

Tostirajte semenke suncokreta (opciono)

Da biste poboljšali ukus vašeg suncokretovog brašna, razmislite o tostiranju sirovog suncokretovog semena pre mlevenja. Zagrejte rernu na 350°F (175°C). Rasporedite semenke suncokreta u jednom sloju na lim za pečenje i tostirajte ih oko 5-7 minuta ili dok ne postanu blago zlatne i mirisne. Pažljivo ih posmatrajte kako biste sprečili da se prepeku.

Mlevenje suncokretovog semena

Suncokretovo brašno

Kada se semenke suncokreta ohlade (ako su tostirane), prebacite ih u blender ili procesor za hranu. Pulsirajte semenke na velikoj brzini dok se ne redukuju u fini prah. U zavisnosti od snage vašeg uređaja, ovaj proces može potrajati nekoliko minuta. Pravite periodične pauze kako biste sprečili pregrevanje mašine.

Prosejavanje brašna

Da biste obezbedili glatku i konzistentnu teksturu, prosejte mleveno seme suncokreta kroz fino sito ili sito za brašno. Ovaj korak će ukloniti sve preostale veće komade, ostavljajući vam fino suncokretovo brašno.

Skladištenje suncokretovog brašna

Prebacite suncokretovo brašno u hermetički zatvorenu posudu da biste sačuvali svežinu. Čuvajte ga na hladnom i suvom mestu dalje od direktne sunčeve svetlosti. Suncokretovo brašno može trajati nekoliko meseci ako se pravilno skladišti.

Korišćenje suncokretovog brašna u receptima

Bezglutensko brašno

Sada kada imate domaće suncokretovo brašno, možete ga koristiti kao 1:1 zamenu za tradicionalno pšenično brašno u mnogim receptima. Suncokretovo brašno je dobro za peciva kao što su kolači, mafini, keksi i palačinke. Takođe dodaje lep orašasti ukus hlebu bez glutena, što ga čini odličnim izborom za ljude sa osetljivošću na gluten.

Priprema suncokretovog brašna kod kuće je jednostavan proces koji otvara čitav svet kulinarskih mogućnosti. Ako sameljete sirovo suncokretovo seme i prosejete dobijeno brašno, imaćete hranljivu i bezglutensku alternativu konvencionalnom brašnu.

Eksperimentišite sa suncokretovim brašnom u različitim receptima i uživajte u njegovim blagotvornim svojstvima i jedinstvenom ukusu u svojim kulinarskim kreacijama.

Pogledajte takođe:

- Prednosti suncokretovog tahinija;

- Koristi semena suncokreta i tahinija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest