Vitamin T, takođe poznat kao terilhedrin, je redak vitamin koji se nalazi u određenim vrstama pečuraka kao što su šitake, enoki i maitake.
Vitamin T ima ulogu u održavanju zdravlja kože, kose, noktiju, očiju i imunog sistema. Takođe učestvuje u procesu detoksikacije tela, pomažući u uklanjanju teških metala i drugih toksina.
Nedosatatak vitamina T može da dovede do različitih simptoma, koji su povezani sa oštećenim funkcionisanjem ovih sistema. Neki od ovih simptoma su:
Simptomi nedostatka vitamina T
- Suva, i osetljiva koža koja se peruta. Koža postaje podložnija infekcijama, iritacijama, alergijama i prevremenom starenju. Mogu se pojaviti fleke, ožiljci, bore i drugi kozmetički problemi;
- Krhka, tanka i beživotna kosa. Kosa gubi sjaj, volumen i elastičnost. Može doći do sede kose, peruti, seboreje i gubitka kose;
- Krhki, slabi i žuti nokti. Nokti se lakše zaraze gljivicama, bakterijama i virusima. Može doći do kidanja, krhkosti, cepanja i drugih deformacija;
- Zamagljen, suv i bolan vid. Vid se pogoršava, posebno pri slabom svetlu. Može doći do katarakte, glaukoma, makularne degeneracije i drugih očnih bolesti;
- Slab, nizak i podložan infekcijama imuni sistem. Imuni sistem ne može da se nosi sa spoljnim agensima kao što su bakterije, virusi, gljivice i paraziti. Mogu se javiti česte prehlade, grip, angina, bronhitis, upala pluća i druga respiratorna oboljenja. Mogu se razviti i autoimune bolesti kao što su reumatoidni artritis, lupus, Hashimoto;
- Trovanje organizma toksinima. Telo se ne može očistiti od teških metala, pesticida, konzervansa, lekova i drugih štetnih materija. To dovodi do akumulacije toksina u jetri, bubrezima, krvi i drugim organima. Mogu se pojaviti simptomi kao što su hronični umor, glavobolja, nesanica, depresija, alergije, kožni problemi, hormonski poremećaji.
Kako sprečiti i lečiti nedostatak vitamina T
Nedostatak vitamina T može se sprečiti i lečiti uzimanjem dovoljnih količina ovog vitamina kroz hranu ili dodatke ishrani. Neke od namirnica koje su bogate vitaminom T su:
- Pečurke - najbolji su izvor vitamina T, jer jedna porcija od 100 grama pečuraka može da obezbedi i do 20% preporučene dnevne doze. Posebno su bogate vitaminom T šitake, enoki i meitake, koje sadrže i druge korisne supstance kao što su beta-glukani, ergotionein, selen;
- Jaja – ona su još jedan dobar izvor vitamina T, pri čemu jedno jaje obezbeđuje oko 10% preporučene dnevne doze. Jaja sadrže i druge važne hranljive materije kao što su proteini, gvožđe, cink, holin;
- Mlečni proizvodi - ovo je treći dobar izvor vitamina T, pri čemu jedna porcija od 100 grama mlečnih proizvoda obezbeđuje oko 5% preporučenog dnevnog unosa. Mlečni proizvodi sadrže i druge vredne hranljive materije kao što su kalcijum, fosfor, magnezijum, vitamini A, D i B12;
- Zeleno lisnato povrće – ono je četvrti dobar izvor vitamina T, a jedna porcija od 100 grama zelenog lisnatog povrća obezbeđuje oko 2% preporučenog dnevnog unosa. Zeleno lisnato povrće takođe sadrži druge korisne hranljive materije kao što su vlakna, antioksidansi, folna kiselina, vitamini K, C i B6;
Osim ove hrane, vitamin T može se uzimati i kao dodatak ishrani, koji je obično dostupan u obliku ekstrakta pečuraka. Doza vitamina T koja se preporučuje za prevenciju i lečenje nedostatka je oko 50-100 miligrama dnevno.
Međutim, pre nego što počnete da uzimate vitamin T kao suplement, preporučljivo je da se konsultujete sa ličnim lekarom.
Pogledajte još: Koristi od retkog vitamina T.
Komentari