Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako sa skuvamo domaćeg petla

Kako sa skuvamo domaćeg petla

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Kako da skuvamo domaćeg petla

Domaći petao je veoma ukusan, njegovo meso ima izraženu aromu i nema ništa zajedničko sa kupovnom piletinom koja dolazi sa farmi brojlera.

Domaći petao ima tamno meso, a masnoća mu je žuta. Njegovo meso je veoma korisno, pored toga što je prilično ukusno. Jedan od najukusnijih načina da se spremi petao je sa sosom od vina.

Recept je klasični francuski i poznat je kao Coq Au Vin. Naravno, postoji mnogo varijacija petla sa vinom, ali najbolje je pratiti francuski klasik.

I samo uzgred – u SAD 29. maja obeležavaju praznik ovog ukusnog recepta – dan petla u vinu.

Kako da skuvamo petla sa vinom (Coq Au Vin)

Domaći petao

Potrebni proizvodi: 2, 5 kilograma mesa od petla, 100 mililitara maslinovog ulja, 1 veliki luk, 250 mililitara crnog vina, 300 grama rendanog paradajza, 1 kašičica paradajz pirea, 1 kašičica aleve paprike, so, biber, cimet i karanfilić po ukusu

Način pripreme:

Meso od petla se posoli i ostavi da odstoji 40 ​​minuta. U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i u njemu na jakoj vatri pržite komade mesa do zlatne boje. Dodajte seckani luk i pržite dok ne bude providan. Dodajte vino.

Toplota se smanji i petao se ostavi da se dinsta na tihoj vatri. Ako je potrebno, dodajte malo tople vode. Kada je meso gotovo, dodajte paradajz, paradajz pastu i začine.

Dinstajte dok ne omekša. Gotov petao služi se uz testeninu, pirinač ili krompir. Skuvanu testeninu rasporedite u posude sa malo bujona ili tople vode, na vrh stavite meso petla, prelijte vinskim sosom i pecite na 200 stepeni 20 minuta. Pre serviranja pospite rendanim kačkavaljem.

Kako da skuvamo petla sa pivom

Jela sa mesom od petla

Petao se slaže dobro i uz pivo. Ovo jelo je pogodno za zimske mesece.

Potrebni proizvodi: petao, oko 2 kilograma, 400 mililitara svetlog piva, 2 kašike brašna, 2 glavice luka, 50 grama maslaca, 2 kašike ulja, 300 grama pečuraka, so i biber po ukusu, 50 mililitara tečne pavlake.

Način pripreme:

Petao se iseče na komade, pospe se solju, biberom i brašnom. Na mešavini ulja i maslaca lagano propržite komade mesa.

Meso se ukloni i sitno seckani crni luk proprži na istom ulju. Dodajte sitno isečene pečurke i ostavite da se kuvaju na laganoj vatri 10 minuta.

Dodajte meso petla i pivo. Krčkajte na srednjoj vatri 45 minuta. Nakon što meso omekša, izvadite ga i ostavite na toplom.

Sos kuvajte još 5 minuta, dodajte pavlaku i time prelijte meso. Petao sa pivom se služi uz dinstani krompir ili kuvani pirinač.

Pogledajte takođe:

- Kako očistiti petla;

- Koliko se vremena kuva petao;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest