Škampi su izuzetno popularni u svetskoj kuhinji zahvaljujući svom delikatnom i jedinstvenom ukusu. Da biste ga naglasili i obogatili, važno je odabrati prave začine.
Evo nekoliko predloga koji će vaše škampe pretvoriti u kulinarski užitak:
Sa kojim začinima da spremimo škampe?
Škampi sa belim lukom
Prvi favorit, beli luk dodaje bogat i začinjen ukus koji savršeno dopunjuje slatkoću škampa.
Škampi sa sokom od limuna
Kiselost limuna osvežava ukus škampa i dodaje laganu notu koja je savršena za letnja jela, uključujući supu od škampa.
Škampi sa peršunom
Sveži peršun je odličan način da dodate ukus povrća bez nadjačavanja ukusa morskih plodova.
Škampi sa crvenom ljutom paprikom
Za ljubitelje začinjenih ukusa, crvena paprika može dodati lep vatreni akcenat vašim sočnim škampima.
Škampi sa korijanderom
Ova aromatična biljka je uobičajena u azijskoj kuhinji i odličan je izbor za začin za škampe sa orijentalnim ukusom.
Mešavina začina za škampe
Za egzotičniji ukus, probajte mešavinu karija, kurkume i đumbira, što će vašim škampima dati topao i začinjen ukus.
Škampi sa belim vinom
Iako nije baš začin, belo vino se može koristiti za začinjavanje škampa kako bi se dodala suptilnost i ukus.
Škampi u maslacu
Klasičan izbor za kuvanje škampa, maslac pomaže u širenju ukusa začina i dodaje kremastu teksturu.
Škampi sa čilijem
Ako želite da dodate malo začina, čili je idealan izbor za aromatiziranje škampa. Daće oštrinu koja će stimulisati receptore ukusa.
Škampi sa šafranom
Za luksuzniju opciju, šafran dodaje bogat, zemljani ukus i divnu zlatnu boju vašoj salati od škampa ili ražnjićima od škampa.
Koristite ove začine štedljivo kako ne biste nadjačali prirodnu aromu škampa. Eksperimentišite i kombinujte različite začine da biste pronašli svoju omiljenu kombinaciju koja će svako jelo od škampa učiniti nezaboravnim.
Ako ste još uvek novi u kuvanju škampa, evo tri laka recepta sa kojima možete početi da eksperimentišete:
Ukusni recepti za škampe
Škampi sa maslacem i belim lukom
Proizvodi:
450 g blanširanih škampa
4 čena belog luka
3 kašike soja sosa
Maslinovo ulje
Kravlji maslac (ili maslac sa začinima)
Način pripreme:
Zagrejte maslac u tiganju na srednjoj vatri.
Dodajte naseckani beli luk i škampe.
Pržite do zlatne boje.
Dodajte soja sos i ostavite da se malo karamelizuju.
Poslužite sa svežim peršunom na vrhu.
Škampi u rerni sa peršunom
Proizvodi:
5 velikih škampa, oljuštenih
1 šolja paradajz paste
1/2 šolje belog vina
60 g mladog sira
so, biber, origano
1/2 glavice luka, narendan
1 čen belog luka, seckan
Sveži peršun
Maslinovo ulje
Ljuta aleva paprika
Limun za serviranje
Način pripreme:
Ugrejte rernu na 180 stepeni.
U tiganju sa maslinovim uljem propržite luk i beli luk.
Dodajte paradajz pastu, vino, šećer, origano, peršun, ljutu alevu papriku i biber i posolite.
Mešajte dok ne postane gusta smesa i prebacite u posudu za rernu.
Na vrh stavite sir i škampe.
Pecite oko 20 minuta.
Poslužite toplo sa kriškom limuna i pospite peršunom.
Špageti sa lososom i škampima
Proizvodi:
200 g špageta
150 g lososa, isečenog na komade
200 g škampa, očišćenih
2 čena belog luka
1/2 šolje belog vina
Čeri paradajz, presečen na pola
Maslinovo ulje
So i biber
Sveži peršun za serviranje
Način pripreme:
Skuvajte špagete prema uputstvu na pakovanju.
Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i dodajte beli luk, losos i škampe.
Pržite do zlatne boje i dodajte belo vino.
Dodajte čeri paradajz i ostavite da se krčka oko 5 minuta.
Kada su špagete gotove, dodajte ih u tiganj i promešajte.
Poslužite sa svežim peršunom na vrhu testeninu sa škampima.